Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses

Balanç repressiu del 14N: detencions, càrregues i identificacions

Publicat per dia 15 novembre 2012 – 14:0810 Comentaris | 550 views
Share to Google Plus

Una vegada més queda demostrat que el sistema ataca amb duresa quan algú alça la veu més del que és “tolerable”. Així, la jornada de vaga del 14N també va significar que diverses activistes patissin la repressió pel simple fet de protestar o per tenir una trajectòria de militància activa. La tònica general de la jornada estigué marcada per una presència policial molt elevada, que ja d’entrada criminalitzava els piquets informatius (d’altra banda perfectament legals i legítims en un dia de vaga). Per sort, també s’havia organitzat una comissió antirepressiva coordinada per Alerta Solidària i que actuà amb rapidesa donant l’alerta i mirant de donar suport a les persones represaliades.

El balanç de la repressió és el següent:

 • Detencions. Dues persones foren detingudes durant el piquet unitari anticapitalista del migdia: Marcel, militant de l’organització de l’Esquerra Independentista Endavant (OSAN) i Robert, militant del sindicat CGT. Ambdues persones sortiren en llibertat amb càrrecs passades les 9 de la nit. Se’ls acusa de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat.
 • Càrregues policials. Durant el dematí es produí una brutal càrrega contra un piquet informatiu de la CNT, on resultaren ferides diverses persones amb forts cops de porra al cos i a les extremitats. Testimonis presencials expliquen que fou una càrrega absolutament arbitrària i violenta. Després, durant el piquet unitari anticapitalista, es van produir diverses càrregues. En aquestes, un company va rebre un cop de porra al cap que li va causar una ferida que necessità fins a sis punts de sutura. Mentrestant, un altre company hagué de sotmetre’s a proves mèdiques a causa dels cops que havia rebut al cap i al cos. Durant aquestes càrregues més persones resultaren ferides pels cops de porra. En total, hem tengut notícia d’almenys 6 persones ferides, però tot apunta que poden ser-ne algunes més.
 • Identificacions. Durant bona part del dematí moltes persones que participaven en els piquets informatius foren identificades per part de la policia.
 • Policia infiltrada. Es detectaren durant tota la jornada diversos agents infiltrats que anaven vestits de carrer i que van contribuir en les identificacions. S’ha difós una fotografia on se’ls pot veure.

Resposta solidària

La repressió del 14N anà acompanyada d’una gran resposta solidària. Així, durant la manifestació es van poder escoltar continuades referències als companys ferits i detinguts. A més a més, un cop finalitzada la manifestació es convidà tothom a la concentració davant la comissaria policial de S’Escorxador, on es trobaven els dos detinguts del dematí durant el piquet unitari anticapitalista. Minuts després la presència de persones en aquesta convocatòria era molt gran, fins al punt que la policia hagué de fer un fort dispositiu que separà en dos grups els manifestants, a banda i banda de la Carretera de Valldemossa. Es visqueren alguns moments de tensió, però no hi hagué cap incidència. Alerta Solidària desconvocà l’acte i bona part de la gent abandonà l’indret. Tanmateix, un altre grup decidí quedar una estona més i fins i tot arribà a tallar la carretera.

Aviat es va conèixer la notícia que els detinguts havien passat a disposició judicial als Jutjats de Via Alemanya, de manera que un grup es dirigí cap allà. Poc després, els dos detinguts sortiren en llibertat amb càrrecs.

A continuació, podeu veure algunes imatges de les càrregues, una de les detencions, la concentració solidària i el moment en què els detinguts surten en llibertat. També hi ha un vídeo on es pot veure el moment de la detenció. Les organitzacions Endavant i Alerta Solidària han publicat un comunicat al respecte.

10 Comentaris »

 • Josep Bonnín escrigué:

  Si això no és feixisme, quin nom li posaríeu?

 • Josep Bonnín escrigué:

  I com sempre, els atacs flagrants en contra de membres d’organitzacions d’esquerra independentista! Això no es gaire casual, som els qui els fem nosa de veres, els pactistes i venuts al mateix sistema, no reben pràcticament quasi mai!

  • i escrigué:

   Exactament Josep. Ahir tots erem membres de l’esquerra independetista.
   No hi va rebre ningú més. La informació que es publica a dalt se l’han inventada els de contrainfo.
    
   Un poc de serietat!!!

   • (A) escrigué:

    Però criticau que contrainfo s’inventa coses. I tu t’acabes de treure de sa màniga que només vau rebre persones d’esquerra independentista. No sé si tu vas rebre, ni si hi eres. Però jo si, i ben fort. I diversos companys també, i no tenim res a veure amb l’esquerra independentista.

 • Er shiki escrigué:

  També un companya va rebre molts de cops de porra, amb es resultat de fisuras en ambdos braços, una vergonya…

 • revolta forana escrigué:

  Efectivament! jo som més tirant cap a l’eim i no crec q sigui un comentari afortunat.
  En tot cas, company enten q aqustes paraules no surten de cap comunicat oficial de l’eim. x tant, no es poden generalitzar comentaris com els següents a tota l’organització!

  Cito el comentari polèmic i q pot conduir a posteriors mals entesos:

  “No hi va rebre ningú més. La informació que es publica a dalt se l’han inventada els de contrainfo. Un poc de serietat!!!”

  Siguem responsables i no confonguem les coses! 

 • a. escrigué:

  Bon dia. Jo veig molt clar que el comentari que fa i és una ironia que simplement vol donar a entendre que el 14N va rebre més gent, no només l’esquerra independentista. La qual cosa no lleva que l’EI rebi molt i sistemàticament. Senyal que van pel bon camí

 • (A) escrigué:

  Jo no sé on la veus tu sa ironia….

 • (Ax2) escrigué:

  Crec que no hem d’entrar dins el lloc dels manipuladors i els que cerquen sa divisió del moviment anticapitalista. No importa qui rep més, la EI o els Anarquistes. Avui els toca a uns/es demà als altres. El més interessant són les mostres de solidaritat i que centenars de persones anessin a la comissaria de S’escorxador a fer pressió.

  Tots varem fer bona feina i encara que la policia fos agressiva i violenta, com sempre, varem seguir denunciant i manifestant-nos massivament al carrer.

  Que la lluita continuï

  Salut i lluita

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.