Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Corrupció, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

L’onada repressiva a Mallorca deixa 19 persones detingudes en menys d’una setmana

Publicat per dia 31 maig 2012 – 12:234 Comentaris | 567 views

L’onada repressiva a Mallorca deixa 19 persones detingudes en menys d’una setmana

Share to Google Plus

Tota una onada repressiva està sacsejant Mallorca aquests dies des que el Delegat del Govern espanyol digué allò de “se’ns està acabant la paciència”. Dit i fet: en quatre dies ja tenim fins a 19 detencions, comptant les 4 companyes que foren detingudes a Bunyola dilluns. Les detencions d’ahir (11 persones en total, una d’elles per dos casos diferents) i les 4 d’avui estan relacionades amb vàries protestes que hi ha hagut les darreres setmanes com l’ocupació de la Conselleria d’Educació, la protesta contra Bauzá a Manacor i l’acció pro-sahrauí del Consolat de Marroc.

Ara mateix el balanç és el següent:

 • El dilluns 28 de maig 4 persones foren detingudes a Bunyola durant la protesta contra la visita de Bauzá. Fou un arrest violent i durant la detenció, que s’allargà fins l’endemà dematí, que passaren a disposició judicial, tots quatre foren tractats de manera humiliant i vexatòria.
 • El dijous 31 de maig 3 membres de l’Assemblea UIB foren detinguts durant unes hores el dematí, durant les quals se’ls hi van prendre les dades i declaració. Passades les 12h sortiren, entre aplaudiments, de les dependències policials. Totes es van negar a declarar. Sortiren en llibertat amb càrrecs per “desordres públics” i probablement se les tornarà a citar judicialment més endavant. També fou detinguda el dematí una quarta persona de l’Assemblea UIB que, al mateix temps, estava citada per l’acció pro-sahrauí de divendres. L’horabaixa vam saber que 2 persones més havien estat també detingudes, seguint el mateix procés, per la seva participació en l’ocupació de la Conselleria d’Educació. Totes elles són en llibertat amb càrrecs, acusades de “desordres públics”.
 • El mateix dijous dues persones foren detingudes a Manacor i també posades en llibertat amb càrrecs per la seva participació en la protesta contra la visita de Bauzá al poble.
 • El dijous 31 de maig i el divendres 1 de juny hi hagué, també, 8 detencions d’activistes pro-sahrauís que havien estat citats a declarar per l’acció del Consolat del Marroc de Palma (on, recordem, foren brutalment agredits per funcionaris del Consolat). Quatre d’ells van declarar el primer dia en les dependències policials i se’ls informà que, des d’aquell moment, tot i haver-hi anat com a testimonis, passaven a estar imputats. Pel que sembla aquesta actuació policial és del tot irregular. De fet, aquestes persones efectivament havien comparegut allà citades com a testimonis. Durant la declaració de la segona persona, l’agent que prenia declaració rebé una telefonada que reclamava, literalment, que “los tienes que detener“. L’agent explicà que “no puedo, han venido como testigos, no los puedo detener“. L’interlocutor telefònic insistí: “tienes que hacer algo“, cosa que respongué el policia amb un “¿entonces qué, los imputo?“. I així va ser, davant la indignació de l’advocada. L’endemà es produí la detenció de 4 activistes més, de manera que ja són 8 les detencions relacionades amb l’acció al Consolat de Marroc.

En total, a hores d’ara el balanç és de 6 detencions per l’ocupació de la Conselleria, 2 per la protesta contra Bauzá a Manacor i 8 detencions més per l’acció sahrauí al Consolat de Marroc. S’ha de tenir en compte que una d’aquestes persones ha estat detinguda i implicada en dos d’aquests assumptes, de manera que el balanç és de 15 persones detingudes, una d’elles per partida doble. A aquesta xifra cal afegir-hi les 4 detencions a Bunyola a principis de setmana. Tenim, per tant, 19 persones detingudes en cinc dies.

Reaccions i comunicats

Comunicat de l’Assemblea de la Comunitat Universitària:

COMUNICAT ARRAN DE LES DETENCIONS DE 6 MEMBRES DE L’ASSEMBLEA DE LA COMUNITAT UNIVERSITÀRIA

L’Assemblea de la Comunitat Universitària, després de la detenció de 6 dels seus membres el 31 de maig, i en solidaritat amb la resta de persones detingudes els darrers dies arreu del territori, vol fer les següents consideracions:

 • Denunciam que ens trobam davant d’una campanya repressiva sense precedents a Mallorca que es manifesta amb detencions massives de persones vinculades als moviments socials i a les protestes que les darreres setmanes s’estan produint contra les polítiques de José Ramon Bauzá. Aquest Govern, inspirat per la doctrina de la “paciència” que anuncià el Delegat del Govern espanyol José María Rodríguez, no ha trobat altra manera d’aturar el creixent descontent de la gent que l’aplicació d’una barroera persecució i repressió de les protestes populars.

