Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Coneixement lliure, Criminalització i repressió, Drets bàsics, Estat espanyol i el Món

[Opinió] La xarxa, lluites per allò comú.

Publicat per dia 30 gener 2012 – 22:532 Comentaris | 467 views

[Opinió] La xarxa, lluites per allò comú.

Share to Google Plus

Us passam un article interessant que reflexiona sobre el que hi ha al darrere del tancament de Megaupload:

La xarxa, lluites per allò lo comú

El cas del tancament del gran servidor de descàrregues directes, Megaupload(MU), ha obert el debat sobre la llibertat-control de la xarxa i la propietat intel·lectual. Però, sobretot, el que ha demostrat és el paper de l’Estat i dels interessos que defensa.

El cas  Megaupload (MU).
El passat 19 de Gener, en una operació en fins a 8 països fora de les limitacions dels EUA, l’FBI va passar a tancar les pàgines associades a MU i a detendre a 4 dels 7 responsables de l’empresa amb acusacions que arriben als 50 anys de presó. La pàgina tenia 50 milions d’usuàries al dia, representava el 4% de tot el tràfic a la xarxa i era la 13a pàgina més visitada.

Control d’un Estat, dominat.
Com tots sabem, l’Estat no és neutral: respon als interessos de la classe dominant.
I es que els enemics de MU, ja duen temps pretenent controlar la xarxa.  Són les grans corporacions del Contingut, un dels lobbys més poderosos. L’Estat a fet seves les demandes d’aquests grans monstres i no la dels artistes, ni les usuàries. L’acumulació competitiva de capital és la lògica d’aquestes grans corporacions, en contraposició a les idees compartides i la col·laboració, lògiques principals en la cultura-en-xarxa. De fet, aquesta contradicció és la que genera el principal conflicte. No és la primera vegada que s’ataca un servei de descàrregues (recordareu els casos de Napster i ThePirateBay, entre d’altres).  

La distribució, una força imparable.
Aquests serveis de descàrregues beneficiaven a la majoria de la població, que feien que les persones amb connexió a la xarxa poguessin gaudir de un major capital cultural i que les corporacions no concentrassin, de forma absoluta, tot el poder sobre el contingut, limitant l’accès.
MU és un servei centralitzat, problema principal, ja que tota la informació sorgeix del mateix node o servidor, fàcilment neutralizable per part de l’Estat. La potència de la xarxa resideix en la distribució de la informació i dels nodes, on cada node és a la vegada un centre. Per això les xarxes P2P formen una estructura més robusta, on cada usuari n’és un servidor.

La xarxa com a eina de lluita.
Com ja hem vist amb les revolucions al món àrab, al 15M i a la majoria de mobilitzacions de la darrera década, les xarxes són el suport sobre el qual s’estructuren les lluites contemporànies. L’espontaneïtat o swarming en aquestes mobilitzacions forma un caos ordenat, orgànic i distribuït, que dificulta el control de l’Estat. Com diu en David de Ugarte:

“[...]El swarming es la forma del conflicte en la societat xarxa, la forma en que el poder es controlat en el nou món i, al mateix temps, la forma en que el nou món aconsegueix la seva traducció de lo virtual a lo material.”1

Per a les revolucionaries és important analitzar aquestes dinàmiques, per així poder comprendre les lluites i que ens ajudin a transformar la actual societat decadent. Per això és important entendre com es generen consensos a la xarxa i com aquests es tradueixen a demandes polítiques i, finalment, com es transformen en mobilitzacions a la realitat.

Competir no, millor col·laborar
El que necessitem és col·laborar i no competir. Es qüestió d’eficiència.
Col·laborar, construir conjuntament  i acumulativament tecnologies, ciència i coneixement són formes de producció que modifiquen la lògica hegemònica.
Els control de la xarxa, en canvi,  és un atac directe als interessos de la majoria. El problema és la organització social de la producció basada en la propietat privada-intel·lectual que té com a motor la competició i no, com ens volen fer creure, el compartir coneixement i col·laborar pensant en lo comú.
Per que, si jo tinc una idea i tu una altre i, ens les diem, al final tu tendràs 2 idees i jo, 2 idees.
Lo eficient és lo comú, lo eficient és intel·ligent. Per tant lluitem per la xarxa alliberada i estarem lluitant per lo comú.


Anonymous és militant d’En LLuita i ciberactivista.
1. El poder de las redes, D. de Ugarte, http://deugarte.com/gomi/el_poder_de_las_redes.pdf

2 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.