Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Mobilitat i territori, Sóller

#novullpagar fa possible una Mallorca lliure de peatges

Publicat per dia 2 maig 2012 – 16:43Cap comentari | 218 views
Share to Google Plus

El moviment #novullpagar és ja imparable. Des que aquest dilluns passat es donés el cas del primer cotxe insubmís, desenes de conductores n’han seguit l’exemple durant aquests dies. Pel Twitter del Col·lectiu Albaïna ens podem anar fent una idea de com va evolucionant la situació dels cotxes que es neguen a pagar el peatge. Ahir es va donar el primer cas d’obertura de barreres i tres cotxes varen atravessar el túnel sense amollar ni un cèntim, la qual cosa es considera una victòria. Malgrat tot, es repeteixen les escenes de retencions il·legals per part del personal i operaris del túnel i també són recurrents les visites de la Guàrdia Civil que n’indentifiquen les persones conductores.

Davant d’aquesta situació, de cara vegada més recurrent d’insubmissió al peatge, hi ha la proposta de crear una plataforma cívica que treballi per una Mallorca lliure de peatges. Aquest dimarts es farà una primera trobada per començar a fer feina en aquesta línia. L’assemblea tendrà lloc el dimarts dia 8 a les 19:30 al Casal La Victòria (Sóller).

 

Al peatge del túnel de Sóller no li queda més remei que aixecar les barreres

Des que el passat dia 30 d’abril, companys del Col·lectiu Albaïna es negassin a pagar el peatge del túnel de Sóller sota la campanya #novullpagar, desenes de persones durant el cap de setmana n’han seguit l’exemple i les xarxes socials fan fum.

Les darreres notícies són que avui horabaixa hi havia dos cotxes que es trobaven retinguts de forma il·legal amb la barrera tancada i cons al darrere per part de la consessionària que egstiona el peatge. Un tercer cotxe ha pogut passar ja que li han obert la barrera.

Aquesta acció de desobediència als peatges, en un primer moment, silenciada pels mitjans convencionals, ja comença a fer ressò i hi ha algunes càmeres que graven la situació.

Han hagut d’obrir un un carril auxiliar per a evitar els cotxes retinguts.

Finalment, els operaris han hagut d’obrir la barrera i en tan sols dues hores, 3 cotxes insubmissos han passat pel túnel de Sóller sense pagar.

 

Davant d’aquests fets, el batlle de Sóller, Carlos Simarro, criminalitza els conductors insubmisos al peatge del túnel en lloc de donar-los suport.

Podeu seguir la situació al Twitter del Col·lectiu Albaïna.

Comunicat del Col·lectiu Albaïna:

Tercer dia de #novullpagar al Túnel de Sóller

Primer dia: dilluns 30
Pel dematí, un cotxe amb membres del Col·lectiu Albaïna diu #novullpagar al peatge del Túnel de Sóller. El cotxe és retingut pels operaris del túnel i s’ha de telefonar a la Guàrdia Civil per a que retirin els obstacles que immobilitzen al cotxe insubmís. El Col·lectiu Albaïna tramita a la Guàrdia Civil una denúncia cap a la concessionària del peatge del Túnel de Sóller per retenció il·legal. Durant tot el dia, la xarxa i els mitjans de comunicació bullen d’activitat arran de la publicació del vídeo de l’acció.

Però el dia no acaba tranquil. A les 20h hores del mateix dilluns, set cotxes amb membres del Col·lectiu Albaïna i de ciutadans a títol particular es neguen a pagar el peatge alhora, quedant totes les terminals del peatge amb cotxes retinguts per dir #novullpagar. Tot i les llargues coes de cotxes que es formen, la concessionària torna a realitzar una infracció al no obrir les barreres. No està permès que hi hagi cotxes aturats a dins de la galeria del Túnel pel perill que representa; tot i així, els del peatge es neguen a obrir. Ha d’intervenir la Guàrdia Civil, que pren les dades als conductors insubmisos i, després de que els operaris del peatge apuntin la matrícula, aquests darrers obrin la barrera. D’aquesta manera passen els primers vehicles sense pagar pel peatge del Túnel de Sóller.

Segon dia: dimarts 1
La campanya #novullpagar va guanyant més adeptes a Mallorca.
Varis conductors es sumen a títol individual a dir #novullpagar al peatge del Túnel de Sóller. Novament hi acudeix la Guàrdia Civil, identifica als insubmisos, i els operaris del peatge obrin la barrera, deixant-los passar sense pagar.
S’acumulen les denúncies cap a la concessionària del peatge per retenció il·legal.

Tercer dia: dimecres 2
Dos vehicles es sumen a la iniciativa a primera hora de l’horabaixa i, tot seguit, un altre cotxe es solidaritza i també es nega a pagar. Els operaris del túnel habiliten una estació de cobrament auxiliar per a fer passar als cotxes. A un dels tres cotxes, amb una càmera de televisió a dins, li obrin la barrera i passa sense pagar en pocs minuts. Els altres dos cotxes es queden retinguts i es telefona a la Guàrdia Civil. Després de més de mitja hora de retenció il·legal, arriba una patrulla de la Guàrdia Civil des d’Es Pont d’Inca, la qual identifica als ocupants dels dos vehicles i els denuncia per obstaculitzar el trànsit. Els cotxes segueixen una bona estona aturats. S’hi acosta un operari del túnel, que els diu que empenyin la barrera amb el vehicle i que parteixin. Els conductors s’hi neguen, pel que els operaris obrin la barrera i els cotxes aconsegueixen passar sense pagar el peatge.

El dimarts 8 de març hi ha convocada una assemblea per a constituir una plataforma contra el peatge a les 19:30h al Casal La Victòria de Sóller (C/Victòria, 44). Hi estan convidats col·lectius, associacions i persones a títol particular.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.