Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Publicació oberta, Sóller

[Opinió] “1984” El Gran Hermano

Publicat per dia 7 octubre 2012 – 16:181 Comentari | 406 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Fa anys vaig llegir el llibre de George Orwell, “1984”, publicat l’any 1949.

La figura de “el gran hermano” -vaig llegir la traducció del castellà– que descriu l’autor, com un personatge invisible, que representa els interessos d’una minoria opressora, el qual a través de les càmeres que es troben a les llars i a espais públics, controla tots els moviments, pensaments, sentiments i paraules, dels ciutadans i ciutadanes d’una societat futurista, penalitzant i inclusiu portant a “centres de reeducació” els que incompleixen les normes o atempten contra elles, que el “gran hermano” i els seus, han dictat. Una crítica excel·lent a tot estat totalitari.

Per la similitud del tema de la càmera, “Tele 5” va iniciar un programa, amb el nom de “Gran hermano”. Una nova edició, dirigida pel batlle de Sóller a través de càmeres ocultes “presumptament” il·legals, una de les quals, en una acció decidida i valenta del Col·lectiu Albaïna, sempre a cara descoberta, va descobrir a l’aparcament dels Estiradors; un antic hort de tarongers habilitat com a aparcament públic municipal, a la façana d’una propietat privada, ja que els seus propietaris havien avisat de la seva existència, i que es trobava amagada dins d’una caixa de connexions elèctriques, per la qual sorgia una llumineta blava parpellejant.

El descobriment de la càmera i el resavi de successos dels quals els mitjans de comunicació, tant escrits com digitals, han portat informació des del dia 18 de setembre en que fou descoberta i denunciada al jutjat de guàrdia de Palma i dipositada al quarter de la Guàrdia Civil de Sóller, per uns membres del col.lectiu.

Una de les informacions darreres, que ha provocat tot un moviment i malestar dins Sóller, han estat la quantitat de mentides que el Batlle de Sóller Carlos Simarro, que ha mantingut que no en sabia res de la càmera, fins que en una roda de premsa (2/10) va reconèixer que l’havia feta instal.lar ell. On llegí un comunicat i no contestà a preguntes dels periodistes.

La policia no en sabia res tampoc, com afirmà el dia en que es va descobrir, el cap superior de policia que assistí amb el gerent de Sóller 2010. Aquell dia, els membres d’Albaïna, els propietaris de la casa i tots els periodistes convocats en roda de premsa, foren identificats per la policia. Hom es demana, si no era de ningú, si no es cometia cap tipus de delicte, si no simplement s’enretirava un aparell amagat de la façana d’una casa particular, a què venia la petició d’identificació?.

Retornant a les mentides del Sr. Batlle, en una entrevista a Canal 4, durant tres minuts va respondre a les preguntes de la periodista que no en sabia res. La mateixa resposta a l’entrevista que li feu el mitjà digital “mallorcadiario.com”. En dia 4 d’octubre, va telefonar a aquest mitjà per demanar excuses als seus lectors, i periodista. Encara no les ha demanades als altres mitjans de comunicació en els quals els hi va mentir, al poble de Sóller, i a tots els membres de l’oposició que també representen els vots dels ciutadans i tenien dret a saber d’aquella “investigació secreta i reservada” excusa en que ara vol justificar la col.locació de la càmera, i que per moltes persones ha perdut tota la credibilitat. Ja que si ara mateix, es tragués una autorització de la mànega, la pregunta és per què no la va mostrar el primer dia en que li demanaren que en sabia de la càmera ? Resposta: Presumiblement no la tenia.

Al ple ordinari de 3 d’octubre, aprofitant el rodet de la majoria absoluta, i en una clara opacitat i manca de transparència  d’un consistori ”democràtic”, fou rebutjada la moció conjunta de tots els portaveus de l’oposició, on demanaven un acte públic a través del fòrum de participació ciutadana Agenda Local 21, on comparegués el Batlle, Cap superior de policia i gerent de Sóller 2010 per explicar al poble el perquè de les càmeres de vídeo vigilància ocultes. El Batlle no va mostrar a l’oposició la documentació que li permetia col·locar les càmeres ocultes, i les seves paraules no varen convèncer a ningú- tal com manifestà un setmanari local, inclusiu l’oposició va dir que es veuria obligada a forçar un ple extraordinari amb un sol punt a l’ordre del dia, malgrat fos per via judicial, per clarificar el greu affaire.

Josep Bonnín

1 Comentari »

  • Cil Buele escrigué:

    Cada cop resulta més evident que ENS GOVERNEN DELINQÜENTS, d’aquells que mai no van a la presó, tot i cometre delictes flagrants, amb nocturnitat i traïdoria… Ja deien els antics que “qui male agit odit lucem” (el malfactor avorreix la llum!). I la democràcia, que hauria de servir per fer llum sobre totes les coses, massa sovint, serveix per a fer-hi fum que mira de tapar-les… Fan falta moltes més i molt més grans dosis de capacitat de lluita i de resistència, pacífiques (que no vol dir estèrils ni inútils ni ineficaces!-, per combatre fermament aquesta mal parida democràcia que patim, a Sóller, a Mallorca, als Països Catalans, a l’Estat espanyol, a l’Europa del segle XXI

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.