Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Un “aparcacotxes” criminalitzat a la platja de Can Pere Antoni

Publicat per dia 5 gener 2013 – 16:45Cap comentari | 218 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

L’horabaixa del diumenge dia 30 de desembre tornava de passeig pel Molinar i estava just a la vora del bar NASSAU, un establiment de luxe just a la vora de la platja de Can Pere Antoni. Just al costat hi han fet un aparcament pels clients i em vaig fixar com un “aparcador de cotxes” esperava l’arribada o sortida d’algun conductor per guanyar-se alguna propina. Vaig seguir el meu camí i al cap de poc temps un cotxe patrulla de policia començà a fer voltes al voltants i l’aparcador de cotxes si bé romania allà, es posà nerviós. I al cap d’un minut el policia va cridar aquella persona i li demanà la documentació. Al mateix temps me vaig fixar com clients del NASSAU que anaven cap a l’aparcament expressaven el seu disgust per la presència de l’aparcador de cotxes i agraïen la presència policial.

Mirava des d’enfora aquell succés i vaig sentir molta d’impotència davant la injustícia que, al meu parer, suposa el fet que la policia aturi i sol•liciti la documentació a una persona només pel fet de demanar alguna propina als que aparquen allà. Quines sospites de delicte hi havia per demanar-li la documentació? Crec que només el fet d’acostar-se un policia a tu ja és tallant i violent. On és aquella presumpció d’innocència que tant demanen a l’opinió pública per a ells mateixos tots els polítics imputats? Demanaria aquest policia el DNI al Sr. José Mª Rodríguez, exdelegat de govern i present president del Partit Popular de Palma i imputat en diverses causes si anàs a fer un cafetet pel NASSAU?

Crida també l’atenció que, a un lloc de luxe com aquest precisament, hi patrulli vigilància policial que es dedica a demanar la documentació als aparcadors de cotxes i en canvi a l’aparcament de Son Fuster quan hi ha la Fira del Ram i els aparcadors de cotxes es poden comptar per desenes no aparegui cap patrulla demanant DNI. No vull pensar que a Palma hi ha llocs de primera i llocs de segona…

Vull esmentar també que la zona de Can Pere Antoni a causa dels negocis que s’hi han obert els últims 10 anys: bars, restaurants, el negoci d’hamaques just a la vora del NASSAU (que ocupen un espai gens menyspreable de platja) s’ha privatitzat de manera que uns pocs en treuen un profit del que abans era un espai de tots. És a dir: on abans en podíem gaudir tots lliurement ara només poden fer-ho uns quants, els que s’ho poden pagar. Ja no vull entrar en la qüestió de com es va fer la concessió de l’activitat allà tot i que puc pressuposar influències, tractes de favor i falta de transparència en la proposta als veïnats i usuaris de la zona.

Tot i que només és un detall també vull dir que alhora que passava la patrulla de policia local també hi passava per allà un cotxe de la vigilància de costes al qual se li suposa la competència en aquests punts del territori, no?

No és una qüestió directament relacionada amb el cas però voldria recordar que no molt enfora d’allà, més concretament on ara és situa l’inefable “Palau de Congressos”, hi havia abans un centre d’atenció a persones en risc d’exclusió que precisament atenia en la mesura de les seves possibilitats a gent en la situació d’aquest aparcador de cotxes. On és ara aquest centre? Si s’ha pres espai públic de Can Pere Antoni pel benefici d’uns quants, no seria just compensar a la “societat” fent que part d’aquests beneficis siguin per trobar una solució a gent com aquest aparcador de cotxes tan molest per a alguns?.

Puc comprendre l’empipada dels conductors i clients del bar alhora que es veuen obligats a donar una propina a l’aparcador de cotxes de torn per un servei que no és tal i que senten l’amenaça de trobar-se el cotxe retxat si no ho fan. Puc posar-me al lloc del propietari del negoci, quesupòs que paga un lloguer molt alt a l’Ajuntament i que sent la possible pèrdua de clients per la presència d’aquest tipus de gent. Fins i tot puc posar-me al lloc del policia qui rep ordres del seu superior i que “fa la seva feina” desitjant no tenir molts de tocs d’atenció del seu superior i cobrar el sou al final de mes. Però em fa l’efecte que totes aquestes postures no són més que una manera d’aclucar els ulls i no voler-se’n fer càrrec ni uns ni altres del que està passant actualment. En realitat és tenir un punt de vista molt interessat, curt de mires i molt poc solidari i individualista.

Quina és la causa darrera de que aquesta persona estigui allà demanant almoina als conductors en una situació de fort empobriment com estam vivint actualment? Per què escasseja tant el treball i aquesta persona no tengui de què viure? Per què els bancs no donen crèdits a l’activitat productiva i aquesta a la vegada creï llocs de treball? Qui ha manllevat drets de gran importància pels treballadors que els protegien de l’atur i de la precarietat? Qui tenint ara la solució no la dóna perquè precisament s’estima més que hi hagi molta gent necessitada i disposada a fer qualsevol cosa per sobreviure? Quina manera de governar permet que grans empreses estiguin recollint beneficis mai no vistos que, per altra banda, quasi no tributen a hisenda i a la vegada es permeten acomiadar treballadors quasi sense compensacions i contractar-los en condicions tan desproporcionadament a favor seu? Per què enlloc d’enviar un policia a intimidar demanant la documentació i multar no s’envia un assistent social qui amb tot el tacte i respecte analitzi la situació personal d’aquesta persona i li proposi un curs de reinserció laboral amb un sou digne?

La meva postura de simple observador davant aquest succés sé que es podria jutjar o bé de prudent o bé de covarda. He d’admetre la segona ja que quan vaig veure aquella injustícia vaig sentir l’impuls d’apropar-me al policia i demanar-li tot i que educadament el perquè demanava el DNI a aquella persona i no el em demanava per exemple a mi. A la fi només es tractava d’aclarir un dubte…. Però em vaig estimar més callar i deixar passar i no cercar-me més embolics tot i la gran impotència que vaig sentir com he esmentat abans.

Crec que de totes maneres sí que hi havia una cosa que estava en les meves mans i estic fent ara que és donar-vos a conèixer a vosaltres, lectors d’aquest article, el que va passar i que amb els comentaris que em vulgueu fer ens facem tots una idea més amplia i conscient del que va passar.

Salutacions,
Maties Colom

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.