Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Conflictes, imperialisme i militarisme, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Connivència i rapinya

Publicat per dia 14 febrer 2017 – 8:34Cap comentari | 416 views

[Opinió] Connivència i rapinya

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Fa una mesos molta gent va posar el crit en el Cel per unes pintades que, fonamentalment, tractaven de socialitzar l’advertència i el debat sobre l’efecte devastador que el monocultiu turístic té per a la nostra illa. Entre les pintades n’hi havia una que posava de manifest una relació que, tot i que ser prou evident, fins aleshores havia passat massa desapercebuda: ”Tourists go home, refugees welcome”.

Aquest pintada ubicava la problemàtica en un dimensió nova, l’ètica. Ja no només es tractava de les conseqüències que la indústria turística té sobre el territori, la cultura o la societat a través dels processos de depredació i gentrificació que posa en marxa, si no de posar sobre la taula la valoració en termes morals de l’actitud triomfalista dels empresaris del ram, de les institucions i, fins i tot, d’un ampli sector de la població que ha assumit el discurs hegemònic sobre les bondats del turisme, i que darrerament ha estat reforçat per la fal·làcia entorn de la socialització dels guanys que presumptament reportaria el boom del lloguer turístic.

Més tard arribà l’eloqüència de les xifres per a confirmar el que tanmateix era obvi: 60% dels turistes havien triat les Illes degut als conflictes vigents en altres destinacions. Conflictes aquests, no ho oblidem, en gran mesura atiats o potser fins i tot motivats, segons la lògica imperialista d’explotació i espoli del sud global, per les necessitats geopolítiques adreçades al sosteniment dels nostres usos civilizatoris: posem benzina al cotxe? tenim calefacció a casa? utilitzem telèfons mòbils intel·ligents? Comprem productes fabricats sota condicions d’extrema explotació laboral?

Lògicament, aquestes destinacions són també el lloc d’origen de moltes de les persones que ara, sota la denominació de ”refugiades”, esperen a l’intempèrie o en camps de concentració a la vora dels murs alçats per la democràtica Europa; això, és clar, si han assolit a sobreviure la travessia prèvia o no han acabat, especialment infants i dones, segrestades en xarxes de tracta de persones amb finalitats que potser només les pel·lícules de terror ens assolirien a descriure amb certa fidelitat.

El de menys és que la xifra esmentada faci més que evident el caràcter de ”bombolla” (com la immobiliària, recordeu?) que a curt-mig termini té aquesta febre de l’or turístic que pateixen empresaris, governants i tres-quartes parts o més de la població. El realment preocupant és que l’avarícia no ens deixi veure que el que s’ens està venent com a filó i com a èxit rotund del model turístic no és res més que un menyspreable exercici de rapinya.

Seria bo que a la manifestació d’aquest proper dissabte, 18 de febrer, tinguéssim tot això present, així com el paper que tant els responsables de les nostres institucions com alguns dels nostres actes poden jugar en una tragèdia que no és fruit de l’atzar ans de la voluntat humana, i que ens toca més d’a prop del que ens pensem.

”Tourists go home, refugees welcome” no és només una frase provocativa, és un judici ètic inapel·lable i impecable. Qui se senti a gust amb la rapinya és millor que es quedi a casa, per cohèrencia.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.