Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Publicació oberta

«Idò m’aplicaràs la Llei Mordassa», 601€ de multa per fotografiar un policia

Publicat per dia 8 novembre 2015 – 21:459 Comentaris | 784 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Els fets van començar el passat dia 22 de setembre al centre de Palma, prop de Plaça Major. Eren les 9 del vespre i estava a ca meva quan em va cridar l’atenció el típic so de walkie talkie de la policia. Vaig treure el cap i vaig veure dues patrulles de la policia local, l’A34 i l’A47. Hi havia entre 4 i 6 policies locals que retenien una persona africana. En un dels cotxes de la policia hi havia una manta amb articles de venda ambulant: es tractava d’un mantero. Al principi vaig treure el cap per curiositat; vaig escoltar com un policia li preguntava on vivia mentre li demanava la seva documentació. No l’estaven tractant malament, però sí em va cridar l’atenció que tants policies tinguessin retinguda a una sola persona.

Vaig decidir llavors entrar a casa i als pocs moments vaig escoltar una veu que elevava el to. Vaig tornar a sortir al balcó, quedaven 4 policies al costat de l’al·lot. Un dels policies li va començar a dir en veu més alta «no em menteixis que t’aniràs detingut». Llavors vaig començar a preocupar-me. No és la primera vegada que la policia abusa de persones migrants, pel que vaig decidir treure el meu mòbil. Vaig fer diverses fotos des del meu balcó, més que res per precaució: en cas d’abús, tendria una prova gràfica. Sincerament, no em refiï de cap cos policial. L’al·lot africà en cap moment es va encarar amb el policia, es mantenia dempeus enfront d’ells, no va entrar en desqualificacions ni res per l’estil.

El policia que va aixecar la veu a l’al·lot va alçar la mirada i em va veure fent les fotos. Em va dir «vés amb compte on penges les fotos i tapa la meva cara». Li vaig contestar que sabia el que havia de fer a l’hora de penjar les fotos i que jo estava al meu domicili. Em vaig quedar en el balcó, veient l’escena. Als pocs minuts el mateix policia treu el seu mòbil i comença a fer-me fotos des del carrer. Li vaig dir que em podia fer les fotos que volgués, que jo estava dins del meu domicili i que tenia el dret de fer les fotos que jo volgués. De sobte, un altre policia, amb armilla anti-bales, em va cridar que m’identifiqués. La resta de policies també començaren a demanar-me la identificació, des del carrer. Els vaig preguntar que per què m’identificaven. El policia de l’armilla anti-bales es va apropar al portal del meu edifici i va començar a tocar el porter de tots els pisos. Els vaig preguntar què havia fet perquè se’m demananàs la identificació. Varen començar a dir-me que «no sabem qui ets, si ets veí, inquilí o algú que està de pas» i perquè obrís la porta em deien que «no et sentim, obre la porta». Jo en cap moment els vaig dir que no volia identificar-me ni obrir la porta, sols em vaig quedar al meu balcó. Es van quedar 4 policies i dues patrulles sota ca meva durant 15 minuts. Em vaig sentir bastant intimidat i, sincerament, no tenia perquè obrir la porta de ca meva a 4 policies, no estic obligat a fer això. Em sembla bastant desproporcionat que em demanin la identificació des del carrer, vivint jo en un tercer pis, sols per fer una foto. Després d’aquests 15 minuts, es van marxar.

images1

L’endemà, el 23 de setembre, tornava a casa de treballar, eren les 4 de l’horabaixa i vaig veure al costat de casa una patrulla de la policia local aparcada. Vaig obrir la porta del meu portal i vaig trobar dos policies locals mirant les cartes, les seves adreces i noms. Em van preguntar si vivia en el tercer pis, els vaig dir que sí. Els vaig preguntar si venien pel que havia succeït el vespre anterior i em van respondre que sí. Un d’ells era un oficial que em va dir que volia xerrar amb jo, que a ell li agradava parlar d’aquestes coses en persona. Els vaig dir que, per mi, perfecte, i els vaig fer un resum del que va passar. Em va demanar la identificació i la hi vaig donar, li vaig dir que jo no tinc problema a identificar-me. Vàrem estar parlant una estona, l’altre policia em va preguntar que per què vaig fer la foto, que aquest al·lot africà havia sortit corrent quan va veure la policia, que va tirar una dona pel carrer mentre fugia, etc. Llavors van treure un formulari, l’oficial em va dir que segons la Llei de Seguretat Ciutadana jo estic obligat a identificar-me. Li vaig dir «idó m’aplicaràs la Llei Mordassa». Ell va dir que preferia no anomenar-la així. El formulari contenia totes les infraccions relacionades amb la Llei Mordassa, és a dir, era exclusiu per la Llei Mordassa i era també exclusiu de la policia local. Em van marcar la casella de desobediència a l’autoritat i negar-se a identificar. Em van dir que aquest informe podria prosperar o no, que ja es veuria. No vaig signar el formulari, em varen preguntar si volia al·legar alguna cosa, els vaig dir que ja al·legaria en cas que l’informe avancés. Els vaig comentar que abans, al matí, havia escrit una queixa a l’Ajuntament de Palma i que els vaig enviar les fotos que havia fet el vespre anterior. Els vaig comentar també que el succeït ja ho sabien persones de l’Ajuntament que jo coneixia. L’oficial em va dir que informar a persones que conec de l’Ajuntament «no és el procediment adequat».

