Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Criminalització i repressió, Difusió i pensament crític, Estat espanyol i el Món, Publicació oberta

Ismael Moreno, aquell ex-policia franquista ficat a jutge de l’Audiència Nacional

Publicat per dia 9 febrer 2016 – 13:19Cap comentari | 224 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Ismael Moreno Chamarro, el jutge de l’Audiència Nacional que ha enviat a presó preventiva sense fiança a dos titellaires acusats de ”enaltiment del terrorisme”, és un dels jutges més veterans de l’hereva del Tribunal d’Ordre Públic franquista.

El mateix jutge, també prové del franquisme, va ser inspector de policia des de 1974 a 1983, després reconvertit en ”demòcrata de tota la vida”, és jutge de l’Audiència Nacional des de 1988. Ha instruït munts de casos durant aquests gairebé 30 anys, aquí una petita mostra:

- Cas dels vols il·legals de la CIA amb destinació a Guantánamo. Després de gairebé 6 anys d’instrucció el jutge va manar arxivar el cas.

- Cas de la mort del ciutadà espanyol Baby Hamday Buyema, el 8 de novembre del 2010 durant els disturbis del ’campament de la Dignitat’ de El Aaiun, capital del Sàhara Occidental. La Lliga Espanyola Pro-Drets Humans va denunciar al jutge davant el Consell General del Poder Juidicial davant ”la seva falta d’interès i zel en la investigació” d’aquest cas.

- Va retornar al jutjat de Balears el cas Noos, negant-se a jutjar-lo a l’Audiència Nacional.

- El 1995 va arxivar una querella contra La Caixa per primes úniques ”atenent al temps transcorregut des que van ocórrer els fets i l’efectiva dificultat d’acreditar una intencionalitat de caràcter penal en la conducta dels dirigents de l’entitat”.

- Procés a l’ex – coronel Amadeo Martínez Inglés acusant-lo d’un delicte de ”calúmnies i injúries greus contra la corona” per un article titulat ”Per què calles?”

- Cas Falange i tradició: Després de negar-se a reconèixer els atemptats d’aquest grup feixista com terrorisme, va imposar unes condemnes mínimes als acusats, que van poder gràcies a això eludir la presó. Des de diversos àmbits se li va acusar de connivència amb els acusats.

- Cas Emperador: va rebutjar prendre declaració sobre aquest cas a Arturo Fasana, imputat també a la trama Gürtel.

- Va reobrir el cas dels atemptats d’ETA a la Glorieta de López de Hoyos i Serrano unes hores abans que prescrivís.

- Va citar a declarar els membres de la Comissió Internacional de Verificació sobre el desarmament de l’organització ETA.

- Va prohibir la manifestació de suport a presos polítics organitzada pel col·lectiu ResCAT a la Diada de l’any 2010.

- Recentment ha ordenat la investigació de l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis per ”delictes de sedició i rebel·lió”.

A més també ha instruït casos com el dels GAL, Volkswagen, Nova Caixa Galícia o Sogecable. Al fil d’aquest últim cas, l’ex-jutge Joaquín Navarro el va acusar el 1997 d’un delicte de prevaricació per la seva decisió d’acceptar la recusació de Javier Gómez de Liaño com a instructor del cas Sogecable. Per aquest tema es van obrir diligències judicials contra el jutge Navarro.

IsmaelMoreno-575x323A la seva anterior carrera com a policia també destaca una querella contra ell i un altre inspector de policia per falsedat en les diligències de reconeixement d’un detingut, i que va portar al Tribunal Suprem a anul·lar una condemna de 12 anys, segons aquesta sentència del Suprem, els policies Ismael Moreno Chamorro i Antonio Rosino van afirmar falsament que un testimoni havia reconegut l’acusat Luis Miguel Lopez de les Heras. Més tard el testimoni va explicar en el judici que ”a comissaria li havien dit que signés la diligència, ja que era igual que no estigués segur del reconeixement.”

Segons recull la plataforma Legal Sol en un comunicat sobre la detenció dels titellaires: ”L’auto del jutge Ismael Moreno que acorda la presó provisional dels dos titellaires, després d’un extens i estereotipat copia i pega de jurisprudència, afirma que la mateixa persegueix assegurar la presència dels imputats en el procés quan pugui inferir racionalment un risc de fuga, evitar l’ocultació, alteració o destrucció de les fonts de prova rellevants per a l’enjudiciament i evitar el risc que l’imputat cometi altres fets delictius. No obstant això, cap d’aquestes raons ha estat degudament objectivada, motivada ni provada.”

Quan des de diversos àmbits s’assenyala que el franquisme segueix molt viu en la judicatura espanyola, veiem en aquest jutge un clar exemple que confirma aquest extrem: ex-policia durant els últims anys del franquisme i els anys més durs de la transició, favoritismes judicials a imputats d’ideologies de dretes, nul·la intenció d’investigar determinats casos, hostilitat cap a imputats d’un espectre ideològic diferent al seu… de tot menys imparcialitat.

Ismael Moreno representa el més fosc d’aquest Tribunal d’excepció que és l’Audiència Nacional, la perduració d’elements com aquest senyor en aquest tribunal atempta contra tot principi de justícia i imparcialitat.

El cas dels titellaires, malgrat ser un més en un mar d’injustícies signades per l’Audiència Nacional, constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals més bàsics i deixa a aquestes persones en una greu situació d’indefensió jurídica, a més de crear un perillós precedent on fins la sàtira en el món de la cultura pot ser perseguida.

Enllaç a l’article original: http://www.lahaine.org/ismael-moreno-ese-exnpolicia-franquista

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.