Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Treball i economia

“Som periodistes silenciats i volem rompre el silenci”

Publicat per dia 5 març 2012 – 10:4626 Comentaris | 3.607 views

“Som periodistes silenciats i volem rompre el silenci”

Share to Google Plus

Compartim aquesta carta que se’ns ha fet arribar:

Som periodistes silenciats i volem rompre el silenci

PALMA 2/03/2012

Manipulació. Censura. Repressió. Amb doblers públics. Comissaris polítics dirigint mitjans de comunicació públics. Periodistes assetjats. Periodistes silenciats, degradats. I ciutadans que es miren de reüll els mèdia que paguen.  Això passa a Balears. Està succeint però els periodistes tenim por de rompre el silenci, el silenci que protegeix els qui censuren, manipulen i també amenacen. Els periodistes tenim por a perdre la feina però vivim angoixats perquè no podem informar. Als mitjans públics, com a la Ràdio i Televisió de les Illes Balears (IB3), no impera la meritocràcia sinó la llepocràcia: com més culs llepis, més pujaràs, més se’t valorarà.  Com menys crític siguis, millor. Com més callis, millor. Digues amén a tot i tot anirà bé, però digues amén a TOT.

Un d’aquests comissaris polítics ha arribat a dir a un company: “un periodista d’un mitjà públic no pot demanar explicacions a un president”. A veure, i nosaltres ens preguntem, quina és la funció del periodista? El periodista, entenem, és una persona compromesa amb l’entorn, que treballa des de l’honestedat, que informa, que dóna eines a les persones per entendre millor el que passa al seu voltant. El periodista no és un propagandista. No, no ho és, encara que els responsables dels informatius d’IB3 s’entestin a fer-nos creure el contrari. I el PP es pensi que IB3 és una conselleria més del seu Govern, com abans també s’ho pensava el PSOE o UM.

Mitjans d’informació o propaganda?

Els partits tendeixen a concebre els mitjans com a eines propagandístiques i al seu capdavant, hi col·loquen afins, gent que vetllarà per la seva imatge, per reforçar-la, si cal. Però els de Joserra Bauzá, el president del Govern de les Illes Balears, estan molt aplicats en aquesta tasca, aplicadíssims, diríem. Censuren més que els anteriors i reprimeixen amb mà de ferro: periodistes relegats a indexar -a arxivar les imatges- periodistes de la ràdio que van per força a la televisió i a la inversa. Tots ells periodistes que Juan Mestre –el cap d’informatius d’IB3TV- titlla de “problemàtics” i que, en molts casos, va injuriant pel darrere pensant-se que, com que l’illa és petita i els mafiosos se senten impunes, imperarà la llei del silenci tot i que el “gossiping” estigui a l’ordre del dia.

Juan Mestre és el mateix que abans de convocar-se el concurs per la plaça de director d’informatius de la televisió anunciava a l’”Última Hora” que marxava a IB3TV a dirigir els informatius. La parella sentimental de Mestre és Àngela Seguí, la conductora del pèssim programa “El Faristol” d’IB3Ràdio, antiga directiva d’IB3TV en l’època de Jaume Matas. La mateix que està imputada en el cas Ibatur. Per cert, Juan Mestre és el qui va dir a un company això que els periodistes de mitjans públics no podem demanar explicacions als presidents de la comunitat. El mateix “senyor” que –com explica Matías Vallés, adjunt a la direcció del “Diario de Mallorca” –  va exercir com a intermediari/cap de premsa de l’imputadíssim Jaume Matas, el molt deshonorable president d’aquesta comunitat, al programa de La Sexta “Salvados”.

La darrera cirereta del pastís ens la dóna el recent nomenament de José Manuel Ruiz com a director general d’IB3. És un exsenador del PP!!!! Ja ni tan sols els importa guardar les formes.

Tenim altres dolços agres per compartir. Com el que IB3 restringeix l’accés als seus periodistes al “Diario de Mallorca”. Per què?

