Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Felanitx, Illes Balears i Pitiüses

Botxins i jutges?

Publicat per dia 22 novembre 2011 – 11:45Cap comentari | 391 views
Share to Google Plus

Compartim aquesta crònica de Balutxo apareguda al seu blog:

La Policia Local de Felanitx, protagonista activa de l’incident de dia 28 d’agost d’enguany (1), continua amb la seva santa creuada contra els infidels. La caça de bruixes, com bé certifica cíclicament la història, no és altra cosa que una cortina de fum per esvair les responsabilitats.

Repugna qualsevol esperit democràtic que els botxins s’alcin com a instructors i jutges. La irracional resposta policial reclama, en estricte sentit democràtic, la instrucció de l’expedient sancionador als agents que ruixaren amb gas la ciutadania, la depuració de les responsabilitats del comandament de la Policia i, en darrer extrem, la depuració de la màxima responsabilitat política de qui va posar en perill la seguretat ciutadana; la dimissió del batle.

Passats tres mesos de l’incident que va tenir lloc el migdia de dia 28 d’agost davant del Convent de Felanitx, la Policia Local, atiada des d’un equip de govern inquisidor i baralladís, continua cridant a declarar a qui li passa per l’entrecuix. Ara ha tocat el torn als regidors de l’oposició a qui han dit coses que, en rigor, no els correspon decidir a ells: tenen 11 persones localitzades (de Felanitx i de fora poble) i ho traslladaran a la fiscalia a la percaça de les corresponents imputacions. Tota una lliçó eixelebrada de desvergonya que els màxims protagonistes de l’incident s’aixequin com a jutge i part a instruir una instància (que hauria de decidir el consistori), amb l’objectiu de sancionar onze persones!

Cada una de les accions policials delata que obeeixen mimèticament les instruccions de l’equip de govern anunciades a la premsa, la qual cosa desemmascara una actuació premeditada, orientada a reprimir la festa ciutadana de cada any. Entre les contradiccions, diuen que algunes de les onze persones “localitzades” no són de Felanitx. Àngela Maria! Però si les primeres declaracions del batle i del cap de la Policia a la premsa assegurava que tots els violents eren de fora poble! Ara no?

 

Brolla la pregunta del milió: hi figuren, entre els onze hipotètics practicants de la violència, els policies que fent ús de les seves armes, amb sprais de gas urticari, ruixaren la gent? Aquests sí que estan localitzats i ben localitzats. Només cal mirar les fotografies dels diaris per veure com actuaren amb alt risc de provocar un vertader desastre que, per sort i gràcies al seny de la gent, no assoliren.

No sé si tots els regidors de l’oposició han estat a l’alçada (2). A mi m’hauria hagut de venir a cercar la Guàrdia Civil, perquè no reconec l’autoritat ni la competència de qui s’atribueix la facultat d’interrogar mentre esquiva i exclou una actuació que s’emmarca clarament dins la il·legalitat més barroera, tipificada com a abús d’autoritat.
És clarament antidemocràtic que els autors de l’endemesa, no només siguin emparats i disculpats pel batle, sinó que per a més burla siguin proclamats jutges de la situació. Aquest és, ni més ni pus, el concepte de la divisió de poders que tenen els feixistes. En tot cas, cap problema! Allò que calia declarar és senzillament el que va passar: la policia local, en ruixar el poble, va estar a punt de provocar un enterrossall! I, per tant, allò que s’escau és reclamar el cap de les forces policials i, en exigir les pertinents responsabilitats polítiques, demanar la dimissió del batle… que no ho farà. Tant és, guanyaran amb el rodillo dels vots, però no amb l’ètica. Podran guanyar la votació amb la raó de la força, però no amb la força de la raó.

Jo crec que allò que haurien de fer els felanitxers i els no felanitxers, tant els regidors com qualsevol que sigui cridat a declarar, és rebotar-se amb vehemència i contundència contra els qui s’atribueixen una facultat per a la qual estan totalment mancats de legitimitat i fer constar aquests punts per tal que figurin a l’expedient:

1.- La Policia Local està al servei dels ciutadans i no del poder polític (potser els hi hem d’explicar qui va ser Montesquieu?).

