Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Desobediència, Ensenyament, Illes Balears i Pitiüses

Les Encausades Conselleria acorden desobeïr: no acataran la sentència; no pagaran les multes

Publicat per dia 21 maig 2015 – 10:161 Comentari | 546 views
Share to Google Plus

20150521_desobeimnoacatam_lema

Avui dematí les Encausades Conselleria han fet pública la seva postura envers la condemna de pena-multa d’entre 720€ i 800€ per cada una d’elles. Després de debatre-ho durant les darreres setmanes, han decidit no acatar la condemna, pel que no acudiran als Jutjats a pagar les penes-multa. A més, indiquen que el Jutjat d’Execució nº8 de Palma ja ha començat a executar la sentència i a reclamar-lis els diners exigits.

IMG-20150521-WA0002Han explicat que la decisió es fonamenta en tres raons. La primera és que no es senten culpables ni delinqüents per l’acció que realitzaren ara fa gairebé 3 anys, el 22 de maig de 2012, en la que ocuparen la Conselleria d’Educació per tal de fe-li arribar al llavors Conseller d’Educació, Rafael Bosch, les seves reivindicacions. Per contra, es senten recolzades per la que, diuen, és la única veu legítima en matèria d’ensenyament: la comunitat educativa. Valoren així d’exitosa i empoderadora la seva campanya #JoTambéHiHauriaEntrat, en la que centenars de persones ompliren les xarxes socials d’imatges solidàries amb les Encausades Conselleria.

La segona és que consideren que la seva condemna és política, que elles són un cap de turc. Fonamenten la seva reflexió en que qui obrí tot el procés repressiu contra elles fou el llavors delegat del govern espanyol José María Rodríguez, qui dos mesos més tard acabà dimitint perquè li esquitxà la trama corrupta de la Gürtel. Les Encausades creuen que els Jutjats tan sols agafaren el testimoni i les condemnaren mitjançant un judici-farsa on qui testificaren en contra d’elles foren policies i els càrrecs electes a dit pel propi Partit Popular que es trobaven a la planta superior de la Conselleria, on es troba el despatx de Bosch. La jutgessa, Concepción Moncada, acabà de rematar la feina iniciada per Rodríguez.

La última raó que esgrimeixen les Encausades Conselleria és que pensen que han de seguir l’exemple de desobediència donat per les docents. Creuen que el camí que iniciaren amb la seva vaga indefinida per tal de no aplicar el TIL, que aquesta setmana han reactivat per boicotejar les proves LOMQE de 3er de primària, és la forma de lluitar contra les mesures i càstigs imposats des del Govern.

Què pot passar si no paguen la seva multa?

Una pena-multa, l’imposat a les Encausades Conselleria, és una condemna de presó encoberta ja que, si el Jutjat d’Execució no aconsegueix satisfer la condemna mitjançant els diners exigits, la persona condemnada pot ingressar a presó. Si no es paga la multa voluntàriament, el Jutjat d’Execució ordena obrir una inspecció de béns -en primer terme consulten els comptes corrents disponibles- per tal d’embargar-los i fer així efectiva la condemna. En cas de que els la persona no pugui satisfer la condemna perquè no se li troben béns embargables, el Jutjat commuta la pena-multa per presó a raó d’un dia de presó per cada dos dies de multa no satisfets.

En el cas de les Encausades Conselleria la commutació de la seva condemna suposaria una estada a la presó d’entre 4 i 5 mesos per cada una d’elles, ja que les penes-multa que se’ls ha imposat són d’entre 8 i 10 mesos. És a dir, que per la seva protesta pacífica de dues hores dins la Conselleria d’Educació, podrien passar fins a 5 mesos tancades a la presó.

El concepte de pena-multa apareix a la reforma Codi Penal de 1996 i es presenta com una mesura progressista per tal d’evitar les penes curtes de presó. No obstant, és considerada una mesura classista ja que, qui té diners pot eludir la presó; en canvi, qui no té recursos econòmics no es lliure d’entrar-hi. Recordem que, el cas de les Encausades és d’estudiants universitàries, algunes d’elles en situació econòmica precària, pel que si no tenguessin diners suficients a la caixa de resistència, alguna podria ser privada de llibertat.

No tanquen la caixa de resistència

20150521_desobeimnoacatam_caixaPer tot això, les Encausades Conselleria no tancaran la caixa de resistència per tal de poder afrontar qualsevol atac per part de les administracions judicials. Comenten que en cap cas volen ser màrtirs i que el sentir general és el d’evitar ingressar a la presó, pel que estan obertes a rebre aportacions solidàries per tal de no ser tancades.

