Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Països Catalans, Publicació oberta, Sóller

[Opinió] Diada de Mallorca: 31 de desembre de 1229-2012

Publicat per dia 2 gener 2013 – 10:0222 Comentaris | 2.201 views

[Opinió] Diada de Mallorca: 31 de desembre de 1229-2012

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Començaré escrivint sobre els actes que he assistit de la celebració de la Diada de Mallorca, el 31 de desembre, quan l’any 1229, el Rei en Jaume I El Conqueridor, entra a Ciutat de Mallorca.

Abans d’entrar a la crònica dels diversos actes, voldria fer palès que a Mallorca l’enfrontament civil en contra d’uns governants clarament nocius per la nostra llengua, cultura i identitat nacional, que postulen el conegut “Una, Grande y Libre”, i si no quedes massa lleig, ens tornarien a repetir: ¡Habla el idioma del Imperio! ha innundat de mostres i manifestacions l’any 2012: any de lluita, retallades i repressió.

Són els mateixos governants, ineptes, inoperants i altres qualificatius que tan bé va emprar en Plàcid Pèrez a l’acte organitzat per l’OCB per celebrar els seus 50é aniversari i jo afegeix que són els mateixos que han aconseguit sacsejar una societat civil mallorquina que momentàniament, i no de manera tan massiva, veia en perill uns principis fonamentals de Poble que han estat vilment atacats.

Aquests governants incultes i traïdors a uns principis del Poble Mallorquí, no arriben ni a botiflers, però el seu odi i fòbia als sentiments del nostre poble s’han fet palesos dia a dia, per intentar fer desaparèixer el Mallorquí, nom del Català que es xerra a Mallorca.

Per una altra banda, tal volta se’ls hauria d’estar agraïts, ja que han aconseguit tot el contrari que es proposaven aquestes llumeneres que ens governen: Una unitat en front dels seus continuats atacs que s’ha reflectit infinitat de vegades al carrer. Com fou a la manifestació en defensa de la nostra llengua, que tragué al carrer prop de cinquanta mil persones.

Vaig estar a la II Marxa de Torxes pel Dret a decidir, organitzada a Sóller per part de la Comissió 31 D, on dues-centes persones férem el recorregut pels carrer de Sóller. Participaren en Pau i Càndid; xeremiers, la colla de bastoners de Gràcia “Cop a Cop”.

Banderes de Sóller i estelades, foren onejades durant el recorregut, fins arribar a la plaça del poble i davant les Cases de la Vila, fou llegit un manifest clarament reivindicatiu contra els atacs fets per part del Govern de les Illes Balears, atacant la nostra llengua, cultura i identitat nacional, denunciant les retallades en educació, cultura: Un poble inculte, i sumís és molt fàcil de manipular.

A la finalització de la marxa, es feu un sopar on participaren més de cent persones, al Gimnàs del Col•legi de Sant Vicent de Paül, on tornà a participar en Pau amb l’acompanyament amb tamboret i flabiol a la colla de bastoners. Participa el grup de música tradicional mallorquina i reivindicativa Al-Mayurqa, i deixaren ben clar el sentiment que ens mou com a poble, ho resumeix molt clar una tornada d’una de les seves cançons: “No ens fareu callar, malgrat ens segueu la vida!” i totalment improvisada, una ballada popular amb les seves cançons, jotes, boleros…

30 de desembre, es baixa a Ciutat de Mallorca a la manifestació per la Diada de Mallorca. Prop de nou mil persones sortirem al carrer amb un sol clam: “Independència, Socialisme i Feminisme” reivindicant uns Països Catalans independents. La marxa sortí del Passeig del Born amb un llarg recorregut fins arribar a la plaça de “la pista dels patins” on fou llegit el manifest per part d’una d’un membre d’Endavant, represaliat a la Diada de Mallorca de 2010. Donant suport al manifest un grup de persones representatives d’associacions, plataformes i col•lectius que han sofert també repressions per part del Govern Autonòmic. Emocionant, que en Pau toqués tres himnes nacionals, de País Valencià: “La Muixeranga”, de Catalunya: “Els Segadors” i de Mallorca “La Balanguera”. Continua amb el concert amb “Al-Mayurqa, Valtònic (també represaliat) i “Eixut”.

Pensar l’increment en nombre de persones i d’associacions i plataformes de fa un any quan vaig estar a la darrera manifestació per la Diada, m’omple d’orgull i d’esperança, ja que el clam sobiranista de l’esquerra independentista s’ha mostrat clarament al carrer.

Vull deixar constància que a una gran part d’actes de la diada, i a diverses xerrades, varem tenir la presència de Quim Arrufat Diputat al Parlament de Catalunya, per la Candidatura d’Unitat Popular- Alternativa d’Esquerra. Qui també assistí a la marxa de torxes de Sóller i al sopar.