I molts també ens preguntem…per què el millor presentador d’IB3 TV, Marc Cornet, ha fugit de la televisió? És clar, això després que d’editar i presentar el programa informatiu del matí “La Mirada”, el passessin d’ajudant de l’editor del vespre. Una llàstima i una pèrdua. No és el primer i molt ens temem que molts seguiran el seu exemple. Com diu Tomeu Garcias a “Diario de Mallorca”: guanya la mediocritat.

JA NO PODEM CALLAR MÉS. VOLEM ROMPRE EL SILENCI, ENCARA QUE SIGUI DES DE L’ANONIMAT, PER ARA

COL·LECTIU PERIODISTES SILENCIATS

26 Comentaris »

 • iogurin escrigué:

  Ànims companys!

 • Cil Buele escrigué:

  Salut i coratge, col·legues! Més lluita i resistència que mai!

 • RÀDIO 77 escrigué:

  Tinguem el coratge de deixar de contribuir a l’espectacle de l’entreteniment consumista i començem a crear els nostres propis mitjans alternatius!!
  El present és de lluita però el futur és nostre

 • miguel escrigué:

  Los verdaderos medios de informacion apuestan por la INTERcomunicacion, y la CONTRAmanipulacion.

  las “noticias” de los medios convencionales (como radio, TV, periodicos) son productos artificiales fabricados por empresas de capital mixto estatal/privado que venden el “producto” como si fuese una mercancía.

  Y esta mercancía, la información es colocada en “el mercado” siempre bajo la logica del beneficio privado.

 • Pilar escrigué:

  És vergonyós! es veu que en Franco s’ha reencarnat en aquestes impresentables!

 • Josep Bonnín escrigué:

  Salut i força Amics, no afluixeu!!! Estem amb vosaltres!

 • Aina escrigué:

  Gràcies per la valentia d’escriure aquestes veritats. Tot i que això de que en Marc Cornet sigui del millor que hi ha, deixau-me que discrepi. En fi, el contingut general de l’article és tristament cert. Costa moltíssim mantenir la dignitat en aquesta professió.

 • Sara escrigué:

  salut,

  companys periodistes!!

  Endavant y visca la llibertat!!

 • Rocío escrigué:

  Por fin la deontología en los puestos de trabajo cobra sentido, por fin la moral y los principios se anteponen a chupar culos para sentirse retribuidos, huir del miedo juntos y apostemos por la honestidad y la honradez, el orgullo de ser profesionales de la comunicación, exijamos cómo queremos informar en los medios y nunca calléis. ¡Ánimo!

 • Amelia escrigué:

  Vergonyós amb totes les lletres. Un company i jo estam a primer de periodisme i ja teniem escalfreds quan pensavem amb el que esteia passant a les Balears. Ara ja estam que ni ens ho creiem. Ens queda una llarga carrera per davant però els estudiants estam amb vosaltres, això no pot quedar així.

  ànims i força!

 • apol.lonia escrigué:

  Pensava s’havien extinguit… me n’al.legra que no sigui així!! ànim!! , si des de l’anonimat podem fer res , els no peridistes , val la pena correr la veo, al cap i la fi , el poble, la veo general, són els que tenen la força, a vegades per mal i també ho podem fer per be…informació objectiva i sense censures ..

 • marta escrigué:

  el caso de la delegada de Ibiza es igual de sangrante que el de mestre. también era el nombre que todos sabían que sería porque es amiga de los jefes de Palma y le aseguraron el puesto para luego encima hacer el montaje de concurso y hacer perder el tiempo a los compañeros que se presentaron.

 • MIJOVI escrigué:

  Com es nota que els periodistes ( no tots, però si alguns com el que firmen aquesta noticia ) estan polititzats per les esquerres. Es clar tenen l’eina per fer mala propaganda i difondre falsetats. La censura fa mes de 30 anys que no existeix, el que hi ha ara són persones que manen i això no agrada a certes persones ( periodistes ) acostumats a fer el que volen i a dir el que volien com ho volien i ara els hi controlen un poc la feina, que ja era hora.

  • simon escrigué:

   La verdad MIJOVI que dices tantas estupideces juntas que es dificil responderte, pero la maxima de todas es esta:

   “La censura fa mes de 30 anys que no existeix”.

   Claro! Franco se llevó la censura a su tumba! Anda ya, tontaina!
   ¿O es que eres tan facha que te crees que porque ves unas tetas en portada que no hay censura?

