Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Coneixement lliure, Ensenyament, Publicació oberta

Cap al Sistema d’Educació Pública Cooperativista

Publicat per dia 27 abril 2013 – 9:00Cap comentari | 250 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Oficines d’educació i espais d’aprenentatge col·lectiu

Establir la descripció específica de cada iniciativa seria un primer pas per a catalogar la informació i d’aquesta manera facilitar l’accés a totes les persones interessades en l’educació lliure. Per a fer possible l’actualització constant de recursos, es proposa la creació d’Oficines d’Educació. Amb l’objectiu de permetre un marc descriptiu comú per als diferents projectes, es dissenyaran formularis on recollir la informació de les particularitats de cada projecte i de cada activitat educativa o pedagògica. Tota la informació recopilada estarà disponible i actualitzada en una pàgina web de fàcil accés.

L’acompanyament personalitzat serà facilitat per persones que a partir de la visió holística del conjunt d’iniciatives, acompanyaran o assessoraran a persones, famílies i col·lectius interessades en participar dels diferents projectes, a partir de vincles de confiança i recolzament, respectant les particularitats i afavorint el desenvolupament de les potencialitats i els interessos personals.

Les oficines d’educació promouran la creació de noves iniciatives, fomentant les sinergies entre persones i col·lectius que comparteixin interessos comuns.

Com a model organitzatiu es podran replicar i construir en qualsevol territori, facilitant així els vincles en l’entorn local i garantint l’autonomia i l’autogestió de cadascuna, comptant sempre amb el recolzament de tota la xarxa de projectes actius.

La xarxa educativa de què parlem la constitueixen ja informalment el conjunt de projectes, escoles lliures, biblioteques socials, universitats lliures i totes les iniciatives que coneixem.

En la imatge es pot veure l’ESTRUCTURA  de l’Oficina d’Educació a AureaSocial.
Si vols saber més de l’organització de l’Oficina i els projectes visita aureasocial.org/ca/oficina-deducacio/

Espais d’Aprenentatge Col·lectiu

L’aprenentatge autònom i autodidacta s’enriqueix exponencialment si es dóna dins un marc col·lectiu. Per això és important facilitar la creació d’aquests espais d’aprenentatge col·lectiu, oberts i autogestionats, on la utilitat pública pugui expandir-se. Per a facilitar el procés de creixement i creació de nous espais, persones facilitadores complirien la funció d’assumir la dinamització i el contacte entre persones, grups, col·lectius i comunitats que puguin desenvolupar nous projectes.

Com que és previsible que no comptarem amb recursos estatals, i donat que volem mantenir la educació com a dret inalienable, és imprescindible posar en pràctica un nou model d’autogestió comunitària, on tot l’entorn col·labori perquèla sostenibilitat dels espais educatius no depengui solament de les aportacions econòmiques de les famílies, sinó del compromís i recolzament mutu de tots els veïns. El propi professional de l’educació, haurà d’assumir el seu compromís amb un nou model econòmic integral, és a dir, es despendrà progressivament de part de les necessitats materials vinculades a la moneda oficial, i l’intercanvi, les monedes socials i l’economia comunitària s’aniran incorporant a la seva forma de vida.

És la nostra responsabilitat treballar per a construir i desenvolupar de manera conjunta un sistema educatiu lliure, obert i accessible a totes les persones. Aquest és necessari i indispensable per al desenvolupament integral de la societat que volem.

Si vols veure la posada en pràctica de l’existència de múltiples Espais d’Aprenentatge Col·lectiu en un espai obert, pots veure la dinamització que s’està fent a AureaSocial, on de maenra setmanal s’aculles propostes diverses per tal de dinamitzar diferents àmbits de coneixement i aprendre de manera col·lectiva sobre aquestos.

Més informació i contacte

Correu: educacio(a)cooperativaintegral.cat
Subscriure’s a la llista de correu: educacio(a)marsupi.org

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.