Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Bunyola, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses

La jutgessa declara que no hi va haver delicte per part de les quatre activistes detingudes a Bunyola

Publicat per dia 8 octubre 2012 – 23:40Cap comentari | 247 views
Share to Google Plus

El Grup de Suport a les quatre persones que varen ser detingudes el passat 28 de maig a Bunyola durant la que havia de ser la visita de Bauzá al poble, tot i que al final va canviar de plans. Els detinguts, que varen denunciar vexacions i agressions per part de la Guàrdia Civil, encara varen ser multats amb 3.000 euros. Solidaris Encausats Bunyola ha posat de manifest aquests dies que la resolució del Jutjat que portava el cas no ha trobat indicis de delicte en els fets d’aquell dia. Malgrat això, el cas no queda encara aparcat, ja que la magistrada deixa una porta oberta al fet que hi poguessin haver faltes. L’absolució està una mica més aprop, però encara hi queda feina per fer. Us deixam amb el comunicat que ha elaborat el col·lectiu:

Solidaris Encausats de Bunyola ha rebut amb parcial satisfacció la resolució del Jutjat d’Instrucció 12 de Palma en el procediment de diligències prèvies del procés abreujat 0001355 / 2012, iniciat contra Antoni Sansaloni, Joan Servera, Roser Aguiló i Amadeu Corbera, per denúncia de la Guàrdia Civil per un pressumpte delicte de resistència i desobediència greu a l’autoritat, iniciat com a conseqüència de la manifestació a favor dels drets socials dels mallorquins que hi hagué a Bunyola el passat dia 28 de maig, en què s’havia previst la visita del president de les Balears, José Ramon Bauzá. En aquesta resolució la magistrada deixa ben clar que no hi va haver delicte, perquè els denunciats feien part d’una manifestació en què no hi va haver desordes públics i que estava emparada per divesos articles de la Constitució Espanyola, per la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, per criteris exposats pel Tribunal Constitucional, pel Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals i per una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Entenem que aquesta resolució confirma explícitament que les detencions i les denúncies de la Guàrdia Civil varen ser totalment arbitràries i injustificades, per la qual cosa n’exigim la reparació deguda. A la mateixa resolució, però, la magistrada accepta la possibilitat que hi hagués hagut faltes, per part dels denunciats, de resistència o falta de respecte als agents, i fins i tot de lesions, de la qual possibilitat demana al Ministeri Fiscal que en faci la relació que cregui procedent. Nosaltres no acceptam de cap manera aquesta possibilitat i ens mantenim en el rebuig absolut de qualsevol imputació de resistència, falta de respecte o de lesions, perquè els únics que varen cometre falta de respecte contra qualcú varen ser els agents que envestiren les persones que no causaven cap mal a ningú manifestant-se pacíficament. I si els encausats es varen resistir a ser detenguts, com es resisteix qualsevol persona a ser agafada per una altra, va ser de manera no violenta i sense causar cap lesió a ningú. Exigim, per tant, que s’arxivi definitivament el cas sense cap tipus de responsabilitat per als encausats, així com que se’ls anul·lin les sancions administratives de 3000 euros a cada un, actualment en suspens.

D’altra banda, tenint en compte aquesta resolució, i amb les mateixes raons, exigim que s’anul·li la sanció administrativa a la denunciada Esperança Mateu, i rebutjam enèrgicament la resposta del tinent de la Guàrdia Civil a l’escrit de descàrrec contra la sanció, presentat per la denunciada; en aquesta resposta, diu el tinent:

Aquesta afirmació és absolutament falsa, i com a tal el tinent no en dóna cap prova; és una simple calúmnia feta amb la intenció de justificar la denúncia de tots els encausats. Com ho és aquesta altra, que s’ha de sobreentendre enmig d’una redacció defectuosa:


A la frase no s’explicita qui és el subjecte d’aquest “utilizaban”, però és evident que vol fer referència al “grupo de personas perfectamente identificado”. El tinent, malèvolament, atorga als 5 denunciats, el paper de líders de la protesta que utilitzaven menors d’edat per a la seva finalitat política de causar desorde públic!!! És inacceptable tanta de falsedat en una persona que pel seu càrrec ha de defensar la justícia i l’honestedat! Sense cap prova que l’avali, qualifica els denunciats de líders de l’acte reivindicatiu i de manipuladors de menors! Aquesta persona és indigna de la seva graduació i exigim que sigui sancionada per aquestes manifestacions difamatòries que atempten contra la dignitat dels encausats. Diu (també amb una frase mal construïda), a més a més, que

com si n’Esperança Mateu hagués estat la convocadora de la manifestació i hagués tengut el poder de dissoldre-la! Quin cinisme! En la seva paranoia de desbarats, el tinent arriba a dir que la Guàrdia Civil va cridar “Gora Eta” i va incitar a la violència:

L’anàlisi gramatical d’aquesta frase és inequívoca: els gerundis recibiendo, gritando, incitando, cortando, estan coordinats per juxtaposició i tenen tots com a subjecte de referència el “convoy de vehículos oficiales de la Guardia Civil”.

Queda manifest, per tant, que aquest escrit, carregat de falsedats i calúmnies, és absurd i incoherent en si mateix, i que per això ha de ser invalidat com a document acusatori i s’ha de donar per bo el descàrrec de la denunciada.

Reiteram, en definitiva, amb el suport de la resolució judicial existent i a la vista de la invalidesa de l’escrit del tinent Palomares, la nostra exigència que s’arxivi la causa judicial contra els quatre encausats que varen ser detenguts, Antoni Sansaloni, Joan Servera, Roser Aguiló i Amadeu Corbera, i que s’anul·lin les sancions administratives contra aquests i contra Esperança Mateu.

A Bunyola, a 8 d’octubre de 2012

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.