Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Defensa del català, Estat espanyol i el Món, Lluita de carrer i acció directa, Publicació oberta

Defender o galego non é delito!

Publicat per dia 12 gener 2013 – 12:17Cap comentari | 259 views

Defender o galego non é delito!

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Any 2009, Galiza és governada per l’anomenat bipartit gallec (PSOE-BNG), el qual du a terme qualqunes mesures favorables a la llengua gallega, una llengua necessitada de protecció ja que es troba en una situació límit, tan límit que diversos estudis sociolingüístics afirmen que la transmició intergeneracional de la mateixa ja no està garantida i que en qüestió de dècades, si no es posa remei, es podria culminar l’extermini lingüístic iniciat l’any 1492 al país celta.

Aquestes mesures, que allargaven la vida de la llengua pròpia de Galiza, no varen caure gens bé dins els grups espanyolistes del país, segurament perquè -després de 15 anys amb Fraga al poder- ja veien més a prop que mai l’extermini de la llengua gallega, llengua que voldrien morta o limitada a la comunicació domèstica i informal, però mai normalitzada a l’administració o a l’escola.

Els hereus del franquisme, com fan ara a ca nostra, només van canviar l’avui mal vist “No sea bárbaro, hable usted nuestro idioma cervantino”, per l’argument hipòcrita de “llibertat d’idioma” o “lliure elecció de llengua”, i es van tirar al carrer el 8 de febrer de 2009 convocats per la plataforma espanyolista i feixista “Galicia Bilingüe” amb un objectiu: acabar amb l’ús del gallec i reduir-lo a un reducte floklòric, deixant el castellà com a única llengua de prestigi.

La manifestació espanyolista, convocada a Santiago de Compostela, només cercava la provocació i la crispació, per això va comptar, com no, amb el suport d’organitzacions ultres com la Falange Española de las JONS, UPyD i alguns dirigents del PP; fins i tot varen organitzar autobusos d’arreu de l’Estat espanyol per aglutinar més gent(ussa).

El poble gallec, com era d’esperar, no es va quedar callat i centenars de persones van sortir als carrers en defensa de la llengua del seu país i per denunciar la manifestació feixista convocada a la capital gallega. Per això, per sortir al carrer a xerrar en gallec, la policia espanyola que protegia al feixisme més ranci, va emprendre una ferotge repressió carregant contra les gallegues i els gallecs que plantaven cara. Va haver infinites identificacions, molts i molts cops de porra, vuit detencions i una brutal criminalització amb el suport dels mitjans de (des)informació. Mentre el bàndol feixista, el bàndol dels botxins que volien passar per víctimes, va quedar impune.

El resultat, a banda dels cops i les vuit detencions del mateix dia, va ser la imputació de quatre persones més i l’obertura d’un macroprocés judicial sense precedents contra les dotze imputades, a les quals se’ls demana 45 anys de presó i més de 30,000 euros en sancions econòmiques, tot per aixecar la veu en defensa de la llengua del seu país.

Però, com bé diuen, una imatge val més que mil paraules, així que aquí vos deix la crònica d’aquell dia realitzada per GzVideos:

El Col·lectiu de Processades va convocar una roda de premsa i una manifestació per refrescar el cas uns dies abans de que comencés el judici contra les dotze imputandes, un judici que s’havia de celebrar els passats 23, 25 i 26 d’octubre de 2012, però que va ser suspés perquè la fiscalia, a causa d’un defecte de forma previ a la vista oral, no va incloure un delicte imputat a dues de les processades. Ara esperen nova data.

Perquè sabem el que és, perquè la llengua ni tocar-la: Solidaritat!

Na Galiza em galego!

A Mallorca en català!

Jaume Obrador.

Cap comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.