Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Coneixement lliure, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Publicació oberta

“Desencerclar els espais comuns”. Grup d’autoformació impulsat per “killing the cowboys”

Publicat per dia 25 setembre 2013 – 17:141 Comentari | 293 views

“Desencerclar els espais comuns”. Grup d’autoformació impulsat per “killing the cowboys”

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Mallorca segueix creant espais d’autoformació com a pràctica dissident en el com i en l’on podem aprendre. Fugint de les metodologies del curs magistral i de l’expert, killing cowboys proposa un grup d’autoformació sobre comuns els propers mesos amb el títol “Desencerclar els espais comuns”. El curs serà del 10 d’octubre al 12 de desembre a transitant: llibres i línies de fuga. La dinàmica és similar a la d’un grup de lectura: a partir d’uns texts proposats (disponibles al blog) s’articulen una sèrie de sessions en les què aquests texts són contextualitzats i serveixen de punt de partida a una reflexió, crítica i elaboració conjunta.

Breument, volem presentar aquí una introducció i motivació al curs. La història no és un procés lineal. En els nostres dies, la cultura neoliberal, que beu d’una tradició basada en una idea voraç del progrés i en una mercantilització creixent de tots els aspectes de la vida, està realitzant “encerclaments” progressius sobre recursos vitals per a les persones. És a dir, s’estan convertint recursos comuns en mercaderies que romanen en mans de l’Estat o sota propietat privada. Encerclaments que reapareixen un cop més en la història i ens estan deixant, per una banda, aïllades socialment i, per altra, mancades de recursos pel sosteniment autònom de la vida.

 Si el llarg període de transició del feudalisme al capitalisme va veure’s marcat pels tancaments sobre els béns comunals, sobretot a través de l’expropiació de terres als pagesos comuners, avui s’inaugura una nova fase de privatitzacions depredadores sobre béns tangibles i intangibles. La rapidesa amb la que aquest procés s’està consolidant juga amb l’estat d’estupefacció en què ens trobam i la lentitud amb la que es tornen a dibuixar subjectivitats polítiques capaces de sentir-se i pensar-se a sí mateixes. Podríem conceptualitzar allò que anomenen “crisi” com una nova onada superlativa d’encerclaments sobre els béns comuns per part del capitalisme, la seva nova (i alhora sempre present) manera de seguir acumulant capital i empènyer així, mitjançant una fugida endavant, el sistema capitalista cap a una nova fase. En aquest context, està apareixent de nou el concepte d’allò comú, amb la força de dibuixar un pronom oblidat, el nosaltres, i amb l’eco de formes d’organització col·lectives que esdevengueren una realitat en el passat.

 Els discursos dels comuns s’estan dibuixant poc a poc des de disciplines i pràctiques diverses. La proposta d’aquest curs és precisament la de fer aterrar en forma d’una pràctica, la lectura col·lectiva, els textos contemporanis sobre els comuns, traçar preguntes i desplegar el concepte transversalment. A partir dels diferents àmbits en què pensam i practicam els comuns (la ciutat, l’educació i el coneixement, internet, els recursos naturals,…), ens plantejam: què entenem per comuns (commons)? En l’actual context de crisi, quin sentit donam a reapropiar-nos dels comuns? Com reforçam un nosaltres que esdevengui subjecte polític dels comuns? Quines tàctiques i estratègies podem imaginar per desencerclar i crear espais comuns?

 Amb aquestes preguntes obrirem el grup d’autoformació sobre comuns el proper 10 d’Octubre. Ens agradaria convidar a particpar-hi a totes les que us sentiu interpelades per aquests plantejaments, aquests interrogants i aquesta manera de treballar conjuntament, tot creant pensament col·lectiu.

 A continuació, teniu l’enllaç amb informació per a les inscripcions

comuns@autoproduzioni.net
http://comunsmallorca.noblogs.org/
@killingcowboys

 

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.