Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Criminalització i repressió, Difusió i pensament crític

Comunicats de suport a les feministes detingudes i censurades aquesta setmana

Publicat per dia 15 març 2014 – 17:28Cap comentari | 229 views

Comunicats de suport a les feministes detingudes i censurades aquesta setmana

Share to Google Plus

A continuació podeu trobar un recull de comunicats en suport de les feministes detingudes i també de l’acció censuradora a l’exposició Virulències:
Arran Palma
Assemblea Antipatriarcal
CGT

Arran Palma

Ja són 7 les militants d’Arran Palma imputades per l’acció pel dret a l’avortament
Les dues detingudes d’ahir al matí a Palma es sumen a les tres que van passar el mateix procés el 18 de febrer i a les dues del 3 de març: detenció per part de la policia nacional al matí, pas per jutjats i posades en llibertat amb càrrecs per delicte contra la llibertat de culte i per ocupació d’un temple religiós. L’acció que es presumeix delictiva seria l’entrada a l’església de Sant Miquel, el passat 9 de febrer, amb crits a favor del dret a l’avortament i contra l’estament eclesiàstic en una societat que es pretén laica.
En suport a les companyes detingudes es convocà concentracions de suport davant de la Comissaria i dels Jutjats. La Delegació de Govern, mogut per l’empeny de reprimir tot allò que s’allunyi del que estableix el règim, va ordenar identificar a les concentrades, en total 58 persones identificades, les quals s’enfrontaran segurament, a la imposició de multes que pretenen que finalment esdevinguem submises.
L’acció que es dugué a terme al cor de l’església, a l’Església de Sant Miquel, expressant el rebuig a que l’Església es dediqui a legislar, a legislar contra els nostres cossos i contra les nostres consciències reivindicant un avortament lliure i gratuït, reivindicant el dret al propi cos. Massa atreviment que no podia passar sense càstig per les forces de l’ordre i la gent d’ordre que ens governa.
Som davant d’una operació policial selectiva, oberta des de fa dies, amb degoteig de detencions que ja suma 7 persones detingudes i imputades, operació repressiva que en molt poques ocasions es viu a l’illa. Afrontem un desplegament de mitjans i esforços absurd, amb detencions innecessàries, que cerquen enviar un missatge: amb l’Església no s’hi juga.
L’acció realitzada dins d’uns església tant sols es va realitzar càntics i exhibició de pancartes a favor de l’avortament lliure i gratuït, pel dret al propi cos i contra la reforma del Ministre Gallardon que ens pretén callades, silenciades i submises.
Cal recordar que l’acció no va interrompre la missa, que no es van causar danys ni desperfectes, i les empentes i cops les van rebre les activistes, a l’estar davant d’uns catòlics fonamentalistes que igual que no volen que poguem decidir sobre el nostre cos, no volen que pensem ni que ens expressem.
Davant aquestes detencions volem deixar ben clar que les set companyes tenen tot el suport d’Arran i d’Alerta Solidària i del conjunt de l’Esquerra Independentista de Mallorca; si esperen que la seva repressió ens faci ovelles obedients, callades i submises s’equivoquen, contra cada agressió una resposta, contra cada detenció solidaritat.
No ens aturaran en la lluita pel nostre cos, per la nostra cultura, pel nostre país i pel nostre futur. El nostre cos és nostre i no hi volem les seves mans brutes a sobre.
Exigim l’arxivament de la causa oberta contra les 7 companyes represaliades. Per un avortament lliure i gratuït!
Alerta Solidària
Arran Palma

