Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses

[Crònica i vídeo] Unes 4.000 persones es manifestaren pels carrers de Palma per reivindicar la Diada de Mallorca

Publicat per dia 17 gener 2017 – 8:141 Comentari | 461 views

[Crònica i vídeo] Unes 4.000 persones es manifestaren pels carrers de Palma per reivindicar la Diada de Mallorca

Share to Google Plus

Unes 4.000 persones es manifestaren el passat divendres horabaixa pels carrers de Palma per reivindicar la Diada nacional de Mallorca. La pancarta amb el lema ‘Per la sobirania de Mallorca, construïm els Països Catalans la encapçalà el BUP (Bloc d’Unitat Popular). Els portaveus del BUP manifestaren a l’inici de la mobilització que “el projecte oligàrquic de l’Estat Espanyol està esgotat i que cal bastir un projecte popular de construcció dels Països Catalans des de la premissa de reconèixer-nos com a poble mallorquí”.

Al llarg de la manifestació es van sentir molts lemes i consignes, com ”Ni França ni Espanya, Països Catalans” o ”Lluitar, crear Poder Popular”. Des del BUP es celebra que dia 31 ja sigui oficialment la Diada de Mallorca però exigeixen més compromís per part dels partits polítics per dignificar la diada nacional.

[Actualització] Objectiu Roig realitzà aquest vídeo que ens aporta un petit tast del que va ser la manifestació.

Al final de la manifestació, una representant del BUP va fer la lectura del manifest al Parc de ses Estacions (darrera la Estació Intermodal), insistint en la sobirania de Mallorca com “una necessitat” per tal de construir “un país nou per tota la gent que viu a Mallorca, vengui d’on vengui”. Finalment, es destacà que cal seguir “sumant forces per a un projecte polític en defensa dels interessos de les classes populars, de les dones i del medi ambient, un projecte disposat a superar d’una vegada el marc autonòmic, amb la mirada posada en la construcció nacional dels Països Catalans.”

La mobilització finalitzà al Parc de ses Estacions amb un concert organitzat pel BUP en què participà Al Mayurqa amb ballada popular, Xarxa i Pirates Pirats.

Parlament del Bloc d’Unitat Popular en motiu de la Diada de Mallorca de 2016

Bon vespre a totes i moltes gràcies per haver participat de la manifestació convocada per la Diada d’enguany.

No voldríem començar sense abans celebrar que avui puguem finalitzar la manifestació al Parc de Ses Estacions, un emplaçament que entenem que significa una petita passa cap a la dignificació de la nostra Diada, una passa feta possible gràcies a la mobilització que any rere any omple els carrers de Palma pel 31 de desembre.

Per segona vegada, hem fet la manifestació aplegades en el Bloc d’Unitat Popular. Així ho hem fet perquè lluitam amb el convenciment què Mallorca necessita un espai polític de ruptura.

El nostre poble necessita un canvi profund. No podem continuar en mans dels interessos d’un Estat Espanyol que ha demostrar ser un projecte fallit. Mallorca necessita sobirania, necessita poder construir un model social i econòmic propi. Un model on la vida de les persones estigui al centre.

Perquè la sobirania no és una opció, és una necessitat. El darrer any hem vist com el desenvolupament de l’actual model turístic ha posat Mallorca contra les cordes en l’àmbit mediambiental, laboral i cultural. Un any en el qual a Mallorca 5 dones han estat assassinades víctimes del masclisme.

És hora de repensar-nos i treballar per posar damunt la taula una alternativa. Construïm un país nou per tota la gent que viu a Mallorca, vengui d’on vengui. Refugiades sou benvingudes!

Amb el govern dels grans empresaris, banquers i bisbes totes en sortim perdent. Juntem totes les nostres forces, construïm entre totes un camí de lluita divers, compartit i digne.

Tenim davant un repte enorme: teixir la Unitat Popular, sumant forces per un projecte polític en defensa dels interessos de les classes populars, de les dones i del medi ambient. Un projecte disposat a superar d’una vegada el marc autonòmic, amb la mirada posada en la construcció nacional dels Països Catalans i els peus disposats a caminar al pas que encomani la gent.

El Moviment Popular de la nostra illa ha portat a terme una quantitat molt notable de lluites durant les passades dècades. La vaga indefinida en defensa de l’educació, o els recents avanços en el camí de la Memòria Històrica són alguns dels exemples més recents. Sabem que tenim la força i l’entusiasme per fer-ho.

Visca la Unitat Popular!

Visca la Diada de Mallorca!

Visca la Terra!

El Bloc d’Unitat Popular (BUP) agrupa un conjunt de col·lectius de Mallorca que comparteixen l’objectiu de la transformació social de l’illa en el marc de la construcció d’un projecte Unitat Popular als Països Catalans. Des de l’any passat, el BUP s’organitza per muntar actes i mobilitzacions en motiu de la Diada de Mallorca.

El BUP està conformat pels següents col·lectius: Arran Palma, SEPC UIB, SEPC Instituts, Endavant OSAN, CUP Palma, Xítxeros amb Empenta, Joventut Rebel, CIM (Col·lectiu Independentista de Muntanya), Moviment Alcudienc, Assemblea de Joves de Felanitx, Valldemossa que Volem, Assemblea Antipatriarcal de Manacor.

1 Comentari »

  • Maties escrigué:

    Hi vaig participar. Va ser molt emotiva la intervenció de la representant de la Catalunya Nord, va deixar ben clar que Catalunya va ser absorbida pels estats espanyol i francès. I pel que fa  a l’estat francès, els mètodes de conquesta varen ser cruels i avui les seves conseqüencies perduren. La Catalunya francesa pateix de mancançes i es maltractada. Se l’ha convertida segons aquella representant en un territori de turisme barat d’esperdenya, s’ha banalitzat la seva cultura i història.
     

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.