Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Estat espanyol i el Món

L’Audiència Nacional jutja a la periodista Iraitz Salegi, de Topatu.info, per enaltiment del terrorisme

Publicat per dia 27 maig 2015 – 16:05Cap comentari | 253 views
Share to Google Plus

Des de contrainfo.cat ens solidaritzam amb el mitjà d’informació Topatu.info i, específicament, amb Iraitz Salegi. Amb aquesta pretensió publicam una entrevista realitzada per LaHaine, i traduïda per la Directa. Moltes dinàmiques i formes de fer ens uneixen a Topatu, som projectes molt similars.

Iraitz Salegi és periodista del projecte comunicatiu Topatu.info i serà jutjada a partir de demà dijous a la Audiència Nacional acusada de “enaltiment del terrorisme” per haver cobert l’acte polític del festival “Gazte Danbada” organitzat per Ernai al 2013.

web_huzqgcnn_0

Què és Topatu.info i quan es va crear?

Topatu és un projecte comunicatiu que neix per donar impuls al moviment juvenil d’Euskal Herria. Es va detectar que hi havia una necessitat de crear un mitjà propi per a la joventut d’Euskal Herria i així, el 2010, va néixer Topatu.info, impulsat per gent que caminàvem en aquest àmbit comunicatiu, sigui pels estudis o per afició. Va néixer amb la filosofia de què sigui el mateix moviment juvenil el que expliqui les seves activitats i les seves lluites.

Aquest dijous començarà el vostre judici a l’Audiència Nacional, concretament que de què us acusen?

Els fets que es jutgen vénen de l’abril del 2013, quan Ernai, l’organització juvenil basca, va organitzar un festival per a celebrar el seu naixement. Va ser un festival de tres dies en el qual van haver-hi tallers, xerrades, activitats, concerts… Nosaltres considerem que hi havia suficient interès informatiu per a cobrir-ho, així que hi vam ser i vam publicar molts vídeos i articles sobre les diferents activitats.

Dins d’aquest festival, hi havia un acte en el qual Ernai presentava el seu projecte polític…

Sí, i aquest mateix dia va morir en una presó francesa el reclús Javier López Peña. Els que van prendre la paraula en aquest acte van condemnar la política penitenciària que duen a terme els estats francès i espanyol. Al principi els van imputar a ells per “enaltiment del terrorisme”, a alguns altres membres d’Ernai i a l’històric militant abertzale Periko Solabarria. El març de l’any següent ens va arribar una ordre de l’Audiència dient que havíem d’eliminar tots els vídeos i materials d’aquest acte amenaçant-nos que, si no ho fèiem, ens clausurarien el web. Vam valorar que no valia la pena mantenir-los, ja que ens costaria molt més començar de zero, així que vam fer cas a aquella ordre i vam eliminar els vídeos. La qüestió és que, tot i que vam fer cas a aquesta ordre, a l’agost ens va arribar una altra notificació en la qual ens informaven de que tres periodistes de Topatu estàvem imputades pel mateix delicte: “enaltiment al terrorisme”. A l’octubre vam anar a declarar les tres. L’Audiència va decidir seguir endavant amb la meva causa i va arxivar la de les altres dues companyes.

Aquell dia hi havia molts mitjans de comunicació cobrint l’acte, per què creieu que només han actuat contra vosaltres?

Portar Topatu a judici és una qüestió política, tots els mitjans que van estar cobrint l’acte també van esmentar a Javier López Peña. Però no els va agradar gens el que nosaltres vam explicar durant tota la Gazte Danbada, no solament en l’acte polític, durant aquests dies ens vam centrar en les ganes que té la joventut basca de canviar la situació actual. Amb l’excusa de l’acte polític volen condemnar aquest missatge. És una excusa per atacar al projecte comunicatiu.

Últimament està augmentant de forma alarmant la repressió al periodisme. Com valoreu aquesta nova onada repressiva? Creieu que el vostre cas també en forma part?

Euskal Herria fa anys que patim aquest assetjament en l’àmbit de la comunicació, per nosaltres aquesta repressió no és res nou. La qüestió és que ara al Govern espanyol se li ha anat de les mans les protestes socials i volen fer-les callar, però també volen fer callar el que s’explica d’elles. Volen que hi hagi un únic relat del què passa. Tota aquesta onada repressiva contra la llibertat d’expressió ve arran d’això.

Davant les noves legislacions que entraran en vigor pròximament, quin marge creieu que quedarà per la llibertat d’expressió i els mitjans de comunicació crítics?

El marge que ens volen deixar serà mínim. També és cert que durant anys hem sabut fer front a tota aquesta repressió i crec que en aquest cas també caldrà fer alguna cosa. Caldrà agafar el camí de la desobediència col·lectiva per fer-li front.

Com comentaves abans, a Euskal Herria aquesta repressió ja és coneguda des de fa molts anys, però creieu que últimament s’ha estès a la resta de l’estat, tant en el plànol informatiu com en d’altres esferes? 

Sí, molta gent de la resta de l’estat ja s’adonaven de què passava aquí a Euskal Herria, però ara que aquesta repressió s’està estenent a tot l’estat molta més gent se n’està adonant. Això és positiu per unir forces contra tota aquesta onada repressiva.

L’acusació sembla que no té ni peus ni cap, però, així i tot, quines expectatives tens de cara al judici?

L’acte té unes 40 pàgines, de les quals quatre línies escasses parlen de mi i diuen que sóc membre de topatu.info i que jo vaig difondre aquests vídeos i, per això, estic acusada d’aquest delicte d’“enaltiment del terrorisme”. Veient això i veient que no tenen res en contra la meva, l’única sentència que acceptarem és l’absolució, però ja sabem que a l’Audiència Nacional les coses no són com haurien de ser.

Les expectatives lògiques serien d’absolució, però tractant-se de l’Audiència Nacional mai se sap i per si de cas sempre cal estar alerta.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.