Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Conflictes, imperialisme i militarisme, Economia alternativa, Especial Objecció Fiscal, Illes Balears i Pitiüses

Campanya objecció fiscal Mallorca

Publicat per dia 4 juny 2012 – 16:22Cap comentari | 281 views

Campanya objecció fiscal Mallorca

Share to Google Plus

Introducció

Denunciam un sistema injust que basa el seu creixement en l’espoli incessant de pobles, cultures i entorns naturals.

Estam sofrint una dictadura financera i militar (o policial) basada en el deute, que quan no és suficient recórrer a la guerra. Per no veure’ns aixafats per tal macabra dinàmica, és precís generar entre tots una altra economia. Per defensar-mos junts dels atacs de l’Estat i del mercat, que són cada vegada més devastadors, hem de compartir i millorar les eines per a la desobediència, però sobre tot no témer posar-les en pràctica.

Ara que l’estat augmentarà els impostos i les multes, alhora que vendrà més empreses públiques i reduirà cada vegada més les despeses i prestacions socials. És el moment de construir un altre sector públic que no puguin retallar, un sector públic popular, gestionat entre tots i mantingut per tots. És precís generar un teixit social nou, recuperar la solidaritat i encarar directament nosaltres, la manera de satisfer les nostres necessitats.

Si volem poder desenvolupar diverses formes de lluita, també hem de poder trobar-mos i saber consensuar una estratègia global, que ens permeti integrar i defensar, cada una de les victòries particulars.

Avui quan clarament la injustícia és llei, més que mai la rebel·lió ha de ser el nostre únic deure. No hi cap la por quan hem de decidir, si anam a posar fre a aquells que aniquilen el món o anem a mirar cap a altre costat. Amb la indignació no n’hi ha prou, els poderosos no entenen de diàleg. No té sentit protestar perquè bancs i exèrcits manegen el món, per després deixar que es segueixin finançant amb el fruit del nostre treball. És el moment de transformar, d’afirmar, de prendre la vida amb les nostres mans. Si pensam que un altre món és possible, aquest necessitarà de recursos, aprofundim en altres formes d’intercanvi, de desobediència fiscal, de creació de riquesa. Aquí presentam una proposta de creació de recursos comunitaris, que pretenem sufragar-amb diferents formes d’insubmissió fiscal. Tots ens beneficiarem d’aquesta iniciativa, així que és important que tots ens fem partícips.

 

Aclariment de dubtes

Per què fer objecció fiscal?

Els pressuposts d’aquest any redueixen el 21,9% en educació i cultura, 6,9 en sanitat, 31,7 vivenda, agricultura i medi ambient… Per una altra banda, més del 23% dels pressuposts es destinaran a pagament de deute públic i els seus interessos, un 8,49% en gast militar+control social (666 euros), sense oblidar-nos dels més de 500 euros de cada ciutadà que l’estat està destinant a Bankia. Denunciar el que està passant entre el cercle d’amics ja no és suficient. La desobediència civil és una eina per a augmentar el poder popular i la capacitat d’autogestió.

És legal fer insubmissió fiscal?

No és legal. És il•legal o de dubtosa legalitat. En la situació actual, en la que hem perdut la sobirania  popular, certs ciutadans creuen coherent realitzar la desobediència civil comunicada públicament per aconseguir la transformació de la societat. El que pot passar és que l’estat et reclami els doblers que manquen, en aquest cas es trauran de la “caixa de resistència”.

Guanyo o perdo diners fent l’objecció fiscal?

No guanyes ni perds…, significa que els doblers que s’objecten van a un fi social i no a l’Estat i els seus negocis. Són doblers que saps ben segur que no van a parar a guerres, repressió, pagament d’interessos del deute, rescats a bancs…

Què passa si hisenda m’exigeix el retorn dels doblers que he desviat per a un projecte social?

Només es revisa una petita quantitat de declaracions. Encara així es crearà una “capsa de resistència”. Aquest serà un fons econòmic destinat a pagar la quantitat objectada en l’hipotètic cas que hisenda reclami a qualcú.

Com es farà la “caixa de resistencia”?

Per aquest fi i altres projectes podem fer servir el compte de la cooperativa integral catalana, que és 1491 0001 28 1009490820 (a nom de “xarxa integral” i com a concepte “objecció fiscal Mallorca”). Així, posteriorment, es podran discriminar els ingressos que anem a gestionar nosaltres, de la resta d’ingressos que tingui la cooperativa. La proposta és que de tots els ingressos que procedeixin de Mallorca, destinem un 40 per cent a la caixa de resistència i la resta per a projectes.

On es guardaran els doblers?

