Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Drets bàsics, Felanitx, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Politiqueig

La persecució ideològica a Felanitx: els “incidents” per les festes de Sant Agustí de 2011

Publicat per dia 7 agost 2012 – 23:32Cap comentari | 241 views

La persecució ideològica a Felanitx: els “incidents” per les festes de Sant Agustí de 2011

Share to Google Plus

Fa unes setmanes Felanitx en Moviment va posar de manifest que havien arribat les primeres multes pels incidents del Cosso 2011, el passat 28 d’agost, durant les festes de Sant Agustí de Felanitx. Al llarg d’aquests dies, el procés ha continuat i dotze persones tenen un judici pendent. Davant d’aquest atacs, es va crear un vídeo farcit d’humor per contestar aquest nou epsodi de repressió.

El Comitè de Defensa de les Festes Populars de Felanitx (CDFPF) ha elaborat un comunicat en el qual explica de forma més detallada els fets i com s’ha desenvolupat el procés fins a dia d’avui. El podeu llegir a continuació:

Un fet comú que identifica tots els felanitxers i felanitxeres amb el Cosso és que no som famosos per una particular predisposició a mossegar-nos la llengua i a parar la galta. Potser aquesta sigui una de les principals raons que ens han duit fins on som ara, amb un procés judicial obert i multes superlatives. O potser fóra més lògic pensar que ha estat aquesta característica innata dels ciutadans d’aquest poble la que ha xocat frontalment amb unes maneres de governar pròpies de clans mafiosos. Però si esperaven una versió nostrada del non sento, non vedo, non parlo és que coneixen ben poc els seus propis veïns.

El vint-i-vuit d’agost del 2011 el Cosso, com cada any, anà a esperar a la sortida de les autoritats del Convent. S’ha de dir que sota el pal·li de la penya hi han passat polítics de tota condició i ideologia. Des de Francesc Antich fins a Maria Antònia Munar, passant per consellers de tota casta i corporacions municipals senceres. L’any passat s’hi presentaren na Maria Salom, presidenta del CIM, i en Biel Company, conseller d’agricultura del Govern Balear. També hi era tot l’equip de govern local, encapçalat pel senyor Tauler, i l’omnipresent consellera de Medi Ambient del Consell, Catalina Soler. En acabar el ball dels Cavallets, els integrants del Cosso esperaven el pas de totes les autoritats. Com era ja costum i de sobres sabut pels polítics, foren increpats durament, la pressió de la gent acumulada va fer que es remenassin un poc i més d’un tassó amb líquids varis volà de les mans del seu propietari. Fins aquí res de nou. A na Francina Armengol, anys abans, li havien omplert els sostenidors de billets falsos. L’ex-batle de la Vila, Miquel Julià, comentava així després de passar davall el pal·li i rebre uns quants esquitxos: “Això és fruit de les festes, demà l’americana se’n va a la tintoreria i assumpte resolt. Jo vull que les festes siguin participatives i participar-hi té aquestes coses”. Ens sap greu avisar que l’actual batle discrepa profundament d’aquestes afirmacions.

Doncs això, tot hagués estat ben igual que sempre si no fos perquè el senyor Tauler i els seus regidors del Partido Popular encara ara són incapaços, ja no d’entendre, sinó d’acceptar que Felanitx no té una sola veu i que la seva tasca al capdavant de l’Ajuntament no pot anar en detriment del propi poble i en benefici seu i dels seus col·legues. La Policia Local aquell dia va ruixar la multitud congregada al Convent amb esprais lacrimògens, tant a membres del Cosso com a la resta de ciutadans que s’hi aplegaven. El resultat: més de trenta persones ateses al centre sanitari del poble, entre elles infants i persones majors. La ineptitud i covardia mostrada pel cos de la policia municipal no quedà aquí sinó que posteriorment es negaren a tramitar les denúncies que interposaren els afectats contra els agents responsables. El batle Biel Tauler en tot moment donà i dóna suport a l’actuació de la Policia Local i, en un primer moment, acusà dels incidents a joves de “fora poble”.

Però la sèrie continua. No contents de ser els provocadors dels incidents, l’Ajuntament encomanà un informe del succeït a la Policia Local que, per altra banda, havia estat el braç executor en tot l’esdevingut davant el Convent. L’informe, que comptava amb les declaracions de tots els regidors del PP i dels agents de la Policia Local, imputava a dotze persones, la majoria de Felanitx, la responsabilitat dels incidents. Aquest informe fou enviat a Fiscalia. Sense que cap dels imputats hagués estat citat a declarar, es començaren a rebre motificacions de Delegació de Govern per les quals s’imposava a aquestes dotze persones sancions administratives de cinc mil euros. L’únic menor encausat, tot i haver estat absolt per la Fiscalia de Menors, també rebé una sanció de cent cinquanta euros. La deducció que hom pot fer de tot plegat és lògica: es cansaren d’esperar que el procés judicial anàs endavant i decidiren enviar el mateix informe a Delegació de Govern (l’informe entrà a Delegació dia 22 de juny del 2012) que a més de ser un òrgan plenament polític ja havia aplicat la mateixa duresa als imputats pels fets de Bunyola i els de l’ocupació de la Conselleria d’Educació. A hores d’ara els imputats estan pendents dels recursos interposats a les sancions.

Ni les multes, ni les amenaces, ni les coaccions aturaran els felanitxers i felanitxeres decidits a no consentir aquesta injustícia. Pel que realment sentim llàstima és per una permanent sensació que el poble resta indefens mentre aquesta màfia institucionalitzada continua amb les seves polítiques anti-socials, amb l’amiguisme com a principal valor polític, amb la persecució ideològica del jovent i amb l’assassinat silenciós de les festes populars de la Vila. Però Felanitx, i sobretot els seus habitants, no estam disposats a consentir-ho i, senzillament, perquè ens surt de dins, no feim comptes mossegar-nos la llengua i parar la galta.

Comitè de Defensa de les Festes Populars de Felanitx (CDFPF)

Felanitx, 7 d’agost de 2012

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.