De la queixa que vaig formular a l’Ajuntament, a dia d’avui, no he rebut resposta.

La resposta que he rebut és una multa, de 601 euros, per infracció greu per negar-me a identificar, tot aplicant-me la Llei Mordassa. La multa que em demanen és de 601 euros, però si el pagament es fa en el termini indicat, obtindré un 50% de descompte. Si no, la multa possible podria arribar a ser de 30.000 euros.

És a dir, si ets a ca teva, guaitant per la teva finestra o balcó i un policia et demana la identificació des del carrer, estàs obligat a identificar-te. En cas contrari, la policia ve a cercar-te a ca teva per parlar amb tu i et denuncia. Així funcionen les coses a Palma: tenim una policia que es dedica a reprimir els ciutadans aplicant la llei repressora del Partit Popular.

Em sembla lamentable que això succeeixi a la meva ciutat. Que la policia de la meva ciutat apliqui lleis repressores que només existeixen per coartar les nostres llibertats, si és que en tenim alguna, és clar. I el que m’indigna més és imaginar a quanta gent han aplicat aquesta llei, a quanta gent han multat, a quantes persones migrants i manteros han perseguit i multat per raons semblants. Repeteix, vaig fer la foto perquè no em refiï de cap cos repressor, perquè els manteros són perseguits com a criminals i les persones migrants són un col·lectiu vulnerable davant aquests cossos repressors.

I m’indigna més saber que aquesta multa la podrien posar a una persona amb problemes econòmics, sense treball, amb una persona depenent al seu càrrec, que hagi perdut ca seva, el seu treball, que estigui passant moments difícils o que no tengui capacitat de reacció ni eines per lluitar contra aquest abús. El que vull és que això no es torni a repetir i que cap persona sigui multada per la Llei Mordassa i que aquest Ajuntament es comprometi a què la seva policia no tornarà a aplicar aquesta llei a cap persona a Palma.

Dani

Articles relacionats:

La llei ‘mordassa’ i la llei de jurisdiccions, article de la catedràtica d’història Eugènia de Pagès.

Un policia local agredeix un artista de carrer a Palma i li confisca els malabars al·legant que es tractaven d’armes perilloses.

9 Comentaris »

 • Martí Gené i Ramis escrigué:

  No puc aportar més que la meva solidaritat, la meva indignació i la difusió de la notícia.
  Coratge!!*!!

 • Indignat 15M escrigué:

  Esta es la policía de PODEMOS
   
  Esta es la policía de PODEMOS

 • Maties Colom escrigué:

  Me sembla un acte de gran valentia el que vares fer. Denunciar una situació que te sembla innacceptable és molt lloable. Per desgràcia hi ha molta gent d’aquí, de les illes,  que se posa en contra dels immigrants i accepta aquestes actuacions policials. Has preferit complicar-te la vida i denunciar una injusticia en lloc de callar tot i saber al que t’exposaves. Jo també fa un temps vaig presenciar un acte semblant que em va causar molta indignació i ho vaig decidir publicar a CONTRAINFO. Aquí en tens l’enllaç http://contrainfo.cat/temes/criminalitzacio-i-repressio/opinio-un-aparcacotxes-criminalitzat-a-la-platja-de-can-pere-antoni/
   
  Només dir-te que tens la meva solidaritat i en procuraré fer difusió pel facebook.

 • Tofol escrigué:

  Si comences a fer fotos a persones que fan la seva feina.. En aquest cas identificar a una persona després dun acte ilegal o unes lesions a unes persones… Cosa que tu no saps desde el teu balcó .. Qui està perseguint i en pla represiu ets tú… Si actues amb prejudicis mai veuràs les realitats.. Vas fent fotos a tothom? Cambrers? Picapedrers? …la feina d policia no es fàcil i la seguretat es el primer… Per identificar a una persona millor 4 que 2 si es posible… No saps del que es posible una persona tot sola si vol fer mal o si treu un guinavet … A Sa gent se la d tractar igual i no per ser immigrant se mereix unes tapes i un gintonic quan l’identifiquen per fer coses que no es poden… Si hagués tirat a la teva mare a terra mentres corria… O si ve de clavar 4 punyalades a la seva parella .. Tú no ho saps desde el teu balcó on tot es de color de rosa… I comences a fotografiar a la policia… La mateixa que per culpa de actes com el teu ja quasi a de oferir unes tapes de croquetes a la persona que detenen.. No podem reprimir tota la policia per un tant per cent minúscul que hagis vist fer coses mal fetes.. A palma només de locals nhi ha 1000 .. Tú creus que tots son corruptes? Dolents? Molts es deixerien la pell per ajudar a tú i la teva familia quan ho necessitis … I en canvi anam donant pel sac sempre a la policia.. Clar.. Tenen la feina de denunciarte i son els dolents a una societat que està perdent l’ honor i el respecte a les persones i sobre tot la auto culpa.. Tot feim i després no volem pagar les consequencies dels nostres actes… Sempre cercam a algú per donar la culpa…. A un món normal.. Ells haguessin fet la seva feina.. Tú haguessis mirat per si pasava algo ajudar i tots contents..   Pero si començau una lluita quan se fan ses coses bé al final no guanyarà ningú. El dia que algú  et vengui a fer mal o estigui agredint a una germana o mare , o inclós si has de treure el cotxe dun gual.. Necessitaràs el cos “opresor”… Ningú més vindrà a ajudarte …. I a  amunt els perseguim.. Per fer la seva Feina…  Qui es l’opresor? 

  • n escrigué:

   Ahora tendremos que darle las gracias a la policía por ser perros obedientes que se dedican a ejecutar las leyes sin tener capacidad de crítica ni de reflexión sobre la realidad en la que vivimos, el sentido opresor de esas leyes y su participación activa en el mantenimiento de los intereses terroristas del Estado. Vamos, que la frasecita “yo sólo hago mi trabajo” en la que se escudan muchos para no hacer frente a su parte de responsabilidad en la producción de sufrimiento, no cuela desde hace tiempo. Te recomiendo el libro “Eichmann en Jerusalén. Un estudio sobre la banalidad del mal”, de Hannah Arendt. No hace falta ser un monstruo cruel para consentir o participar en el crimen, simplemente “hacer el trabajo” como buen burócrata sin pararse a pensar en las consecuencias de lo que hacemos.
   Claro que te parecerá bien que la policía se encargue de intimidar con su sola presencia a cualquier persona, de “hacer su trabajo” y multar con 600 euros a cualquiera por hacer una foto, o de pegar la patada en la puerta y secuestrar a gente y meterlas en prisión preventiva durante años PORQUE ESE ES SU TRABAJO. Deberíamos estar agradecidos por su labor de protección del pueblo.
   Mañana podrías ser tú. Por mucho que agaches la cabeza, calles y obedezcas.

 • m escrigué:

  Sr N , debería leer libros que hablen de la realidad del lugar donde vive. y no de consentimientos subjetivos y realidades inventadas. Los policías son los primeros en estar en contra de los políticos, los primeros que prefieren atender a una persona que ha sufrido un mal y los últimos que desean denunciar a alguien. El problema es que en España vivimos en una sociedad donde ya en el colegio el niño nunca es el malo,, el profesor nunca tiene la razón y la juventud está sobre protegida ,, frases como ” mi niño nunca haría eso”, “la culpa es del profesor no del mi hijo”,etc etc.. hacen que aquí siempre busquemos que el culpable sea otro. Ahora conduces borracho un coche y aún tu papá denuncia al policía por haberte detenido,,, cuando el respeto aun existía , tú llegabas con tu coche borracho y con la policía, y tu padre te daba dos guantazos y te ibas a dormir. Tu padre o madre te miraban y ya sabías que habías hecho algo mal, ahora los hijos se revelan contra sus padres con frases como “soy tu hijo me tienes que dar dinero” o directamente les agreden…. esto es realidad no libro.. es realidad que ocurre en casas cerca de la tuya… a la policia hay que agradecerles cuando hacen su trabajo que es identificar en este caso a una persona por unainfracción o delito, el día que dejen de hacerlo no podrás salir a la calle, deberás cerrar tu casa con doble puerta y la gente irá armada por la calle por miedo… al final eres pasto de lo contrario a lo que defiendes,, buscas una sociedad que acabe haciéndose daño porque nadie va a controlar nada..  y al igual que digo que hay que felicitar su trabajo , hay que denunciar cuando se sobrepasan o realizan mal su trabajo… pero ya te digo que de las miles de actuaciones diarias,, tú cabeza recoge uans cuantas que se hacen viral y videos de internet y ya acusas a millones por lo que ves que han hecho 10 quizás 20 o quizás 100 ,, pero gilipollas los hay en todos lados y en la policía también… generalizar es falta de inteligencia.La mayoría que es os quejáis de la “ley mordaza” sois pasto de los titulares de los medios controlados por política , que al final os enfrenta contra la policía en vez de contra los políticos.Pocos os habéis leido la ley y más aún pocos sabéis aplicar y entender y el funcionamiento. En esa misma ley hay artículos que algún día necesitarás,, actos que antes quedaban en el aire y te quejabas de que ” la policía no hace nada” cuando en realidad es que “no hay leyes para poder trabajar y hacer algo” en muchas situaciones. A mi no me preocupa la ley mordaza ni me preocupa que sea delito conducir con 0,60 mg/L porque pienso ser un ciudadano normal y hago más fuerza con denuncias y votos , que esgrimiendo violencia y palabras vacías. Tu está alimentando un monstruo que lleva mal en su interior, sin ni siquiera estudiar las dos versiones del juicio que emites, eres verdugo y con eso te crees salvador de la buena causa.. En este mundo sólo hay acciones buenas y acciones malas,, y me dan igual colores,partidos políticos etc,,, Recriminaré a un policía cuando vea que usa su “porra” contra una chica que parece que no hace nada ( como hemos visto en vídeos) pero en este caso, la policía efectuaba una identificación normal y corriente. Hay que ser exactos, no extremistas, no quiero policías que se sobrepasan ni siquiera los quiero con barrigón, pero si recrimino también debo saber cuando hacen las cosas bien y a veces lo que se ve desde un balcón no basta , hay que saber TODO tras una historia  para sacar conclusiones.. Dices que un policia te intimida con su propia presencia? tienes un problema de psicólogo, o quizás de pequeño te dijeron muchas veces ” pórtate bien o te llevará el policía..” frase que resulta estúpida cuando el niño lo primero que tiene que hacer si se pierde es buscar un policía… Dice que multan por hacer una foto,, perdona no cambies la historia,,, ponte en la calle a hacer fotos y nadie te dirá nada… pero no t pongas a hacer fotos a policías con una persona detenida porque existe su intimidad tanto la de la persona detenida o identificada como la de los policías. Y hay un boom inmenso de sacar las cosas de contexto y encima os las creéis, pon esa foto y pon un titular que ponga ” policías pegan a mantero” y aunque en la foto ni se vea, os lo creéis,, porque sois pasto de los medios ,,,controlados por políticos… medios que encima sólo buscan la noticia falsa y cutre pero que como “aquí hay tomate” atrae al marujeo.. pésima falta de cultura o mejor dicho ,, inteligencia..  Hablas de pegar patadas en la puerta y secuestrar gente aquí ya me río,,, menuda estupidez,, pero ¿ dónde crees que vives ? , a cualquier policía que haga eso sin motivo de detención se le jode la vida entera… deja de decir tonterías a no ser qeu seas un narcotraficante o delincuente y hayan entrado en tu casa por tener allí tu laboratorio y ahora estés indignado ,, es que menuda idiotez,,, cuando un policía entre en tu casa con una patada ,, por favor despiertate,,estarás soñando,,,    LA policía no se excusa en esa frase que dices “es su trabajo” , te aseguro que si denunciaran todo lo que dicen las leyes,, no les bastaría un bloc de denuncias cada día,, claro que aplican el sentido común.. pero a veces nos ganamos la denuncia a pulso,,, ayer me pusieron una por aparcar en zona azul,, me la merezco y punto, yo sabía donde aparcaba… todo funciona igual,, si la ley te dice que no puedes hacer fotos sin razón y que debes identificarte,, pues lo haces,,   no te está diciendo nada del otro mundo ,,,  si ves una auténtica agresión sin proposito de la policía hacia alguien,, grábalo y denuncialo… pero ojo,,, asegurate de lo que ves… si esa persona acaba de matar a dos personas en el piso de arriba y tú sólo ves a dos policías peleando con una persona,, quizás te falte la mitad de la película,, y quizás si esa persona a la que ha matado sea familía tuya,, quizás bajes tú también a matar al agresor… todo tiene muchos puntos de vista,, y debes conocerlos para opinar y sin violencia.  

 • 1312 escrigué:

  Fora policíes de contrainfo.

 • Xema escrigué:

  Hola Tofol, supongo que tu eres policía, soló decirte que serlo no te daria derecho a hacer lo que quieras, ¿verdad? Pues resulta que en España ocurre con frecuencia que algunos Policías han maltratado a detenidos y que si no fuera por gente que los a grabado serían delitos que no se habrían denunciado y con eso no quiero decir que todos los Policías maltraten a la gente, pero si tu eres un buen Policía debes defender a todos los ciudadanos cuando son víctimas, incluyendo a los presuntos delincuentes que podrian ser tambien víctimas de algún maltrato, el deber de un Policía es detener a presuntos delincuentes y el castigo será el que dicte el Juez.¿cuando un Policía comete un delito de maltrato como se denuncia segun tu? Una foto que te haga un ciudadano no te hará ningún daño, sobre todo si tu trabajó es correcto.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.