 • Rebutjam de manera enèrgica les acusacions de “desordres públics” contra 6 membres de la nostra assemblea que participaren en l’acció pacífica d’ocupar la Conselleria d’Educació i entre els quals hi ha estudiants i també un professor de la UIB. Volem recordar que la única violència que hi hagué en aquella acció fou l’agressió per part de la Cap de Gabinet del Conseller Bosch, Ana Rodríguez Arbona, per la qual cosa en seguim exigint la dimissió. Els desordres públics, aquí, els està causant únicament el PP amb els seus atacs frontals als drets més bàsics de les persones; aplicant retallades vergonyoses en educació i sanitat; orquestrant campanyes absurdes contra la llengua catalana i les seves parlants o promoguent projectes urbanístics i turístics que suposen una nova onada irreversible de destrucció del territori.

 • Volem manifestar tota la nostra solidaritat cap a les persones detingudes, no només en l’acció de la Conselleria, sinó també cap a totes les que han patit la repressió per la senzilla raó de protestar. Ànims a totes! També agraïm les nombroses mostres de suport que hem rebut durant tots aquests dies per part de col·lectius i persones anònimes.

 • A més a més demanam que la Rectora de la Universitat de les Illes Balears es posicioni públicament i mostri el suport de la institució cap a les persones represaliades aquests dies i que pertanyen a la Comunitat Universitària en qualitat d’estudiants o professorat.

 • Finalment, anunciam que aquests atacs no ens faran recular; ans al contrari, ens demostren que anem pel bon camí, que la lluita ha de continuar i tenim ben clar que no aturarem fins aconseguir una Universitat pública i de qualitat. Diem no a les retallades! No a la repressió!

 

Endavant-Mallorca ha publicat un comunicat de suport, que podeu llegir aquí:

Dues detencions més, 12 en tot el dia

 Fa poc més d’una hora dues persones més han estat detingudes per motius polítics a Mallorca: un militant d’Endavant (OSAN) i professor de la Universitat de les Illes Balears i una estudiant. Ambdós participaren a l’ocupació de la Conselleria d’Educació.

A hores d’ara, 12 persones han estat detingudes avui per motius polítics, que es sumen a les 4 que varen ser detingudes el dilluns a Bunyola. Així, 16 activistes dels moviments populars han estat detingudes en tres dies.

Davant aquests fets, des d’Endavant (OSAN) volem fer les següents valoracions:

- Aquestes detencions mostren la força dels moviments socials mallorquins, i la por que te el Govern de Bauzá a les mobilitzacions populars.

- Aquestes detencions mostren, així mateix, que el sistema actual només es pot mantenir mitjançant la violència i la repressió.

- Enviam una forta abraçada a totes les detingudes i les seves familiars. A més, volem donar l’enhorabona a totes les plataformes i col·lectius que pateixen la repressió: vosaltres sou tot un exemple de lluita, i ens mostrau a totes el camí que cal seguir.

- Ens sumam a la convocatòria de rebuig a la repressió que es durà a terme avui a Bunyola. Allà farem una valoració global de les detencions d’avui, de les d’aquesta setmana a Mallorca i als Països Catalans, així com de la situació general de les lluites populars al nostre país.

- Finalment, des d’Endavant (OSAN) en particular i des de l’Esquerra Independentista en general volem deixar ben clar que aquesta repressió no només no ens fa cap por, sinó que ens esperona a augmentar la lluita i desenvolupar amb més intensitat el nostre programa polític: la unitat popular.

Amunt les que lluiten!!

Endavant (OSAN)

31 de maig de 2012

Mallorca. Països Catalans

Mallorca. Països Catalans
L’STEI-i també ha difós un comunicat sobre els fets:

L’STEI-i CONSIDERA LES DETENCIONS ARBITRÀRIES I IL·LEGALS

Demanam la posada en llibertat dels detinguts de forma immediata, ja que consideram aquestes detencions arbitràries i  irregulars.

Manifestam que posen en perill la convivència democràtica de les Illes i al mateix temps crispen la societat, la qual cosa pot fer que augmentin els conflictes ja que les conseqüències d’aquestes actuacions policials no són enteses ni acceptades per la majoria de la societat.

La llibertat d’expressió, reunió i manifestació s’estan criminalitzant per part del govern amb majoria absoluta del PP.

Les actuacions del Delegat del Govern no s’han de fer des de la “pèrdua de la paciència” en el que sembla una actuació que parteix d’una possible actitud nerviosa i descontrolada. Les ordres polítiques als cossos i forces de seguretat de l’estat s’han de fer des de l’objectivitat, la mesura i la justícia equànime.

L’STEI-i percep que la policia rep ordres polítiques, sectàries i partidistes per dur a terme accions del tot innecessàries!

Demanam que s’aturin de forma immediata aquestes detencions irregulars i presumptament il·legals que posen de manifest l’ús polític que es fa dels cossos i forces de seguretat de l’estat per part del delegat del Govern.

No ens consta que s’hagi detingut la persona cap de gabinet que va agredir els joves durant la protesta a la conselleria d’educació.