Puja

Assemblea Antipatriarcal

Des de l’Assemblea Antipatriarcal volem denunciar els fets esdevinguts aquest dematí, quan dues joves més han estat detingudes i acusades de participar en la protesta que va tenir lloc el passat 9 de febrer a l’església de Sant Miquel de Palma.
Aquestes detencions se sumen a les que van succeir el passat 17 i 24 de febrer, respectivament. En total, són 7 les activistes detingudes, una d’elles menor, i des del nostre col·lectiu volem fer les següents consideracions: Aquesta protesta va ser un exercici legítim del dret a la llibertat d’expressió i, per tant, no és cap delicte.
L’Església Catòlica, institució que sobreviu a base de les subvencions d’un Estat suposadament laic, no té la potestat per opinar i/o influir sobre decisions que s’han de prendre en l’àmbit personal. Malgrat això, la convivència absoluta entre l’Església i els sectors més conservadors i rancis del Partit Popular es fa palesa dia a dia. Ara més que mai, veim com
després de les acusacions del Bisbat de Mallorca arriba una resposta quasi immediata en forma de detencions i  identificacions policials.
Repetim que cap agent, ni polític ni religiós, té poder per limitar el nostre dret.
Aquesta proposta de reforma de la llei d’interrupció de l’embaràs atempta directament contra el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos. L’Estat no ha de tenir el poder de legislar sobre el nostre cos i, per tant, desobeirem el que consideram una llei injusta, classista i retrògrada, que culpabilitza i infantilitza la dona, i l’obliga a una maternitat no desitjada que li pot causar tant danys físics i psíquics.
Per tant, denunciam que:

  • No és cap delicte denunciar públicament a través d’aquest tipus d’accions la no conformitat amb una política feta a esquenes de les ciutadanes.
  • La detenció d’aquestes joves respon exclusivament a motius polítics.
  • Volen silenciar les opinions dissidents amb la repressió, les multes i les agressions.

Així mateix, exigim:

  • L’immediat alliberament sense càrrecs de les nostres companyes.

I, finalment, anunciam que:

  • Seguirem defensant els drets reproductius i sexuals de les dones i no tolerarem cap ingerència, ni política ni eclesiàstica.
  • Reivindicarem la total despenalització de l’avortament i seguirem demanant que sigui un servei públic i gratuït.

Continuarem cridant a la mobilització i la desobediència civil mentre el Partit Popular mantengui la seva proposta de llei.
A més, volem fer referència també a una altra notícia que hem conegut avui i volem denunciar com a part de l’estratègia política del govern d’invisibilitzar les opinions dissidents. Aquesta tarda, a les 19:30h, estava prevista la inauguració de l’exposició “Virulències. Art contra les violències de i del gènere” al Centre de Cultura Sa Nostra. Aquesta mostra, que pretenia analitzar des de l’arrel el pre-concepte de la violència masclista, parant atenció al conflicte que suposa parlar de
violències de gènere i capitalisme patriarcal, tenia previst finalitzar l’acte amb un recital poètic. Tanmateix, això ja no podrà ser, perquè ha estat cancel·lada per odre del Consell de Mallorca.
En aquest sentit, volem donar suport a la roda de premsa convocada a les 19h a les portes del Centre de Cultura Sa Nostra per les organitzadores de l’acte i mostrar la nostra solidaritat davant la censura que han patit aquestes artistes simplement per expressar mitjançant la pintura, la fotografia i la poesia l’opressió que patim per motius de gènere dins
d’aquesta societat patriarcal i injusta.

I ens reafirmem una vegada més: Si ens toquen a una, ens toquen a totes.  Mentre ens imposen lleis injustes i censures, mentre continuen exercint la repressió, nosaltres respondrem amb desobediència!
Assemblea Antipatriarcal.

Puja

CGT

CGT demana la llibertat sense càrrecs per a les persones detingudes i imputades per l’acció a l’església de Sant Miquel a favor del dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos

Avui dia 13 de març, una altra dona, jove i feminista, ha estat detinguda per la policia, en funció de la denúncia formulada pel bisbat de Mallorca per l’acció d’un grup de feministes, el passat dia 9 de febrer, dins l’església de Sant Miquel de Palma.

Just fa una setmana, el passat dia 6, CGT de les Illes Balears varem fer públic un comunicat de suport a les persones encausades (i ja van sis). Però, davant d’aquesta nova operació de repressió, i com potser que encara altres persones puguin ser detingudes i imputades per aquest cas, creiem oportú tornar a publicar una nota de suport, explicant una altra vegada els motius que fan necessària la solidaritat amb les feministes encausades.