Com que hisenda pot guardar les declaracions de la renta per un període de quatre anys, aquests diners es guardaran durant aquest temps, i perquè no financi a cap banc privat, la proposta és emmagatzemar-lo en CASX que és una cooperativa de préstec sense interès, destinada a finançar projectes socials. En assemblea decidirem com ho fem. Com puc destinar els diners que he objectat al projecte que vull? Pots destinar els doblers a qualque projecte social que t’agradi. Has de fer l’ingrés al compte que aquest projecte social tingui. Com que hem fet l’acció pel nostre compte, no hem delegat en ningú i hem pres l’iniciativa. Pensam que el més coherent és destinar aquests recursos a un projecte local i autogestionat. E Si vols destinar la teva aportació de l’objecció fiscal al projecte de l’impremta, has de fer un ingrés al compte de la cooperativa integral catalana, que és 1491 0001 28 1009490820 (a nom de “xarxa integral” i com a concepte “objecció fiscal Mallorca”). Després fes una còpia del rebut de l’ingrés bancari, guarda’l i escriu a la part superior de la fotocòpia “Impremta col•lectivitzada, Places populars, Contrainfo.cat…” Quan ens reunim tots després de la campanya ajuntarem les fotocòpies dels rebuts i separarem els diners que va a cada projecte.

Encara tinc més dubtes…

Pots escriure un correu (provisional): mallorca@derechoderebelion.net

 

Com fer l’objecció fiscal

Us passam un vídeo que explica pas per pas com fer insubmissió fiscal.

A aquesta web pots trobar una guia per com instal·lar i fer funcionar el programa PADRE en Linux.

Compartim amb vosaltres una presentació que ens indica pas a pas com fer objecció fiscal. També pots baixar-te la presentació aquí.

Al manual informatiu podeu trobar tota la informació sobre aquest tema a les pàgines 12, 13 i 14 d’aquest manual així com al següent enllaç (com fer-ho, riscos, assessorament …): Objeción fiscal.

També teniu l’àudio de la xerrada explicativa sobre desobediència econòmica que va tenir lloc a Manacor no fa molt i que va organitzar el Col·lectiu Arrels, que també s’ha sumat a la campanya.

A Palma ja hi ha un grup format que està fent assessorament a col·lectius i individus interessats en fer l’objecció fiscal. Les reunions són els dimecres a les 20:00.

Els dimecres dia 6, 13 i 20 de juny es duran a terme tallers amb els interessats. A les 19:30 h al Jardí d’Epicur (hort urbà i plaça popular col·lectivitzada: carrer Avda Bisbe Maura amb Joaquín María Bover-dos minuts del parc de les estacions-, es prega puntualitat perquè d’aquí s’anirà a un altre lloc més còmode) per explicar els dubtes i fer l’objecció fiscal amb ajuda d’altres companys que ja l’han fet (per això necessitareu portar l’esborrany de l’any passat, un telèfon mòbil o les dades de la vostra declaració).

Si formes part d’algun col·lectiu o grup de persones interessades pots contactar amb aquest correu per concertar una altra reunió explicativa i pràctica: mallorca@derechoderebelion.net

 

Entrevista a Carles Valentí, objector fiscal

Des de quan fas objecció fiscal?

L’any exacte no el record, però diria que des del 2003 més o menys.

Per què vares decidir fer objecció fiscal?

En el seu moment ja vaig ser objector de consciència al servei militar. Tot el que sigui militarisme i armament em sembla malament. Les armes només serveixen per defensar els poderosos i els més rics. Amb l’objecció fiscal pretenc posar el meu gra d’arena simbòlica i econòmicament per què els doblers que van al Ministeri de Defensa vagin destinats a Sanitat, Educació, Cooperació, Medi Ambient o Serveis Socials.

Amb quins problemes t’has trobat a l’hora de realitzar aquest acte de desobediència?

Ara per ara, amb cap. Ja duc molts d’anys fent-la i Hisenda encara no m’ha dit res.

Trobes necessària (i perquè) la creació d’un grup de suport a l’objecció fiscal a les Illes?

Estaria molt bé, ja que un se sent un poc sol amb aquesta acció. La creació d’aquest grup podria servir per decidir en què convé destinar els doblers de la nostra objecció, fer una caixa de resistència per si a algú li posen una multa, per assessorar les persones interessades a fer objecció fiscal i, finalment, per fer ,almenys, una campanya anual durant el període de la renda oferint aquesta alternativa justa, solidària i pacífica.

Saps el nombre d’objectors fiscals que hi ha Espanya?

Les dades que tenc són del 2003. En el 2002 n’hi havia uns 1500 i després de la guerra d’Iraq es va passar als 5000. Actualment no ho sé.

