Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Treball i economia

[Actualitzat] Mercadona acomiada el sindicalista que ha portat l’empresa a judici per coaccions

Publicat per dia 14 octubre 2012 – 10:016 Comentaris | 566 views
Share to Google Plus

[Ampliació - 16 d'octubre] El judici no s’ha pogut celebrar degut a que un dels advocats de Mercadona es troba ingressat a l’hospital. S’ha establert una nova data per a la vista del judici: 16 d’abril de 2013.

Fa uns dies que Mercadona va acomiadar a David, sindicalista de la Confederació Nacional del Treball (CNT) que prèviament havia estat coaccionat per l’empresa perquè l’abandonés “voluntàriament”. L’activitat sindical de David, i en general la de la CNT, molestava massa l’empresa, per la qual cosa fa un any diversos superiors seus el varen tancar dins un despatx i tractaren que firmés un document, sota amenaces, en el qual constava una declaració en què el sindicalista abandonava l’empresa voluntàriament. David s’hi va negar. I no sols una vegada, sinó dues: l’escena es repetí durant dos dies consecutius, el 10 i l’11 de novembre de 2011.

Aquests fets no varen acovardir David, ans al contrari. Al dia següent va presentar, acompanyat de la CNT, una demanda contra Mercadona, la coordinadora de planta i l’advocat de l’empresa, que foren els qui el coaccionaren. Des d’aleshores, l’empresa l’ha sancionat en diverses ocasions, fins arribar a acomiadar-lo. Tot just quan resten pocs dies perquè el judici contra Mercadona se celebri, el proper dimarts 16 d’octubre. La CNT ha fet una crida a assistir-hi per donar suport a David i perquè el judici promet no defraudar. A més, també demanen el boicot a la cadena de supermercats a causa de les seves males praxis que pateixen les treballadores.

El conflicte entre Mercadona i la CNT fa molts d’anys que va començar (pel 2004) i pareix que falta molt per acabar. Des d’aleshores l’anarcosindicat no ha tingut cap problema per barallar-se amb una de les empreses més poderoses de l’Estat espanyol. Manifestacions, concentracions, vagues, judicis, campanyes de boicot i la coneguda pàgina de Mercacoso han estat algunes de les formes d’acció directa utilitzades. Tot plegat ajuda a fer-nos una idea de les constants violacions dels drets laborals i de l’assetjament a l’activitat sindical que Mercadona practica. A més, les denúncies donen els seus fruits: a poc a poc la CNT va guanyant casos contra l’empresa, com demostra aquest fòrum en què es pot veure una bona col·lecció de les sentències que condemnem la cadena de supermercats de Juan Roig.

Aquest permanent conflicte laboral ha ajudat a deslluir la imatge de Mercadona que tant se sol lloar als mitjans de comunicació que només es fixen amb l’expansió de l’empresa (amb la conseqüent creació de llocs de feina) i els seus desmesurats ingressos, tot deixant de banda les males pràctiques de la cadena de supermercats amb les treballadores. Els resultats empresarials donen peu que el propi Roig propagui la “cultura de l’esforç” basada en l’explotació laboral i l’augment de la productivitat. Encara es recorda una de les seves darreres aparicions públiques en què afirmava que havíem d’imitar la cultura de l’esforç dels basars xinesos per ser més competitius. Amb declaracions com aquestes no es difícil imaginar els abusos laborals que ocorren en el si de Mercadona, els quals es poden fer front amb un sindicalisme combatiu.

6 Comentaris »

 • miguel escrigué:

  Mercadona tiene pactos con algún que otro sindicato mayoritario para primero contratar a gente que nunca ha trabajado en Mercadona y después liberarlos a cambio de que los representantes legales de los trabajadores renuncien a sus horas sindicales. Un pacto que es totalmente ilegal y que a los únicos que perjudica es a los trabajadores del mercadona. El sindicato sale beneficiado porque coloca a su gente en el mercadona para después trabajar en el sindicato y los miembros del comité no pueden apretar porque el sindicato ha sacado su tajada. En fin. Y cuando hay un representante que les molesta a la calle….Así trabaja mercadona y algún que otro sindicato mayoritario….

 • Iñaki escrigué:

  L’actitud del company David de Mercadona ha estat admirable. Una situació molt dura la que ha passat.
  Més gent així és el que fa falta.
  SOIDARITAT!!

 • joaquin escrigué:

  Estas cosas, no deberían ocurrir, estamos peor que con Franco

 • solidaritat escrigué:

   
  Avui la vista del judici no s’ha pogut celebrar perquè un dels advocats de Mercadona no ha pogut acudir perquè estava ingressat a l’hospital. Han donat una nova data pel 16 d’abril. Mentre hi ha un jove acomiadat i que ha patit coaccions en situació d’indefensió.
  Gràcies a totes les persones que han acudit a la concentració i a les que vos haveu interessat pel cas i li haveu donat difusió.
  En haver valorat la situació ja vos contarem com continua aquesta campanya.
  salut!

 • Fora lladres! escrigué:

  A cada porc li arriba el seu Sant Martí, el poble no perdona!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.