Hem de recordar que l’acció en l’església de Palma es va desenvolupar en menys de cinc minuts, sense fer cap dany a les persones que en aquells moment ocupaven el recinte religiós, ni tampoc malbé a cap element material del mateix. Ans al contrari, varen ser les activistes quines varen rebre empentes i altres agressions físiques per part dels feligresos. Davant d’això, la desmesura d’aquesta espectacular operació policial, responsabilitat de la Delegada del govern (una dona), i de la judicial, és més que palmària.

És important assenyalar el problema de fons. Aquesta acció repressiva a Mallorca s’emmarca en l’ofensiva del nacional-catolicisme residual que encara ens governa, que a aquestes alçades pretén imposar a tothom la seva moral hipòcrita, i retrotreu-re les dones als temps tenebrosos de la dictadura franquista. En aquells temps, mentre les treballadores i ciutadanes sense recursos que prenien la dramàtica decisió d’avortar, arriscaven les seves vides fent-lo clandestinament, les dones que es podien pagar un viatge i l’assistència sanitària, a Londres i altres llocs (moltes d’elles filles i parents de càrrecs franquistes i de la pròpia Església catòlica), ho feien d’una manera segura.

Aquesta ingerència agressiva de la jerarquia catòlica en les nostres vides, que també compta amb el vessant de controlar i pervertir l’educació pública a través de la Llei Wert, també ha cobrat forma de denúncia, per part del bisbat de Mallorca, contra el grup de persones que va protestar el 9 de febrer, contra l’anunciada entrada en vigor de la Llei del ministre Gallardón. Des de CGT trobam aquesta iniciativa del bisbat no només desmesurada, sinó fins i tot contrària a determinats principis que formalment el cristianisme diu defensar. La humilitat i el perdó han estat substituïdes, una vegada més, per la supèrbia, la prepotència i la venjança, demostrant que, també en aquesta ocasió, “con la Iglesia hemos topado”.

Aquesta casta jeràrquica de l’Església catòlica, que encara no ha demanat perdó pels crims de la Inquisició, ni per l’acumulació de riquesa escandalosa i corrupció de les seves finances, ni per la massiva consecució de casos de pederàstia, ni pel seu suport moral i polític a la dictadura franquista, ara mobilitza tot el seu arsenal polític per un fet puntual de protesta social. Davant d’això, creiem més que justificat que el concordat-xantatge de 1979, entre l’estat espanyol i la jerarquia catòlica, que comporta multimilionaris privilegis econòmics a aquesta, a costa de totes i tots nosaltres, no pot durar ni un minut més i ha de ser derogat.

Des de CGT mostram absolut respecte per totes les persones treballadores, “independentment del seu sexe, raça, nacionalitat, llengua, idees polítiques o religioses” (Art. 2 dels nostres Estatuts confederals). Aquest respecte a les idees religioses és inherent a la no imposició d’aquestes a l’esfera pública, que és justament el que ara es pretén amb les noves reformes legals. D’una banda, les retallades de serveis públics, de drets laborals i socials, i l’empobriment de les classes treballadores i populars, per part del govern del PP, i d’altra la imposició de la moral rància i hipòcrita de la jerarquia eclesiàstica, formen part d’una mateixa ofensiva.

Alhora que reivindicam la posada en llibertat sense càrrecs de les activistes detingudes i imputades, fem una crida a les persones afiliades de CGT, i al conjunt de la població treballadora, a mobilitzar-se contra l’ofensiva del govern i de la jerarquia catòlica contra el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos. Reivindicam la igualtat efectiva de gènere, la convivència basada en el respecte de les llibertats personals i col·lectives, en una societat lliure, justa i igualitària.

PEL DRET DE LES DONES A DECIDIR
SOBRE EL SEU PROPI COS I LA SEVA MATERNITAT

LLIBERTAT SENSE CÀRRECS PER A LES
FEMINISTES DETINGUDES I ENCAUSADES

Puja

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.