Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Treball i economia

[Crònica] Tres hores boicotejant Mercadona pel seu assetjament a les treballadores combatives

Publicat per dia 5 gener 2013 – 22:013 Comentaris | 349 views

[Crònica] Tres hores boicotejant Mercadona pel seu assetjament a les treballadores combatives

Share to Google Plus

Avui migdia militants de l’organització anarcosindicalista CNT de Palma, acompanyats d’altres persones que s’han solidaritzat amb la causa, s’han concentrat davant del Mercadona de Son Cladera per boicotejar el normal transcurs del dia. La concentració tenia per objectiu informar les clients dels supermercats de la cadena de Joan Roig de les pràctiques d’assetjament contra les treballadores que s’atreveixen a desafiar l’empresa.

L’acció ha consistit a concentrar-se en ambdues entrades del supermercat, des de les 12h fins les 15h, a l’hora que s’entregaven pamflets a les usuàries de Mercadona per a informar-les dels abusos que l’empresa comet a les seves treballadores, fins arribar al punt que no se les permet concentrar-se davant del seu centre de treball. També s’ha estat informant als clients que passaven per caixa, des de fora del supermercat i amb un megàfon, de les pràctiques abusives de Mercadona contra aquelles treballadores que s’atreveixen a denunciar l’empresa. A més, s’ha convidat a les usuàries a fer boicot a Mercadona deixant de comprar-hi.

Aquí podeu escoltar el reportatge que han realitzat les companyes de Ràdio 77 durant la concentració:


L’assetjament del Mercadona de Son Cladera a les seves treballadores

El cas concret d’aquest Mercadona, situat al número 231 del carrer d’Aragó entre les barriades de Son Cladera i Es Rafal, és prou descriptiu. Des del passat estiu del 2012 funciona una secció sindical de la CNT a causa de les nombroses vexacions que pateixen les treballadores, el qual ha derivat en el fet que algunes de les seves treballadores hagin de medicar-se amb antidepressius i ansiolítics, segons denuncia la mateixa CNT. Mercadona ha respost la lluita d’aquesta secció sindical amb l’acomiadament injustificat de la delegada sindical, Rosi, que portava dues dècades d’antiguitat a les seves espatlles.

Rosi, juntament amb una altra treballadora, va denunciar a Inspecció de Treball el tracte inhumà i el maltractament psicològic a què les treballadores es veien sotmeses diàriament. En conèixer la denúncia, l’empresa es venjava acomiadant Rosi, acusant-la falsament d’haver comés 30 infraccions greus i evitant així pagar-li cap indemnització. Per acabar d’adobar-ho, Mercadona s’ha encarregat de tractar d’impedir que cobri l’atur no entregant-li les darreres nòmines, pel que no podia demanar la manutenció pels seus dos fills de 5 i 8 anys. Això darrer ho ha pogut solucionar després de denunciar-ho a Inspecció de Treball, que li donà la raó.

A part, Rosi està passant per una situació personal molt difícil: ha estat víctima de la violència de gènere per part de la seva ex-parella (actualment amb ordre d’allunyament) que es nega a pasar-li la pensió. Per aquests motius està passant per problemes a l’hora de pagar la hipoteca i alimentar els seus fills.

El cas de David: acomiadat per denunciar a Mercadona per tractar d’acomiadar-lo

El cas de David el vàrem conèixer fa uns mesos. Els superiors del seu respectiu centre de treball varen tancar-lo dues vegades (en sengles dies consecutius) el passat novembre de 2011 per tractar de forçar que signés un acomiadament “voluntari”. David, en lloc d’acovardir-se, va denunciar l’empresa i l’ha portat a judici. Aquest s’havia de celebrar l’octubre passat però s’ajornà al proper abril per una indisposició de l’advocat de l’empresa. No obstant això, Mercadona es venjava de la valentia de David acomiadant-lo poc dies abans del judici.

Més informació sobre les pràctiques abusives de Mercadona:

3 Comentaris »

 • Pere escrigué:

  Sabíeu que a la UIB, a “econòmiques” posen a Mercadona com a exemple d’empresa, destacant la vessant de Recursos Humans. Un company que ha acabat la carrera ara comentava, amb els pels drets, que mai s’hagués imaginat que el que aquí es comenta fos real. Només és un exemple.
  Endavant amb la lluita!

 • Cabrons escrigué:

  Que s’enteri tothom, MERCADONA lladres i explotadors!

 • Enrique escrigué:

  Hace años que lo se . gastan mucho en Marketing , la imagen que han intentado dar es completamente falsa , pero espían y expulsan a los empleados que cuentan la verdad promocionan encargados tipo chivatos y acosadores, practican mobbing con los empleados y empleadas que no se callan. EL DUEÑO ES UN GRAN SINVERGÜENZA, dijo que teníamos que trabajar y ganar como los chinos, y esto lo dijo desde la cubierta de un gran yate.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.