Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Corrupció, Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Sóller

Càmeres ocultes als carrers de Sóller

Publicat per dia 18 setembre 2012 – 16:47Cap comentari | 234 views

Càmeres ocultes als carrers de Sóller

Share to Google Plus

El Col·lectiu Albaïna ha convocat una roda de premsa a l’aparcament de la barriada dels Estiradors aquest migdia per fer pública una denúncia: sospitaven que al mateix aparcament hi havia una càmera oculta, amagada a una caixa elèctrica. Han procedit a desmantellar la dita capsa i a dintre hi han trobat el que sospitaven: una càmera de videovigilància connectada a l’enllumenat públic amb una espècie de mòdem i una memòria de 2GB.

La càmera es trobava en una situació totalment il·lícita: amagada i sense cap distintiu informatiu que indiqui la presència d’aquesta, la qual cosa és obligada per llei. A més, la càmera estava ubicada just al davant d’una màquina d’ORA.

Pocs minuts després de llevar la càmera, ha aparegut la Policia Local i ha identificat totes les persones presents a la roda premsa, per mor que no pertanyessin al Col·lectiu Albaïna, inclosos els periodistes que s’han acostat a cobrir la notícia. Davant les exigències de la policia que els entreguessin la càmera, al final s’ha pogut entregar als Jutjats de Palma amb la corresponent denúncia.

Curiosament, la Policia Local ha arribat acompanyada del gerent de l’empresa pública Soller 2010, que és l’encarregada de l’explotació dels aparcaments municipals i les zones blaves. Cal recordar que la persona que ocupa aquest càrrec de l’empresa va ser col·locada a dit pel PP ara fa un any.

Qui hi ha darrera la instal·lació d’aquesta càmera que pareix vigilar les màquines de l’ORA? N’hi haurà instal·lades més al poble? Hauran ajudat aquestes il·lícites càmeres a detindre al jove que sabotejà les màquines i que confessà la crema del cotxe de Simarro per motivacions polítiques, i per la qual cosa ha estat enviat a presó provisional sense fiança?

A continuació, vos mostram les fotografies de la càmera oculta i el comunicat que ens ha fet arribar el Col·lectiu Albaïna.

Càmeres ocultes als carrers de Sóller

Des del Col·lectiu Albaïna denunciam la presència de càmeres ocultes de videovigilància als carrers del municipi de Sóller.

Avisats per uns veïns que veien com s’emetia un sospitós llum blau intermitent des d’una caixa elèctrica a l’aparcament de la barriada dels Estiradors, membres del Col·lectiu Albaïna s’aproparen per estudiar el cas. La sospitosa caixa elèctrica, fixada a la façana d’un habitatge, sense aparents connexions elèctriques i al davant d’una màquina d’ORA, conduïa davant la presència més que probable d’un càmera oculta.

Es desconeix el propietari de l’aparell, ja que els propietaris de l’immoble en el que es troba fixada la càmera asseguren que en desconeixen l’origen i qui l’hagi pogut col·locar, i a més no compleix les exigències bàsiques que regula l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per a la instal·lació d’un aparell d’aquestes característiques.

La Instrucció 1/2006 de l’AEPD marca, com a primera exigència bàsica, l’obligatorietat de col·locar en zones videovigilades el distintiu informatiu, segons model oficial, ubicat en un lloc suficientment visible, tant en espais oberts com tancats i l’obligatorietat de tenir a disposició dels interessats impresos en els que es detalli la informació sobre el fitxer i la seva finalitat.

Aquest matí s’ha procedit a la comprovació de que era una càmera de videovigilància oculta i s’ha pogut observar com l’aparell es troba connectat a la xarxa d’enllumenat públic, a més d’estar connectada al que sembla un mòdem, el qual estaria retransmetent les imatges a un monitor desconegut.

Davant la possibilitat de que s’estigui cometent un delicte de violació del dret a la intimitat, s’està tramitant una denúncia als Jutjats de Palma per a que investiguin el cas, deixant-hi com a prova la càmera i el mòdem.

