Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Conflictes, imperialisme i militarisme, Entrevista, Estat espanyol i el Món, Publicació oberta

[Entrevista] “La gent comú, dirigides pel seu cor, fan la major part de la feina -com sempre.”

Publicat per dia 28 setembre 2015 – 11:23Cap comentari | 250 views

[Entrevista] “La  gent comú, dirigides pel seu cor, fan la major part de la feina -com sempre.”

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Entrevista al grup bosni ”Komsiluk” (Barri), que són un grup d’afinitat autònom que s’organitzen des de baix per ajudar a les persones migrades i refugiades de camí a Europa, a Serbia concretament. Aquesta entrevista es va fer fa un parell de dies per via telemàtica per així poder ajudar-los a recaptar fons per als pròxims combois i compres directes depenent de les necessitats de la gent que esta de camí.
Tota l’ajuda es pot enviar de manera ràpida i senzilla via de Paypal al compte: neira.obralija@hotmail.com
- Podries dir-me, per favor, com s’ha creat el vostre grup, d’on ve? Que  us ha fet crear-lo? Quins són els vincles que us uneixen? Conta’m més  sobre vosaltres.
Som un grup d’amics molt propers i que com a tal  tenim un sistema de valors similars: som altruistes per naturalesa,  seguim els nostres cors i creiem que estem aquí per ajudar-mos les unes a  les altres, i, deixar aquest planeta d’una millor forma de la qual  l’hem trobat. Abans, ens vam anar acostumant a ajudar les persones de  forma individual, i ho seguim fent -cadascuna de nosaltres posa el seu  granet d’ajuda a les persones més necessitades (en la majoria famílies  pobres de Sarajevo). I és clar, si hi ha una demanda d’una acció ”més  gran”, sempre unim les nostres ”forces” i actuem juntes- juntes podem  aconseguir molt més. Les membres del nostre grup pertanyien a diferents  religions, però totes viuen pels mateixos valors: l’amor, l’honestedat,  la compassió, la igualtat entre totes.
- Sabem que teniu  experiència amb les inundacions de l’any passat -fou la vostra primera  gran acció. Que és exactament el que vàreu fer?
El mateix que hem fet  ara. Vàrem veure les notícies i no podíem estar quiets mirant a la gent  que sofreix… moltes persones estaven en problemes i vam haver de fer  alguna cosa al respecte. Així que iniciàrem una campanya de recaptació  de fons, recollida d’aliments i altres béns de primera necessitat i  fórem a les zones inundades per ajudar a la gent.
- D’on va venir la idea d’enviar combois a un parc de Belgrad i no a un altre lloc?
Jo  estava allà a principis d’agost i en aquell moment no vaig veure ni  conèixer a ningú a part de Metges sense Fronteres. Hi havia una espècie  d’estancament en la societat sèrbia llavors. ¿És diferent ara? Doncs al  principi no sabíem exactament a on entregar els béns recollits. Vàrem  anar a Belgrad i després d’observar la situació vam decidir que fer. La  situació relativa a l’ajuda organitzada als refugiats a Sèrbia és molt  millor ara -hi ha moltes organitzacions de voluntàries a Belgrad que  ajuden a les persones, varen establir els aliments i productes d’higiene  a ”centres d’acollida”, a on els refugiats van i aconsegueixen el que  necessiten, també hi ha un nou ”centre d’informació” en el parc a on les  refugiades poden obtenir tota la informació rellevant.
- Què diries sobre la situació en els Balcans ara, i, quina és l’actitud dels  països dels Balcans a la tragèdia de les refugiades?
El mateix que en  tots la resta de països europeus: la gent creu que s’ha de fer alguna  cosa al respecte, però no hi ha una solució sistemàtica. Els països dels  Balcans són en la seva majoria pobres, així que ells mateixos  necessiten ajuda. Per la qual cosa no podem esperar que els països dels  Balcans puguin abordar una gran part de l’ajuda a les refugiades. La  gent comú, dirigides pel seu cor, fan la major part de la feina -com sempre.
La gent en Bòsnia sent compassió o altres sentiments similars cap a  aquestes persones i és per això que estan disposades a ajudar?
Per  descomptat que senten compassió. No sols per què moltes bosnianes es  varen haver de desplaçar durant la guerra, sinó perquè totes les  persones normals senten compassió per les seves semblants necessitades.
- Encara necessiteu ajuda externa pel vostre projecte, per combois de  menjar, etc.? Esteu planejant alguna operació d’ajuda més?
Si, clar!
- Què penses sobre la política de la UE cap a les refugiades? Quina és la  teva opinió sobre la pressió que exerceixen a Sèrbia i Macedònia? Un  dels comissaris de la UE ha dit recentment que aquests països no fan res  per detenir l’onada de refugiades, llavors significa que son part del problema per la UE.
Crec que haurien d’ocupar-se de detenir les guerres en els països d’on  procedeixen les refugiades, en lloc d’estar preocupades per les onades  de refugiades. Ningú vol deixar el seu país si estàs segura i bé, per  allunyar-se d’allà. És el nostre deute moral i humà ajudar a persones  que ho necessiten, sense importar d’on venen.
Entrevista i traducció al castellà: Natalia Krajewska
(Contacte dubtes: natakr@hotmail.com)
Traducció per contrainfo.cat: @Dignitat_Rebel_

 

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.