Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Ciutat, Coneixement lliure, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Mitjans alternatius

[Carta oberta] Sobre l’absència de transitant a l’Anuari 2013 o la injustificable errada de contrainfo.cat

Publicat per dia 12 març 2014 – 10:502 Comentaris | 406 views

[Carta oberta] Sobre l’absència de transitant a l’Anuari 2013 o la injustificable errada de contrainfo.cat

Share to Google Plus

La importància de la formació. El 2013 no ha estat precisament un any de contestació i d’acció directa, però sí que s’ha caracteritzat pels abundants tallers d’autoformació i jornades diverses que han permès aprofundir sobre diferents punts de la lluita i anar creixent com activistes. Així, el debat i la reflexió han estat un dels eixos clau dels moviments socials.

Balanç dels moviments socials de Mallorca el 2013 – Punts forts. Anuari 2013

Com vàrem remarcar al balanç dels moviments socials mallorquins durant el 2013, l’autoformació va esdevenir, sota el parer de l’assemblea de contrainfo.cat, un dels punts forts de l’any passat. Érem conscients que la lluita al carrer havia minvat molt -amb honorables excepcions com són el combatent moviment feminista del que gaudim a l’illa o la sobtada vaga indefinida protagonitzada per les docents que desembocà en tot un moviment transversal-, però que això no havia suposat una completa paralització dels diferents projectes anticapitalistes de Mallorca: s’havia dedicat molt d’esforç a altres aspectes com, per exemple, a pal·liar els efectes de la repressió de 2012 o a empoderar-nos mitjançant l’autoformació col·lectiva per tal de plantar cara amb més forces, eines i alternatives.

Un dels col·lectius que més esforç ha dedicat a l’autoformació col·lectiva ha estat, sens dubte, la llibreria transitant. De fet, pensàvem amb elles a l’hora de redactar l’extracte de l’Anuari 2013 que encapçala la present carta. Per tal d’ajudar a empoderar les lluites populars mallorquines, durant l’any passat transitant realitzaren nombrosos actes, des dels clàssics cinefòrums i xerrades amb posterior debat obert fins la nova fórmula dels cicles d’autoformació col·lectius on, a partir d’uns textos proposats per la pròpia gent interessada en engegar un procés d’autoaprenentatge concret, es generaven jornades amb debats col·lectius per extreure’n conclusions.

No obstant això, transitant quasi no apareix a l’Anuari 2013. Sols té una injusta i ridícula cita a l’article sobre els espais autogestionats a Ciutat on, com a mínim, haurien d’haver gaudit del seu propi racó. El motiu de no incloure’l fou un superficial debat que tinguérem a l’assemblea de contrainfo.cat -fruit de les preses i del poc temps que disposàvem per parir l’Anuari- on prioritzàrem, equivocadament, el model de funcionament de transitant en quant a l’autogestió de la llibreria davant de la pròpia tasca que realitzaren durant 2013.

També volem acceptar que haurien d’haver gaudit d’un article propi a la secció Coneixement lliure del llibre. Aquí l’errada és més greu degut a què aquest no és que el descartéssim: ni tan sols se’ns va ocórrer durant el procés d’elaboració de l’Anuari tot i que, com hem vist al principi, teníem ben present la tasca d’autoformació de l’any que estàvem avaluant.

Per tot això, després que les pròpies companyes de transitant ens fessin arribar el seu malestar, volem demanar disculpes públicament a transitant: mereixíeu, indubtablement, el vostre propi espai a l’Anuari 2013. El mal ja està fet i és difícil reparar-ho; entenem que hem fallat tant a la nostra pròpia tasca comunicativa com a l’anticapitalisme mallorquí per no oferir totes les cares de les lluites de l’any passat.

Aquesta carta pública és el nostre reconeixement a la tasca de transitant durant 2013 així com la nostra pròpia autocrítica, un aspecte que tractam de promoure entre els diversos moviments anticapitalistes. L’absència de transitant a l’Anuari 2013 és una errada molt greu que suposa la invisibilització de la seva feina de tot un any; precisament quan un dels objectius principals de contrainfo.cat és ser l’altaveu dels moviments socials, donar-los a conèixer.

Per acabar, amigues de transitant, volem reconèixer i felicitar la vostra feinada, demanar-vos disculpes públiques per aquesta errada i animar-vos a continuar amb la vostra gran tasca d’empoderament col·lectiu.

Salut, autoformació i lluita!

contrainfo.cat
Mallorca, març de 2014

PD: Finalment, per justificar aquest penediment públic, trobam de justícia llistar totes les activitats que es realitzaren durant el 2013 a transitant per quantificar la dimensió de la nostra errada. A part, també s’ha d’assenyalar la seva participació dins la Coordinadora Llibertària de Mallorca i, especialment, dins l’organització de la I Fira del Llibre Anarquista de Mallorca.

13 abril 2013

Hora Convocatòria Localització
18:00 h. III Cicle de debats Tecno Crítica 2013 III Cicle de debats Tecno Crítica 2013 Ciutat - transitant

8 octubre 2013

Hora Convocatòria Localització
18:30 h. Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Ciutat - transitant

15 octubre 2013

Hora Convocatòria Localització
18:30 h. Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Ciutat - transitant

22 octubre 2013

Hora Convocatòria Localització
18:30 h. Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Cicle de tallers: Cossos propis / cossos polítics: autonomia i avortament Ciutat - transitant

2 Comentaris »

 • ander escrigué:

  Molts d’anys al projecte de Transitant i moltes felcitats a les companyes de Contrainfo, que acaben de fer un preciós exercisi d’autocrítica (del que totes hauriem d’aprendre), i que han editat un Anuari en paper encara més xulo que el de l’any anterior!

 • transitant escrigué:

  Moltes gràcies a les companyes de Contrainfo per aquesta carta oberta, i per l’interès en dedicar-nos aquestes paraules, que desprenen carinyo i afecte, i que ens han servit també per fer una mirada a la nostra trajectòria d’aquest darrer 2013.
   
   
  Volem també, públicament, agrair el seu gest. Estem contentes de que, havent obert un diàleg sincer, les coses hagin fluït amb tanta comprensió i respecte per les dues bandes.
   
   
  I també volem dir ben fort que per noltros Contrainfo sempre ha estat un projecte que hem admirat i admirem, i que hem valorat i valorem com un projecte clau que fa possible l’enxarxament de moviments socials de Mallorca.
   
   
  Llarga vida a Contrainfo i al seu Anuari; i gràcies per tota la vostra feinada que feu gota a gota, incansables, cada dia!!
   
   
   
  Una abraçada gran!
   
   
  transitant: llibres i línies de fuga
   

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.