En Lluita també ha fet públic un comunicat:

En lluita Mallorca. Davant la gravetat que representa l’escalada de repressió de l’Estat dels últims dos dies des d’En lluita Mallorca volem donar tot el nostre recolzament a totes les activistes que estan sent represaliades per participar en els diverses lluites polítiques que estan tenint lloc, totes amb un important nexe comú: són lluites contra les retallades en drets socials, econòmics i culturals que ens imposa el govern central i autonòmic del Partit Popular. Mostrem la nostra més profunda condemna a la campanya de criminalització de les protestes, que està duent a terme el govern i alguns mitjans de comunicació assistencials. Una criminalització que transgredeix profundament els drets civils i polítics de les persones.

S’ha de remarcar que l’actual govern del PP ha fet cas omís als oferiments de negociació d’alguns sindicats, però també ha ignorat les protestes multitudinàries contra les retallades en educació, en sanitat, per el català i per una democràcia real.

Volem posar en evidència el gir autoritari de l’actual govern, actuant baix un interès profund ideològic i partidista. Això es reflexa en la utilització política partidista de les institucions de l’Estat: la de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per part dels dirigents polítics del PP.

En el moment de fer públic aquest comunicat s’han produït a Mallorca:
[1] Sis detencions en relació a l’ocupació no-violenta el passat 22M de la Conselleria d’Educació de Palma contra les retallades ne educació.
[2] Sis activistes imputades per la lectura d’una manifesta a favor dels drets humans a la seu consular marroquí de Palma, a la que a més van ser greument agredides.
[3] Cinc dels detinguts per les manifestacions a Manacor i Bunyola en relació al #BauzàTour.

En total, i sols al llarg d’aquesta setmana, han estat 17 les activistes represaliades per la seva participació en diverses lluites socials, entre elles dos companys d’En lluita.

Aquestes situacions es sumen al marc repressiu estatal en el que també s’inclouen detencions en la lluita dels miners a Madrid, detencions a Barcelona a vaguistes i per la seva participació del 29M.

Les retallades del govern es subscriuen a l’econòmic. Van necessàriament acompanyades de retallades en drets civils i polítics. És un greu empitjorament de la ja deficient democràcia formal existent.

La realitat ens mostra com els interessos de l’1%, representats pel govern del Partit Popular, xoquen frontalment amb les del 99%. Sols unint les lluites podem conduir les victòries polítiques que ens condueixen a millor la nostra qualitat de vida.

4 Comentaris »

 • Belu Antika escrigué:

  Les cinc companyes citades a declarar avui per l’entrada en el Consolat Marroquí com a TESTIMONIS, acaben de ser citades com IMPUTADES després que la policia, mentre els prenia declaració, hagi rebut una trucada demanant les seves DETENCIONS. Tres d’elles han hagut de tornar a entrar com imputades al moment i dos han quedat citades per demà al matí. A més, una de les companyes que esperava fora i …que no havia estat citada, ha rebut la citació en la mateixa porta de la comissaria per part de dos policies nacionals per l’ocupació de la Conselleria i ha hagut d’entrar immediatament, pel que ja són 4 les persones imputades per l’ocupació i 5 per la reivindicació pacífica pels drets del Sàhara.

  L’última companya imputada per l’ocupació de la Consellería acaba de ser imputada també per l’entrada en el Consolat. És a dir, 4 imputades per l’ocupació i 6 pel Sàhara.

 • raw escrigué:

  http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2012/05/31/4-dentenidos-protesta-consulado-marroqui/769732.html
   
  He escrito esto a ver si lo publican.
   
  Para empezar eran 5 personas y no 4.
  Fue una protesta pacífica, el guardia de seguridad dejo entrar sin ningún tipo de problemas a las persona que iban a protestar, fue cuando salían  que los funcionarios y familias marroquíes que estaban allí se pusieron agresivos, empezaron a insultar pegar y escupir.
  Los detenidos en principio iban en calidad de testigos luego en la misma comisaria se cambio la historia y allí mismo se les declaro imputados, esto después de que dos ellos hubieran declarado en calidad de testigos y no de imputados.
  Si hacen una noticia informen bien y dejen de poner lo que le sale de los santos cojones.

  • nh3 escrigué:

   porque seguir esperando noticias fieles de empresas cuya máxima es que su negocio funciones, no dar información veraz.
   soy el primero que lee de vez en cuando periodicos convencionales, pero desde el filtro de que se cuales son sus prioridades y a quien obedecen. esta claro que  la manipulacion o tergiversacion merece ser denunciada.
   ya tenemos contrainfo y otros medios echos por para y desde la base, cuando dejaremos los lamentos porque no escriben lo que nos gusta???
   http://www.youtube.com/watch?v=OWPmE9Jir4U
    

 • Robert escrigué:

  Encara es pensen que Mallorca és la taifa facista espanyola, quan hi havia els exèrcits d’ocupació. El revoltat espanyol i el creuer de guerra italià Eugenio Savoia i la seva aviació que es van dedicar a bombardejar i assassinar població civil catalana i espanyola
  Mallorquins us heu de insurrecta Devan de aquets fills de la gran troiana i si volen tornar a tenir una altra guerra civil, la tindran, dons el poble català sempre us recolzara.

  Visca la republica dels estats federals catalans

3 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.