Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Defensa dels animals, Drets bàsics, Ecologia, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori

Es presenta una denuncia penal contra la urbanització a Ses Fontanelles

Publicat per dia 28 desembre 2012 – 13:30Cap comentari | 227 views

Es presenta una denuncia penal contra la urbanització a Ses Fontanelles

Share to Google Plus

El GOB va presentar ahir una denuncia formal en motiu de les obres a Ses Fontanelles. Podeu llegir el comunicat que ens han fet arribar en el qual expliquen les raons que han empès l’entitat ecologista a denunciar les obres a la darrera zona humida de la badia de Palma, començades ja fa unes setmanes:

El GOB presenta una denuncia penal davant la Fiscalia per la urbanització de Ses Fontanelles.
Es podrien haver vulnerat diverses normatives que protegeixen les zones humides i hàbitats i espècies protegides.  

El GOB ha presentat una denuncia penal davant la Fiscalia de les Illes Balears en apreciar irregularitats a les obres d’urbanització de Ses Fontanelles (Palma) que podrien constituir diversos delictes. Cal recordar que Ses Fontanelles és la darrera zona humida de Palma i està amenaçada per un macroprojecte de centre comercial, del qual s’han iniciat les obres d’urbanització fa poques setmanes.
En considerar que aquestes obres poden constituir una infracció penal, així com la vulneració a tota una sèrie de normes vigents de caire proteccionista, el GOB, ahir dijous, va presentar una denuncia d’acord amb el disposa el Codi Penal i que es justifica per diversos motius:

  • Zona humida inventariada de reconeguts valors ambientals

L’aiguamoll de Ses Fontanelles ha estat inventariat a diversos catàlegs de zones humides i figura a tots els Inventaris d’espais naturals elaborats per la Comunitat Autònoma des de principis dels anys 90.
El Pla Hidrològic de les Illes Balears estableix al seu article 63 la protecció especial de les zones humides, entre elles l’anomenat Prat de Sant Jordi, l’únic resta del qual són Ses Fontanelles.
La llei d’Aigües i el seu Reglament estableixen la protecció de les zones humides incloent-hi zones que actualment s’han degradat però poden ser recuperades.
A l’inventari revisat de 1997 elaborat per la Conselleria de Medi Ambient identificava els problemes d’aquesta zona, fonamentalment per l’abocament d’enderrocs, destrucció de vegetació, etc. Aquest inventari proposava actuacions per aturar les agressions i protegir l’espai.
Al 2002 una nova proposta de Decret i Inventari de Zones Humides proposava classificar com a sòl no urbanitzable d’especial protecció les zones inventariades, incloses Ses Fontanelles.
La Llei de Patrimoni Natural 42/2007 estableix que certs hàbitats presents a Ses Fontanelles (Limonetalia i Sarcocomietum fruticosae) s’han de conservar i protegir.

  • Afectacions de les obres a la zona protegida

Tot i que Govern i promotors han redactat multitud d’informes i un Pla de Vigilància Ambiental per justificar legalment la urbanització, les màquines han afectat a la zona humida protegida (fotos adjuntes). Tot just començar les obres s’han incomplint un seguit de prescripcions que afecten negativament la zona.
Entre d’altres, aquestes afectacions haurien vulnerat diversos articles del codi penal (235 i 332) relatius als recursos naturals, la flora i la fauna, el que el GOB ha comunicat a la Fiscalia en una extensa denuncia.

  • Petició d’investigació dels fets i paralització cautelar

El GOB ha sol·licitat l’obertura d’un expedient a la Fiscalia per tal d’investigar els fets. També, en aplicació de l’article 339 del Codi Penal, ha demanat l’adopció de mesures cautelars per a protegir la zona humida.
El GOB ja va presentar denuncia davant el SEPRONA el 10 de desembre davant l’abocament d’enderrocs dins la zona humida.
http://www.gobmallorca.com/notes-informatives/territori-i-urbanisme/846-10122012-el-gob-interposa-una-denuncia-per-la-destrossa-de-ses-fontanelles-i-demana-la-paralitzacio-de-les-obres.html

Cap comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.