2.- La Policia Local, en aquest cas, no té cap credibilitat ni una per elaborar la informació respecte d’uns fets dels quals va ser tristament protagonista, perquè ser jutge i part anul·la el procediment.

3.- La Policia Local està totalment deslegitimada i atempta contra qualsevol criteri deontològic des del moment que un dels agents és el marit d’una consellera participant a l’acte. Han sentit parlar mai de nepotisme?
4. La Policia Local ha d’instruir l’expedient contra l’agent senyor Rigo que va ruixar per l’esquena i de manera ostentosa (el vídeo canta) un regidor de l’oposició i, a més, el convidà amb prepotència a acudir als jutjats. Caldrà analitzar si som davant d’un acte d’insolència o només d’insubordinació.

5. La Policia Local va posar en autèntic perill la seguretat ciutadana i va ser el seny de les persones assistents que evitaren una estampida que hauria pogut generar conseqüències lamentables.

6. La Policia Local no pot, en cap cas, negar l’auxili requerit dels ciutadans que volien interposar denúncia contra la ruixada amb gas, tal i com arribat el moment s’aportarà en prova judicial.

7. La Policia Local ha actuat en aquest cas de manera clarament partidista i polititzada, al servei d’un equip de govern.

8. La Policia Local, amb el permís públic del batle, ha negligit en la necessària investigació interna de l’actuació dels agents i, en canvi, ha orientat una investigació dirigida i predeterminada. Caldrà analitzar el component de prevaricació política que hi pot haver en evitar la investigació interna necessària mentre es genera una persecució molt concreta.

9. La Policia Local amb la seva actitud el dia 28 d’agost de 2011, amb una actuació contra la població civil i, sobretot, amb l’inici d’unes investigacions esbiaixades tendents a esquivar les seves responsabilitats, protegir les responsabilitats polítiques del batle i iniciar una persecució contra persones assistents comet un error de primer ordre contra la convivència pacífica que tindrà conseqüències i continuïtat futura.

10. La Policia Local, per tot el que s’ha apuntat, hauria de tancar i arxivar d’immediat l’extravagant i extemporani expedient. Cas contrari, en defensa del poble de Felanitx i en contra de l’actuació irracional de la Policia i de l’equip de govern de l’ajuntament, la ciutadania podrà exercir el seu dret a iniciar accions per la via judicial (disposa d’un any de termini per fer-ho).

 

Com que es veu que n’hi ha que volen ser més caparruts que un porcellet de llet, tot fa pensar que la cosa continuarà. Serà de veure si els botxins professionals es converteixen en botxons vocacionals. Així que… fins aviat!

NOTES:

(1) Vg. la crònica “no policial” de l’incident:
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/204700

(2) Ja vaig escriure que l’oposició hauria de demanar les responsabilitats polítiques al batle, per no haver previst l’atenció adequada a uns fets que passen cada any i, sobretot, per negligir en l’obligació de garantir la seguretat de la ciutadania.

(3) http://www.publico.es/internacional/408187/suspendidos-por-rociar-con-spray-pimienta-a-unos-universitarios

NOTA AFEGIDA
Dia 21 de novembre (3), el diari PÚBLICO informava que a Califòrnia dos policies havien estat suspesos de feina i sancionats per haver ruixat amb gas a un grup d’estudiants que protestaven. Hi ha qualque diferència amb els fets de Felanitx? Només en sé destriar una: a Califòrnia els joves protestaven, a Felanitx només feien festa. La gran diferència és una altra: la que separa l’abús del poder de l’assumpció de responsabilitats o, dit més clar, la que separa la vergonya de la desvergonya, els botxins dels botxons, els demòcrates dels prepotents…

COMPLEMENT ACLARIDOR
El pregó de Festes del mateix dia (hores abans de l’incident) retratava amb ironia qui són i què volen aquesta gent! (text i imatges):
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/203861

IL·LUSTRACIÓ: andreu-art.com

Cap comentari »

2 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.