Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Drets bàsics

L’Associació Cultural Glosadors de Mallorca es solidaritza amb Valtonyc

Publicat per dia 23 febrer 2017 – 21:23Cap comentari | 295 views

L’Associació Cultural Glosadors de Mallorca es solidaritza amb Valtonyc

Share to Google Plus

L’Associació Cultural Glosadors de Mallorca manifesta el seu suport al raper Josep Miquel Arenas, Valtònyc, davant el judici a què l’ha sotmès una denúncia que atempta contra la llibertat d’expressió. El rap i la glosa són, en essència, una mateixa cosa, i l’oralitat improvisada i cantada sempre ha conformat una crítica contra el poder establert i els poderosos, amb un llenguatge viu i directe, que metaforitza la realitat i la contextualitza en una dinàmica creativa on la paraula esdevé l’única eina de controvèrsia. Ningú mai no es pot sentir denigrat per una glosa, per molt crítica que sigui, ja que estam parlant d’una forma d’expressió que té una llarga tradició literària i que forma part de la mateixa essència del poble. Aquesta circumstància ratlla l’esperpent.

Els Glosadors de Mallorca, com tots aquells creadors que fan de la paraula oral improvisada i cantada un art, feim costat a Valtònyc perquè la seva expressió forma part d’aquest mateix univers de la glosa, amb tots els components que sempre li són propis: lliure, àgil, persuasiva, crítica i incisiva. Si a una glosa, o a un rap, se li retallen aquestes característiques deixa de tenir sentit i no pot jugar el paper que, des de tots els àmbits de la societat, se li atribueixen –i, com hem esmentat, des de temps ancestrals se li ha atribuït–.

Lamentam aquesta situació on la manca de llibertat d’expressió desemboca en una visió molt perillosa cap a la creativitat, els artistes de la paraula i la tradició literària.

Associació Cultural Glosadors de Mallorca

Molí d’en Polit

Manacor, 21 de febrer de 2017

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.