Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Desobediència, Estat espanyol i el Món, Lluita de carrer i acció directa

El PSOE oblida el seu compromís de derogar la Llei Mordassa

Publicat per dia 22 febrer 2016 – 17:42Cap comentari | 211 views

El PSOE oblida el seu compromís de derogar la Llei Mordassa

Share to Google Plus

“Un mes més, un dia més i, en definitiva, un instant més sota la regulació d’aquestes normes no reflecteix l’esperit de convivència, visió de seguretat i llibertats civils que demanda la nostra societat”, assenyala un comunicat de No Somos Delito, plataforma formada per més de 100 organitzacions d’activistes, juristes i col·lectius, en referència a les Lleis Mordassa –Llei de Seguretat Ciutadana i l’última reforma del Codi Penal–. “El manteniment d’aquestes lleis va en contra de la voluntat manifestada en les urnes de les últimes eleccions generals celebrades el passat”.

La plataforma respon així al Programa per a un Govern progressista i reformista del PSOE, en el qual oblida el seu compromís de derogar la Llei de Seguretat Ciutadana. “Aquesta postura es comprèn encara menys quan ha estat el PSOE en molts municipis, diputacions o comunitats autònomes, l’agrupació que ha presentat mocions exigint la derogació íntegra i immediata de la Llei Mordassa i en moltes altres institucions ha signat a favor d’aquesta moció”, afegeix. “La conformació actual del Congrés dels Diputats dóna lloc a una majoria suficient per dur a terme, almenys, la derogació de la present Llei 4/2015, coneguda com a Llei Mordassa”, sentencia la plataforma.

Des de No Somos Delito recorden que pràcticament totes les formacions polítiques que es van presentar a les eleccions, menys el Partit Popular, van incloure al seu programa o van fer declaracions en els diferents actes de campanya prometent la derogació completa o parcial de la nova Llei de Seguretat Ciutadana i de l’última reforma del Codi Penal. Segons apunta, el 3 de febrer de 2015, durant un acte celebrat a l’Ateneu de Madrid promogut per No Somos Delito, els partits Amaiur, Esquerra Republicana, Esquerra Unida, Equo-Compromís, PNV, BNG i Podem es van comprometre a derogar la Llei de Seguretat Ciutadana quan hi hagués un Parlament sense majoria absoluta del PP. “Encara que, per la coincidència amb la signatura del Pacte antiterrorista, el PSOE no va signar aquest mateix document, sí que va incloure la derogació de la llei al seu programa electoral i ha manifestat aquest compromís públicament de forma reiterada de cara a les eleccions generals”. En quant a Ciutadans, des de No Somos Delito assenyalen que, encara que no prometien al seu programa la derogació completa de la llei, sí va marcar com a línia programàtica la derogació del seu articulat inconstitucional, en referència a la falta de garanties judicials derivada de la desaparició de les faltes.

La reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana i del Codi Penal, denominades lleis mordassa, van entrar en vigor al juliol de 2015. Segons subratlla No Som Delicte, el seu desenvolupament i aprovació, va comptar amb l’oposició tot tipus d’organitzacions de defensa de drets humans, d’advocats i jutges, i sindicats, tant a nivell nacional com a internacional. “Han estat considerades com la major retallada als drets i llibertats civils en l’Estat espanyol des de la dictadura”. També recorda que l’ONU va exhortar al Govern espanyol a rebutjar aquestes reformes legals abans de la seva aprovació per l’amenaça que suposaven als drets i llibertats fonamentals. “No pot ser progressista un govern la primera iniciativa del qual legislativa no sigui la que derogui aquestes lleis”.

Entre les demandes de la plataforma, a més de la derogació de les Lleis Mordassa, s’inclou també la derogació de la Llei d’Enjudiciament Criminal, la signatura d’un pacte d’Estat per la defensa de les llibertats i els drets civils, i l’amnistia socials a les persones sancionades per defensar els seus drets.

Articles relacionats:

Necessitam una amnistia social?

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.