Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Coneixement lliure, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses

Neix la Biblioteca Nòmada de la Universitat Lliure

Publicat per dia 19 març 2012 – 10:18Cap comentari | 263 views
Share to Google Plus

Que ningú no se sorprengui si veu una “misteriosa” maleta vermella circulant per les diverses convocatòries dels moviments socials de Mallorca. I és que fa unes poques setmanes va sortir a la llum l’única biblioteca que recorre l’illa. Estam parlant de la Biblioteca nòmada, un nou projecte impulsat per la Universitat Lliure.

A continuació, us feim arribar les seves idees en relació a aquesta nova biblioteca i, si ho preferiu, podeu baixar-vos el document elaborat per la Universitat Lliure clicant aquí.


antecedents

Arran de l’explosió de 15M hem vist com a Mallorca el nivell de politització de la població augmentava considerablement. Per una banda, ens hem trobat gent nova mobilitzant-se i per altra, la gent de moviments socials de sempre implicant-se amb més intensitat.

Del treball col·lectiu a les places i a les assemblees hem après coses que mai no trobarem a cap llibre. En tot cas, per a la lluita cal una formació continuada i conscient, amb totes les eines possibles. I els llibres segueixen sent una eina bàsica, a més de clàssica. Des de la Universitat Lliure de la plaça hem fet prou feina en aquesta línia. Entres altres coses, hem participat en la gestió de la biblioteca popular sorgida de la plaça d’Islàndia, hem fet algunes presentacions de llibres (Espai en Blanc), hem treballat el comentari de textos en grup i hem reunit una sèrie de revistes i fanzines seleccionats que estan a disposició de les activistes.

Per altra banda, la gent que duim temps en moviments socials sabem que a l’illa és difícil accedir a exemplars en paper d’editorials crítiques i polititzades. Clar que tenim les webs i la compra per correu, però es troba a faltar un espai on poder fullejar els llibres amb calma i de retruc poder comentar-los amb les companyes. El present projecte pretén omplir una mica aquest buit.

projecte

Des de fa mesos un grup de gent de la Universitat Lliure estam valorant la possibilitat d’habilitar a Mallorca un espai de venda i distribució dels llibres que tant ens interessen. S’ha contemplat de la possibilitat del local de la Cooperativa de consum Agrohoritzontal, la del CSOA Sa Foneta… però no hem vist clara cap de les opcions. Per altra banda, hem anat parlant de com organitzar-mos i què fer amb els doblers que es poguessin guanyar… Hi hagut dubtes al voltant de si constituir una cooperativa, si ajudar a l’autogestió de la Universitat Lliure, si plantejar una alternativa d’autoocupació…

Mentrestant es succeeixen accions, jornades, trobades, xerrades, assemblees en distints llocs i circumstàncies. Moments de reflexió i de lluita en que ens anem trobant tota la xarxa de col·lectius i individualitats que s’ha anat teixint des de fa quasi un any. Van passant els mesos i es va fent evident que aquests espais són adients per a desplegar una biblioteca per a l’acció. Varietat de llocs i situacions que apleguen gent atenta i activa.

Aleshores, mentre seguim pensant si muntam alguna cosa més ambiciosa, la proposta immediata és posar en marxa La Biblioteca Nòmada. Una maleta plena de llibres i revistes que pugui viatjar per Mallorca, de moguda en moguda. No es descarta fer alguna acció per a visibilitzar el projecte pels carrers de Palma. En format performance es podria fer èmfasi en la idea de coneixement en moviment, pensament deslocalitzat i informació descentralitzada com a potencialitats del moment que vivim.

mitjans i recursos

El col·lectiu impulsor del projecte és la Universitat Lliure. Hem format un grup de feina que s’encarrega de la Biblioteca Nòmada. La infraestructura que necessitam és una maleta gran amb rodes i un rètol visible de La biblioteca nòmada. Dins la maleta, viatjaran distints materials:

Per una banda, material gratuït editat per col·lectius diversos (fanzines, revistes…) i per la mateixa Universitat Lliure. Per altra, exemplars a la venda de llibres i revistes de diverses distribuïdores i editorials. Els documents s’exposaran preferentment sobre la mateixa maleta.

Per a difondre i visibilitzar el projecte es disposarà d’un web amb el catàleg de llibres disponibles, a més d’altres continguts complementaris. La plana web de la Universitat Lliure tendrà un enllaç per accedir-hi directament. Per altra banda, es farà difusió a través dels mitjans de contrainformació de l’illa.

Pel que fa als ingressos que s’obtinguin la idea és reinvertir-los per fer créixer el projecte: cartells, edició de materials gratuïts, desplaçament als pobles…

Universitat Lliure. Palma, febrer de 2012

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.