Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses

Denuncien maltractaments i amenaces de mort per part de funcionaris de la Presó de Palma

Publicat per dia 28 febrer 2012 – 12:271 Comentari | 460 views

Denuncien maltractaments i amenaces de mort per part de funcionaris de la Presó de Palma

Share to Google Plus

Compartim aquesta notícia apareguda a Tablón de noticias:

Funcionaris de la Presó Provincial de Palma amenacen de matar un reclús si denuncia els maltractaments a què va ser sotmès. Aquesta és una de les revelacions més contundents de les recollides en un escrit dirigit al Jutjat de Vigilància Penitenciària de Palma per un intern a qui el passat 28 de gener fins a un total de vuit funcionaris van maltractar físicament utilitzant les defenses (porres) embolicades en tovalloles i cinta aïllant amb el propòsit de no deixar empremtes.

Pel que sembla, i segons el que es denuncia, el recurs a la força bruta gratuïta és una pràctica habitual a la presó de Palma i de la seva aplicació en té coneixement, segons sembla, el director de la mateixa, Manuel Avilés.

Els fets, denunciats també davant el Jutjat d’Instrucció núm 2 de Palma per la germana de l’intern agredit, van esdevenir en el matí del passat dia 28 de gener quan al voltant de les 11 hores tres funcionaris van entrar a la cel·la de JBS al mòdul 13 i “sense dir res” un funcionari li atià 2 bufetades perquè despertàs, segons la versió dels fets recollida en la denúncia.

“Espantat vaig preguntar què passa i la contestació va ser: ‘venim a tocar-te els ous’”. Després de tirar per terra llibres, papers i roba, el van fer sortir fora i en tornar a entrar li ensenyaren un “plàstic” que l’intern no va reconèixer com a seu. “Em van tornar a increpar, a incitar … A empentes em van tombar a terra, em van pegar i em van reduir”. L’únic que va aconseguir per preguntar el per què de tota aquesta violència, d’aquest abús de força, va ser que l’engrillonessin per l’esquena.

Mentre el traslladaven a la cel·la d’aïllament “em donaven cops de peu”. El van fer entrar en una cambra on hi havia més funcionaris, el van escorcollar, el van posar a la gatzoneta i van carregar contra ell amb una altra tanda de puntades de peu, cops a la cara i al cap. “Havien de ser uns vuit funcionaris, crec recordar. Em tiren a terra, em van fer pujar els genitals mentre em peguen una pallissa amb porres embolicades en tovalloles perquè no quedessin signes de tanta violència”.

El dia següent, diumenge 29 de gener, va despertar en el mòdul 3. Va comentar a un funcionari que havia patit maltractaments i que li feia mal tot el cos. Li va dir que necessitava que el veiés un metge i el funcionari li va contestar: demana un ibuprofeno al Txema, l’ATS, que segur que només és que ‘has passat un mal dia’. “Vaig anar a l’ATS i li vaig dir que necessitava un metge perquè em feia mal tot el cos: ahir em van donar la del pop”. Aquesta expressió és utilitzada pels interns i els funcionaris per referir-se a les pallisses. Un funcionari que estava amb l’ATS el va escoltar. Als pocs segons el van cridar per megafonia perquè anés a la cel·la d’aïllament “on hi havia un altre funcionari amb ulleres que em va començar a pegar bufetades i cops al cap mentre deia que allà ningú pega i que com parlés o digués alguna cosa del que passava em mataven”, relata JBS en la seva denúncia.

El van tornar a introduir a la cel·la nu i un altre grup de guàrdies van entrar per reiterar en les pallisses mentre insistien: “com expliquis alguna cosa et matem”, segons recorda l’intern. El van deixar a la cel·la, nu, sense menjar, sense sabó per dutxar-se, sense roba, sense paper higiènic …, “com si fos un gos”. “Mentre demanava un metge pel dolor que patia vaig veure un funcionari mirar per l’espiell i vaig escoltar que li deia a un altre: a aquest, deixa’l”, continua el relat.

L’intern informa també a la titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària que durant el temps que va estar a la cel escoltar com a una dona li estaven fent una cosa semblant, que va estar lligada a un llit i no va parar de plorar en tota la nit.

L’endemà, dilluns 30 de gener, va sortir de la cel·la. Parlant amb altres dos presos aquests li van dir: “Joan, aquí es fa això”.

Dimarts 31, sobre les 15:30 hores va rebre la visita de la seva germana i d’un amic. Ella va advertir una contusió al pòmul, una altra a l’orella i algunes erosions. Plorant i indignat els va dir que li havien pegat, que eren molts, que el tenien incomunicat i que mancava de les seves pertinences i fins i tot d’una manta per abrigar-se del fred.

L’endemà, primer de febrer, la germana va al Jutjat d’Instrucció n. 2 de Palma i presenta una denúncia verbal segons el testimoni del seu germà.

En l’informe d’incidències del mòdul 13, document sense data ni hora d’elaboració, però que ve referit al 28 de gener s’explica que l’intern JBS compleix sanció de privació de passeigs a la cel 38 i “està contínuament parlant amb interns del pati “. Els funcionaris sospiten que pot estar enviant “algun tipus d’objecte prohibit”. En lloc d’interceptar aquests objectes entre els interns del pati es personen en la cel·la de JBS perquè “deposi la seva actitud”. JBS, de 1,55 ctms d’altura i uns 45 quilos de pes, els va dir: “es figuin en els seus assumptes i deixin-me en pau”. Es realitza un escorcoll i es troba “un tros de mirall manipulat”. Quan se li indica que torni a entrar a la cel·la l’intern es resisteix “i profereix insults i amenaces” de l’índole: “cabrons, deixar-me. Ja us agafaré”. Davant d’aquesta situació de violència J.B.S. és immobilitzat “utilitzant la força mínima imprescindible”. Tot i reconèixer els funcionaris que estava “immobilitzat”, el relat continua assegurant que “en aquest moment -immobilitzat- l’intern incrementa la seva violència, i per protegir la seva integritat i la dels funcionaris” es procedeix a utilitzar els grillons per evitar mals majors “.

1 Comentari »

  • Gaspar escrigué:

    Esgarrifós relat. Quantes històries com aquesta -o pitjors- deuen succeir sota la impunitat d’aquests funcionaris deguda a les amenaces per a que la víctima no denunciï i a la sensació d’aïllament que deuen sentir els reclusos? A més, dubto que les denúncies que s’arriben a produir arribin a bon port; ni tan sols apareix menció ninguna a cap mitjà de comunicació convencional.

    Crec que faria falta una mica de conscienciació sobre l’obscur món de les presons, així com quines són les causes, objectius i conseqüències de la seva existència!

3 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.