 

Llistat de projectes autogestionats

La campanya de insubmissió fiscal fou impulsada des de www.derechoderebelion.net, a Mallorca es va dur a terme una xerrada des d’on es va constituir un grup de treball que ha estat duent a terme tallers on fer l’objecció de manera conjunta i difusió. L’objecció fiscal la pot dur a terme qualsevol persona, així com promoure la campanya dins els col·lectius. El llistat, que és obert, s’ha anat fent des dels col·lectius o projectes interessats que s’han posat en contacte amb mallorca@derechoderebelion.net.

Si vols destinar la teva aportació de l’objecció fiscal a aquest projecte, has de fer un ingrés al compte de la cooperativa integral catalana, que és 1491 0001 28 1009490820 (a nom de “xarxa integral” i com a concepte “objecció fiscal Mallorca”). Has de guardar una fotocòpia del rebut bancari per a presentar o enviar a l’assemblea, i escriure en ell a quin projecte vols dedicar l’objecció (si no ho tens clar, sempre pots fer l’ingrés i esperar per a decidir a l’assemblea que es farà al juliol, que servirà també per donar a conèixer els projectes i discutir altres formes de continuar la campanya de desobediència econòmica).

Quan ens reunim tots després de la campanya ajuntarem les fotocòpies dels rebuts i separarem els diners que van a cada projecte. A més a més, es destinarà un 40 % per fer la ‘caixa de resistència’. Aquest % es ratificarà en assemblea. Com que aquesta a estat una acció directa, en la que no has delegat en ningú, l’ideal és que t’impliquis en l’assemblea per fer les accions de manera conjunta. Aquesta és una llista oberta a la que s’aniran afegint projectes.

La convocatòria de l’assemblea i demés informació serà publicada en aquesta pàgina. A continuació hi ha el llistat provisional, si voleu implicar-vos a la campanya o encara teniu dubtes, posau-vos en contacte amb mallorca@derechoderebelion.net:

- Impremta col•lectivitzada

La idea és crear una impremta col•lectivitzada, comprar una impressora digital per fer cartells, fotocòpies i pamflets, o una impremta de segona mà si la quantitat recaptada és més gran… Aquesta eina pot ser utilitzada per tots els grups socials o altres projectes autogestionats (nou projecte editorial en marxa de la Universitat Lliure de Mallorca: editorial konektante, etc). D’aquesta manera ja no haurem de pagar tants diners en fotocòpies, ja que tenint la infraestructura només caldrà fer-se càrrec dels costos de tinta i paper. Per a un ús privat, es podrà demanar una quantitat major per fotocòpia (encara que sempre menys que en qualsevol fotocopiadora o impremta comercial) per pagar les despeses de manteniment de la maquinària. Contacte: heurasenselimits@gmail.com

- Places Populars (proposta encara per consensuar, es debatrà a la propera assemblea)

Els diners recaptats per a aquest projecte aniran destinats a comprar eines d’horta, o altres materials, per seguir creant una xarxa d’horts urbans o places populars en solars buits, com ara la iniciativa de Toma la Ciudad.  Contacte (provisional): mallorca@derechoderebelion.net

- Central d’Abastiment de l’EcoXarxa de Mallorca

Vol ser un grup autogestionari de distribució agroalimentària que estrenyi les relacions entre productores i consumidors, fent ús de la tecnologia i recursos de l’EcoXarxa. La necessitat de consumir producció agroecològica local ens duu a crear xarxes de distribució curtes que facilitin l’intercanvi entre les agricultores i/o ramaders de l’illa i els consumidors locals. Volem facilitar una eina per a que la usuària pugui fàcilment comprar, mitjançant moneda social aliments sans, resilients i locals. La idea és establir una estructura per fer comandes al seu gust, en principi un pic per setmana, d’aliments provinents de productores de l’EcoXarxa, ecològics o en transició. Posteriorment es gestionarà la comanda als distints productors i la preparació dels encàrrecs, de manera rotativa i autogestionària. Instant també a l’ús de la moneda social i a la conversió en prosumidors (productores i consumidores a la vegada). De manera que si una consumidora no produeix moneda social aporti moneda convencional pel manteniment i la creació de projectes propis de l’EcoXarxa. A llarg termini es crearia una Central d’Abastiment estable amb local propi i accessible en un horari més extens amb un stock propi de productes no peribles, per a gestionar de manera local el consum agroalimentari i independitzar-nos de les xarxes de producció de les transnacionals i empreses capitalistes explotadores de l’entorn i la humanitat. Amb l’ajuda de les vostres aportacions podríem optar a tenir local i aparells com refrigeradores, congeladores, pesos… per anar fent cada vegada més ampli l’assortiment i la varietat de la producció. EcoXarxa Mallorca

- Projecte Ca Na Bruixa

Consisteix en la rehabilitació col•lectiva d’una finca de muntanya dins del terme de Llucmajor (Mallorca) i la construcció d’un alberg i centre de formació. Per a la col•lectivització de la finca es preveu la signatura d’un contracte de masoveria o cessió d’ús i la creació d’una assemblea encarregada de la gestió del projecte. Es tracta d’un projecte a llarg termini que ens servirà per experimentar diverses formes de relació i de treball comunitari.

