Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Criminalització i repressió, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Sóller

“No tenim rei”: comunicat sobre la visita dels Prínceps a Sóller

Publicat per dia 22 agost 2012 – 15:40Cap comentari | 238 views

“No tenim rei”: comunicat sobre la visita dels Prínceps a Sóller

Share to Google Plus

El passat 6 d’agost, Felip de Borbó i Letícia Ortiz, acompanyats per les seves filles, varen fer acte de presència a Sóller i agafaren el tramvia cap al Port davant el rebuig de part de la població, la qual improvisà una escridassada antimonàrquica. Durant aquesta concentració, es varen produir algunes tensions i abusos de poder que ara el Col·lectiu Albaïna ha posat de manifest en el següent comunicat:

No tenim rei!

El passat dilluns 6 de d’agost es rebé a Sóller la visita dels prínceps espanyols a Sóller. Envoltats de periodistes i dels membres de la Guàrdia Reial, arribaren al poble en tren per a tot seguit agafar el tramvia fins al port.

Just en el moment en què es disposaven a entrar a una de les jardineres del tramvia, els membres de la corona foren rebuts amb crits per part d’una quinzena d’antimonàrquics. Aquests, agrupats al davant de l’estació en menys d’una hora, els proferiren crits com “fora la corona espanyola” i “a Mallorca no sou benvinguts”.

Davant la inesperada protesta, els agents de la Guàrdia Reial de paisà disposats al voltant de l’estació reaccionaren ràpidament. Es posaren al davant d’un dels antimonàrquics, bloquejant-li el pas i proferint crits de “viva los príncipes”, per tal de contrarestar la protesta. Veient com més protestants s’acostaven al tramvia i no desistien en els crits, coaccionaren i menysprearen als manifestants amb insults com “este es un hijo de puta” o “puta”, arribant un dels guàrdies de paisà a aixecar-se el polo, mostrant la pistola que portava al davall, per provar d’intimidar a uns dels antimonàrquics.

L’esbroncada succeí ben al davant les càmeres dels periodistes, els quals filmaren i fotografiaren la protesta. Tot i així, hi hagué un silenci mediàtic generalitzat. Molts dels mitjans de comunicació que feren ressò de l’arribada dels prínceps espanyols a Sóller ometeren la protesta, essent el cas d’IB3 el més barroer, retransmetent una notícia de gairebé dos minuts de durada sobre la visita dels prínceps, fent un flaix “vist no vist” de la protesta. Més notòria és l’omissió pel fet d’ésser la primera protesta contrària a la monarquia que es registra a Sóller en molts d’anys.

Davant la menció, en el seu moment per part d’un mitjà local, del Col·lectiu Albaïna com a organitzador de la protesta, la nostra entitat se n’ha desvinculat. La protesta va ésser convocada mitjançant el boca a boca, de forma ràpida i improvisada, i hi varen participar persones de diferents col·lectius i àmbits, i, per això, no pertoca a Albaïna el protagonisme d’aquesta.

Però, tot i la desvinculació formal com a col·lectiu, no tan sols no rebutjam ni els motius ni les formes de la protesta, sinó que hi donam ple suport i aplaudim la ràpida capacitat de resposta del poble de Sóller. És veritat que varis dels participants de la protesta eren membres del Col·lectiu Albaïna, però és que hauria estat una falta de coherència no haver-hi participat.

El Col·lectiu Albaïna ens reivindicam en defensa d’una societat democràtica, on la igualtat entre les persones i la sobirania popular constitueixin dos dels seus pilars bàsics, rebutjant així la presència de la corona espanyola a la nostra vall. Rebutjam la presència d’una institució, successora del franquisme, imposada d’una manera gens democràtica i com s’està provant, corrupte, la qual es troba situada per damunt de la resta de la ciutadania i gaudeix d’uns privilegis anacrònics.

A més, consideram que en la situació actual, el cost de la Casa Reial és un autèntic dispendi que es podria estalviar, dedicant els més de seixanta milions d’euros anuals que tots els ciutadans de l’estat espanyol li paguen via impostos a altres serveis socials molt més necessaris. Com a simple anotació, el manteniment  del Palau de Marivent, costa a l’erari públic un milió set-cents mil euros, que pagam tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears,  per aprofitar-lo no arriba a quinze dies a l’any.

Preferiríem que la vall de Sóller fos portada de revistes i diaris gràcies a la visita de gent de mèrit i no de fills de. Fent els segons una publicitat en cap cas gratuïta, ja que és pagada de la butxaca de tots els ciutadans.

Per acabar, mostram el nostre rebuig a les declaracions del batle de Sóller Carlos Simarro aparegudes el 18 d’agost al “Setmanari Sóller”, on afirmava que “cridar als prínceps no és llibertat d’expressió”. Així, encoratjam als sollerics i solleriques a lluitar per una societat socialment igualitària i a sortir al carrer per defensar-ho sempre que sigui necessari, lluny de restar callats, com voldrien els nostres governants actuals.

Col·lectiu Albaïna

22 d’agost del 2012, Sóller


Col·lectiu Albaïna, Sóller

Ens pots trobar a:
Casal La Victòria de Sóller (Carrer Victòria 11 de maig, 44)
collectiualbaina@gmail.com
http://collectiualbaina.wordpress.com/
Twitter: @colectiualbaina
Facebook: Col·lectiu Albaïna

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.