   Mijovi en vez de querer que se controle mas a l@s trabajador@s pide mas control a tus jefes… Facha!!

 • Xoco escrigué:

  A nivell estatal no canvia gaire la cosa companys… http://bit.ly/zhcSpu

 • Baia escrigué:

  Mijovi lo que no puede hacer es despreciar la labor que hacen otros muchos maás periodistas dignos que no tienen nada que ver con el perfil que comenta.Es muy facil generalizar y eso también censura la real información.

  Usted se debe creer todo lo que los medios de comunicación informan me imagino, me parece increible que a estas a alturas haya gente que defienda la censura o diga que no lay cuando la presenciamos cada día.
  España…es una país de ignorantes y además se rien en nuestra cara, y nosotros seguimos siendo ignorantes…
  ES MUY TRISTE.

 • Baia escrigué:

  Yo me pongo en la piel de los periodistas,(y que no me cuesta puesto que en su día era una carrera que me atraía mucho) y os doy ánimos por hacer que vuestro trabajo tenga una función productiva y no destructiva a favor de los “políticos tiranos, ladrones y compañía”.

  La carrera que elegí es de arquitectura y en un futuro me gustaría apostar por el medio ambiente y energias renovables y no por el petroleo favoreciendolo en su industria que no hace más que perjudicar al mundo entero.

  Todo éste rollo es para que la gente utilize su trabajo como vehículo productivo y constructivo que le haga feliz y no todo lo contrario reprimiendo sus principios.

  un saludo!

  • simon escrigué:

   Baia:

   cuando trabajes de arquitecto por tu cuenta o para la administracion sabras lo que serán los contratos amañados, la corrupcion, la especulacion urbanistica, los lobbys del ladrillo, la explotacion laboral y tendras que tomar caminos:

   Aceptas y cedes a sus presiones o los enfrentas.

   Lo mismo que viven l@s compañers periodistas hoy, lo viven muchos arquitect@s hoy dia.

   • Baia escrigué:

    Gracias por el avance, la verdad que no tenía ni idea de ello… aunque tampoco me pillaría de sorpresa el que se jugara sucio cuando hay mucho dinero de por medio.
    De todas maneras España no es un lugar que me ate y de hecho no es un lugar que me motive para poner en practica mi profesión porque se vé por encima cierta roña que no deja que haya ni renovación ni innovación.Y siempre en lo mismo.Como nuestro país con la iglesia y el cojonero bipartidismo…asi no hay quien avance!y es evidente que esto se torna a la estupidez.
    Islandia es un país ejemplar que ha renovado totalmente su sistema político por la oposición del ciudadano.

    Espero encontrar fuera de la Spain vendida oportunidades en relación a mis espectativas.

    Pero gracias Simón, asumo que la realidad puede llevarnos un chasco,pero bueno, lo que no creo correcto es quedarse de brazos y no intentar mejorar las cosas.
    Un abrazo!

 • estornell escrigué:

  ànims!! La batalla d la informació la guanyarem. el q mentristeix és veure com n’és d difícil poder sobreviure vivint com a periodista d bon d veres, sense coacions ni autocensura, ni acomodament…

 • maria escrigué:

  qualqú encara pensa que vivim en una democràcia??
  ànims companys! endavant!
  el primer pas per canviar les coses és ser-ne conscient i denunciar-les!
  gràcis :)

 • peptorro escrigué:

  Por es el que ens volen fer, i por es lo què no em de tenir mai.
  Caratge!.

 • Lucas escrigué:

  Marc Cornet va deixar de ser editor d’ib3 perque la seva dona vivia a Barcelona i havia de ser mare. Si donau lliçons de pluralitat manca una mica de rigor. La periodista que demanava explicacions al president no era a Bauza sino a Antich per una questio laboral, que no informativa, sobre Ib3. Es la mateixa periodista que va fer servir un “bulo” a un directe, una pesima profesional i que cap editor volia al seu equip. 

 • Lucas escrigué:

  La periodista suposadament silenciada ha perdut el seu conflicte laboral contra la empresa que fa els informatius a IB3. La veritat sempre surt. 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.