Finalment, anuncien que si aconsegueixen eludir la condemna i no han de fer ús de la caixa de resistència, debatran a quin projecte/causa destinar els diners que hagin rebut solidàriament.

Per acabar, us deixem amb el comunicat íntegre que han llegit avui.

HI TORNARÍEM A ENTRAR. DESOBEÏM! NO ACATAM!

I el procés de les Encausades per la Conselleria sembla que arriba a la fi. Després d’un macrojudici polític de tres dies on 44 joves varem seure als banquets d’acusats per dur a terme el dret legítim a la protesta social, la condemna va ser ferma: multes de fins a 800 euros per a cadascuna de les acusades. Val a dir que la sentència era una còpia de l’acusació de la Fiscalia i l’advocada del govern, la qual estava basada en conjectures, mentides i fets no provats. S’imposa, doncs, una pena de 4 mesos de presó commutable per una pena-multa a raó de 3€ diaris durant 8 mesos. I 5 de nosaltres condemnades per lesions a Ana Maria Rodríguez. Se’ns exigeix, en total, 32.000€. Després d’aquesta situació que consideràrem injusta, decidírem recórrer la sentència i enviar un recurs a l’Audiència Provincial, però aquesta la ratificà. Es reafirmà, doncs, la multa que inicia tot el procés feta per una instància administrativa de la delegació de Govern de José Maria Rodríguez. L’aparell judicial agafava el testimoni de les institucions polítiques per rematar la feina.

Malgrat tot, no ens hem sentit ni ens sentirem culpables, ans al contrari: hem rebut el suport de moltíssimes persones que ens han ajudat, així com de la comunitat educativa, la vertadera veu legítima en matèria d’ensenyament.

És per això que, arribats a aquest punt, amb desconfiança envers de l’aparell judicial i amb total convicció de la bona fe de les nostres accions, entenem, idò, que la sentència respon a interessos polítics. Aquesta legislatura ha estat marcada per l’estil autoritari d’un desgovern del PP, encapçalat pel mateix Bauzá, que no han aturat de, primer ignorar, després criminalitzar i reprimir i, finalment, imposar unes polítiques en matèria educativa, tot donant l’esquena a la mateixa comunitat educativa.

Però aquesta legislatura també ha estat marcada per un moviment educatiu que ha enxarxat docents, estudiants, famílies i societat en general, generant una resposta articulada conjunta que ha posat contra les cordes al mal govern. I així s’ha estès la desobediència. Professores i directores que es negaren a aplicar el plans de la Conselleria, estudiants que organitzaren piquets, vagues de fam i laborals.

Com a resposta, el mal govern utilitza totes les seves eines en forma de repressió ja sigui contra professores i directores tractant d’expulsar-les, ja sigui imposant multes a estudiants, o intentant reprimir la llibertat d’expressió dels centres amb lleis autoritàries.

És per tot això que consideram que ja n’hi ha prou. Prou d’aquest govern de polítiques antieducatives. Prou de reprimir la dissidència política. Així, les Encausades per la Conselleria també escollim i assumim el camí de la desobediència. No volem obeir lleis, ni sentències ni governs injusts.

Com a conseqüència no ens presentarem als jutjats a pagar la quantitat que ens demanen. No acatam.

No obstant això, la nostra caixa de resistència ha estat una eina imprescindible que ens ha mostrat la solidaritat de tot un poble, i ens ha ajudat a pagar missers i altres despeses relacionades amb els nostre cas. Per tant, continua oberta per si necessitam defensar-nos de qualsevol atac que ens vengui de part dels Jutjats o de les institucions administratives. Si al final no necessitem els diners, l’assemblea de les Encausades per la Conselleria decidirà a quina lluita/projecte destinar-los solidàriament.

Al maig de 2015
Assemblea de les Encausades per la Conselleria

1 Comentari »

  • Borja Rosa escrigué:

    Com una forta abraçada col·lectiva, pasades tres hores del 21M presentem aquest Dignitat Rebel | Encausades Conselleria, amb el suport de Montse Borrego i Khalifa Kha des de Ràdio77 i donem veu a la nota de premsa de contrainfo.cat i al manifest de l’Assemblea de les Encausades per la Conselleria, al maig de 2015 amb un important gest sonor i creatiu, d’afecte i afinitat des de La Selva de Lacandona a Chiapas, Mèxic: https://archive.org/details/21MencausadesUIB

    «Perque portem un món nou als nostres cors, i està creixent aquests instants,
    si no podem ballar, aquesta no és la nostra Revolució»

    Salut i Anarquia!

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.