- Contrainfo.cat

És un projecte contrainformatiu que va néixer a Mallorca el gener de 2011. El seu objectiu principal és fer d’altaveu i canal de comunicació propi dels moviments socials i dels col•lectius crítics de Mallorca i les Illes. Fidels als nostres principis polítics, contrainfo és un col•lectiu horitzontal, assembleari i autogestionat. Treballem amb la il•lusió de crear un punt de trobada més dels sectors més dinàmics i compromesos de la societat illenca. Creiem que s’ha de fer una aposta per reforçar la creació de discursos propis dels moviments socials, amb espais de reflexió que ajudin a consolidar aquests discursos, tant en els aspectes de solidesa ideològica com d’extensió social del missatge. Necessitem, per tant crear una xarxa de mitjans de comunicació que permeti visualitzar les pràctiques dels moviments socials, difondre les seves campanyes i socialitzar el discurs. Volem que aquest mitjà sigui crític, entenedor, plural i obert, on les organitzacions, entitats, associacions i col•lectius siguin els agents actius de la comunicació. www.contrainfo.cat

- Equip Audiovisual (proposta encara per consensuar, es discutirà en una assemblea que tindrà lloc aviat)

Com que ja hi ha companys que treballen en aquest camp i que compten amb equips, la idea és crear un fons, una assegurança cooperativa, que pugui pagar els materials en cas que es danyin o es trenquin. D’aquesta manera, la gent que ja compte amb un equip audiovisual tindrà menys reticències a l’hora de prestar a altres companys que no disposin d’aquest.

- Col•lectiu Escola lliure de Mallorca

Som un grup heterogeni d’unes 14 persones (pares, mares, amb fills, sense fills, educadores/s, professores/s i d’altres professionals) sense relació anterior, preocupats pel panorama escolar i educatiu actual i amb la motivació de cercar canvis reals. El nostre objectiu és crear una escola alternativa al sistema educatiu actual on les nines, nins i adolescents siguin les protagonistes del seu propi aprenentatge respectant el seus ritmes, interessos i necessitats. Volem fomentar l’esperit crític, la creativitat, l’autonomia, l’autoconeixement i autogestió de les emocions, la no violència, la igualtat de gènere, el respecte, etc. Tot això mitjançant un aprenentatge actiu, cooperatiu, en un entorn natural i en una escola on no hi hagi divisió per edats. Volem una escola no elitista i sense exclusió social on hi hagi un respecte crític de la cultura pròpia del territori i de cadascuna de les persones. El col•lectiu funciona de manera assembleària i per consens. L’assemblea és oberta i ens reunim dues vegades al mes. ON ENS PODEU TROBAR: Si voleu formar part d’aquest projecte o voleu tenir-ne més informació podeu escriure a: ivan.depaul@gmail.com. O demanar invitació al següent grup, si teniu compre de gmail: escola-lliure-mallorca@googlegroups.com

- Grupo Avería

Grup de teatre de Guerrilla, aquí tens el link Avería

- Assemblea de Portocolom

Es tracta d’un projecte autogestionat des d’una assemblea setmanal. Aquesta assemblea té diferents línies de treball: a) lluita contra les actuals injustícies socials, econòmiques i ambientals; b) implicació en les problemàtiques locals; c) recerca d’alternatives a l’actual sistema de vida; d) formació i divulgació en respecte als punts anteriors. Aquesta assemblea va nàixer arran del moviment 15-M i després d’un any continua igualment activa. Per conèixer més sobre la seva activitat, el millor és visitar la seva pàgina web. A més del que en ella podreu trobar, ara mateix s’està treballant per posar en marxa un menjador social al poble i per fer funcionar un nucli de l’Ecoxarxa Mallorca i la moneda social. Més informació: www.indignadaportocolom.com  Facebook: indignada portocolom

-Cultura Obrera

Aquesta campanya d’objecció fiscal aprofita per donar suport econòmic a Cultura Obrera, un projecte contrainformatiu autogestionat que du en marxa vuit anys, de manera autònoma, sense cap tipus de subvenció ni publicitat. L’any passat vàries objectores optaren per fer-nos la donació. Enguany més persones pensaran amb Cultura Obrera.

 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.