Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Drets bàsics, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Illes Balears i Pitiüses

L’acció a Sant Miquel no va ser un error, per això no s’ha arribat a un acord amb el Bisbat

Publicat per dia 28 setembre 2016 – 8:24Cap comentari | 265 views
Share to Google Plus

Article publicat en base a la crònica realitzada per La Directa aquest dilluns.

Tot just passaven cinc minuts de les set en punt quan quatre membres del grup de suport de les feministes encausades –tres d’elles encausades i una quarta portaveu– en companyia de l’advocat de la defensa, Josep de Luís, arribaven al Bisbat per trobar-se amb el Bisbe Administrador Apostòlic, Sebastià Taltavull. Malgrat que el Bisbe les esperava, l’advocat del Bisbat, Miquel Arbona, i el provicari general, Nadal Bernat, han sigut els encarregats de rebre-les a la porta del palau.

El motiu de la trobada entre les joves feministes i el representant de l’Església l’hem d’anar a trobar a la carta que el mateix Bisbe va fer pública el passat 20 de setembre. En ella, el Bisbe expressava la seva voluntat de reunir-se amb les “joves manifestants” amb la intenció de rebre “el reconeixement d’una acció no adequada” i amb la disposició de fer “una crida al diàleg amb la mà estesa”.

Malgrat això, després d’una hora i quart de reunió, les parts negociadores sortiren del Palau Episcopal i Sònia Domènech, portaveu del grup de suport de les feministes encausades, manifestà que no hi va haver acord per evitar el judici ni per rebaixar la petició de quatre anys de presó que presenta el Bisbat de Mallorca com a acusació particular. Domènech explicà a la premsa que els termes en els quals els representants del Bisbat es manifestaren consistien, bàsicament, a retirar l’acusació particular sempre i quan les feministes encausades reconeguessin públicament que l’acció que dugueren a terme fou “un error” i que es portà a terme en el lloc “inadequat”. La resposta fou clara: “No ens en penedim i l’acció va ser legítima”.

Durant el moment de la reunió les feministes encausades plantejaren per les xarxes socials una campanya de suport que consistí en omplir les xarxes del hashtag #AbsolucioFemis, per d’aquesta manera mostrar la solidaritat i fer pressió al Bisbat. També vam poder veure, el matí següent (ahir), una pancarta amb el lema “ABSOLUCIO FEMINISTES ENCAUSADES” penjada a davant La Seu.

índice

A més, segueixen les mobilitzacions avui, en dia per la despenalització de l’avortament. A les 19:30 està convocada manifestació a la plaça de la Porta Pintada amb el lema “Defensar el dret a l’avortament no és cap delicte” en clara referència a les feministes que al 2014 entraren a Sant Miquel. La manifestació reclama dret de llibertat del propi cos de les dones i serà una mostra de suport a les encausades, que en el dia de demà i passat encaren un judici desproporcionat. Hem de ser moltes!

Crítiques dins l’Església a la petició de presó del Bisbat

Més crític amb l’actuació de la institució catòlica s’ha mostrat recentment Jaume Alemany, capellà del centre penitenciari de Mallorca, que ha declarat el rebuig a la petició de pena privativa de llibertat per a les manifestants de l’església de Sant Miquel de Palma, i ha considerat que es tracta d’una “pena inútil, destructiva i inhumana”, demanada sense la valoració “de les conseqüències nefastes que porta per al condemnat la pena de presó”.

En aquest sentit, el representant de l’Església a les instal·lacions penitenciàries ha manifestat que “és una total contradicció que les instàncies oficials frivolitzin sobre aquesta realitat tan dolorosa”, en referència al fet de complir condemna a la presó, “mentre altres reclamem que la presó sigui l’últim recurs i que se cerquin mesures alternatives”. Alemany destaca que “la privació de llibertat és un tema massa seriós; a l’Església aspirem a alguna cosa més i cal demostrar-ho”.

La vista oral contra sis de les feministes se celebrarà els pròxims dies 29 i 30 de setembre per un delicte contra la llibertat de culte i per ocupació d’un temple religiós, recollits als articles 523 i 524 del Codi Penal. Una de les feministes –menor d’edat en el moment de l’acció– ja va ser condemnada a 100 hores de treballs comunitaris el desembre del 2014. Els dies de judici estan convocades concentracions davant els jutjats, a la plaça del Mercat, a les 9:30h per fer costat a les encausades.

Articles relacionats:

- Entrevista a una feminista encausada, abans de la reunió amb el Bisbat

- Les Feministes Encausades assistiran a la reunió amb el Bisbat amb una posició clara

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.