D’aquesta manera, durant el desenvolupament de la roda de premsa s’ha procedit a la retirada de la càmera i del mòdem, el qual portava adjunt una targeta de memòria de 2G.

Passats pocs minuts de la retirada de la càmera han arribat a la zona varis agents de la Policia Local, juntament amb el gerent de l’empresa pública Sóller 2010. Els agents de la policia han identificat a tots els presents, inclosos els periodistes assistents a la roda de premsa. Per part dels agents s’ha proposat als membres d’Albaïna presents l’entrega de la càmera i el mòdem a la Policia Local. Finalment, degut a la dependència del cos de la corporació local, s’ha optat per entregar l’aparell als Jutjats de Palma, juntament amb la seva respectiva denúncia.

Des del Col·lectiu Albaïna denunciam que aquesta situació crea a dins Sóller un clima d’inseguretat, podent-se arribar a un statu quo d’hipervigilància i control.

A més, davant la possible existència de més càmeres ocultes en el municipi de Sóller, com és el cas de la misteriosa càmera que segons es publicà a premsa es trobava situada al carrer del batle Carlos Simarro, animam als ciutadans de Sóller que en localitzin a que es posin en contacte amb la nostra organització per tal de que poguem procedir a la seva denúncia. Afegim, a més a més, que ens proposam elevar al proper plenari ordinari de l’Ajuntament aquesta qüestió.

 Col·lectiu Albaïna
18 de setembre de 2012

Alerta Solidària també s’ha volgut manifestar davant aquesta acció:

    Prou control social, aturem la repressió a Sóller

Des de l’organització antirepressiva Alerta Solidària volem denunciar l’aparició de càmeres il·legals al poble de Sóller, com ha fet públic avui en roda de premsa el col·lectiu local Albaïna. L’aparell es trobava amagat en la façana d’una casa particular d’un ciutadà del poble sense el seu permís ni tan sols el seu coneixement. Aquesta no és l’única càmera apareguda, ja que com anunciaven diversos mitjans de comunicació, a la casa del batlle del poble també n’hi havia una.

Per tot això, des d’Alerta Solidària volem fer les següent consideracions:

-L’aparició d’aquestes càmeres són una eina de control social del tot inadmissibles en un estat que es defineix com a democràtic. L’ús d’aquests aparells, a part d’il·legal (no compleix les exigències bàsiques que regula l’Agència Espanyola de Protecció de Dades), és totalment inacceptable des d’un punt de vista ètic: tenen la funció de coaccionar i vigilar permanentment la població i, per tant, són una eina de repressió.

-Exigim que s’aturi la repressió a Sóller. Aquesta actuació repressiva, il·legal i mancada de tota ètica, no és esporàdica, sinó que respon a un augment de la repressió en aquest poble de Mallorca. Fa dues setmanes ja denunciàvem les pressions que havien rebut dos joves d’Arran de Sóller per part de la Guàrdia Civil. L’aparició d’aquestes càmeres és una passa més en aquesta línia.

-Demanam explicacions als responsables polítics de Sóller, especialment al seu batlle, Carlos Simarro. Així, no podem deixar d’expressar la nostra sorpresa en recordar les declaracions de Simarro quan deia que al poble “no hi havia cap conflicte ni crispació social”. Llavors, esperam que ens expliqui per què s’usen càmeres il·legals als carrers del poble, per què es viola la intimitat dels seus habitants i per què es pressionen joves compromesos del poble.

-Finalment, volem donar l’enhorabona al col·lectiu local de Sóller, Albaïna, en la seva tasca de denúncia; alhora que engrescar a tota la població a mantenir-se vigilants quant a la violació dels seus drets i a la seva intimitat.

  Perquè el llibre 1984 de George Orwell i el seu “Gran Germà” segueixi essent ciència ficció,     aturem el control social, defensem els nostres drets!

Alerta Solidària

19 de setembre de 2012

Palma, Països Catalans

 
 
 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.