“Que tremoli l’enemic/en veient la nostra ensenya/com fem caure espigues d’or/ quan convé seguem cadenes” Bon cop de falç…

Josep Bonnín

22 Comentaris »

 • Andreu escrigué:

  Mai entendré com és pot compaginar ser revolucionari i d’esquerres i commemorar la conquesta militar i religiosa d’un rei feudal. Per molt que m’ho han intentat explicar, no he sentit més que justificacions d’alló injustificable. I aixó de les torxes…….van ser els nazis qui ho inventaren. No estaria malament un poquet d’imaginació i de coherència a les reivindicacions. Que al manco estiguin en consonància amb la hipotètica societat justa i igualitaria que és persegueix. És massa demanar?

 • Andreu escrigué:

  He llegit a la premsa d’avui que a Granada també es commemora “la toma” de la ciutat als musulmans. Al manco allà, les forçes d’esquerres s’oposen, no com aqui, que són les que més ho celebren.

 • Andreu escrigué:

  Aquest comentari de “31D” es un clar exemple del que parlava. Excuses per justificar alló injustificable “per enèssima vegada”.
  No es lloar a un rei feudal fer-li una ofrena floral? Per “reafirmar la catalanitat de Mallorca” cal commemorar l’extermini d’un alte poble? Una reivindicació (per molt justa que aquesta sigui) que utilitza celebracions com aquesta per jo perd tota la legitimitat.

 • Frantz Fanon escrigué:

  Per favor, hi ha gent organitzada al voltant del moviment llibertari molt vàlida, que pot criticar l’EI de manera molt rigurosa (personalment, crec que encara no s’han pronunciat a Contrainfo.cat. I supòs que tampoc ho faran, ja que potser prefereixen tirar el seu projecte endavant, enlloc de generar tensions entre models revolucionaris). Andreu, deixa de fer bollits sofregits mesclant temes d’història, d’ideologia, d’estratègia, etc. On és el teu respecte individualista llibertari? Company, sang freda. I si tant suposadament feixistes són l’EI, com és que som uns dels blancs preferit del feixisme real (cas Guillem Agulló).

  “El nacionalisme un fet històric i local que, com tots els fets reals i inofensius, té dret a exigir general acceptació. Cada poble i fins la més petita unitat ètnica o tradicional té el seu propi caràcter, la seva pròpia forma d’existència, la seua forma de parlar, de sentir, de pensar i d’actuar; i aquesta idiosincràsia constitueix l’essència de la nacionalitat, resultat de tota la vida històrica i suma de les condicions vitals d’aquest poble.

  Cada poble, com cada persona, és involuntàriament el que és, i per això té dret a ser ell mateix. En això consisteixen els anomenats drets nacionals.”

  [Bakunin]     

 • Andreu escrigué:

  Frantz, no se d’on treus que jo sigui llibertari ni que formi part de cap moviment. Aixó es un article d’opinió i el meus comentaris eren i són només una Opinió Personal. Exactament igual que la teva.
  Bollits i sofregits de bon tamany són els que s’han de fer per convertir una conquesta feudal, religiosa i militar en una reivindicació d’esquerres. Jo ho som d’esquerres i penso que la llengua, cultura i territori de cada lloc s’han de defensar i aqui ens podem trobar. Pero escollir una data com aquesta de “diada reivindicativa” es una errada monumental. I ja es ben hora d’enfrontar-se a aquesta contradicció que, en la meva opinió, fa més mal que bé a les nostres reivindicacions.

 • Robert escrigué:

  Andreu, estic d’acord amb tu: no ho entendràs mai.
  Però no perquè aquelles independentistes anticapitalistes siguin incoherents, o contradictòries les seves postures, sinó perquè vius en el teu món, allunyat, molt allunyat d’altres que no pensen com tu. Si no fos així, alguna companya o amiga de l’EI t’explicaria què es reivindica i per què. Llavors te n’adonaries de les absurditats que dius ara. Però bé, fora de la cova fa fred i s’ha de ser valent…
  Vaja, que mai no ho entendràs…
  salut i lluita
  Robert

 • Andreu escrigué:

  Robert, el paternalisme i aires de superioritat de la teva resposta no poden ocultar la realitat: NO has donat cap argument. Prefereixes l’atac personal que donar raonaments (que dius que existeixen pero et cuides molt de mostrar-los). Es aixó del que parlo. Sempre que he debatut aquest tema amb gent de l’EI (que conec a molts i alguns són amics) em trobo amb el mateix: tancament, por a debatre i de tant en tant (com es el cas) descalificacions. Penso que en el fons molt de vosaltres sabeu la poca idoneïtat d’escollir aquesta data, pero negau des del principi la possibilitat de debatre al respecte.
  Jo també estic d’acord amb tú, però només en la darrera frase: Salut i Lluita

  • 31D escrigué:

   Ni tancament, ni por a debatre, ni res!
   I com sempre tòpics i afirmacions falses com que l’independentisme revolucionari fa ofrenes florals a Jaume I, quan de fet l’EI va cada any a boicotejar l’ofrena…
   Frantz Fanon per allà dalt t’ha posat les coses prou clares i tu només insisteixes en el detall malaltís de la data. A finals dels 80 es va agafar aquesta, igual que es s’haugés pogut agafar una altra…per exemple la derrota a la guerra de successió…però segur que tu faries les mateixes acusacions i carregaries amb els mateixos tòpics.
   Prou mala maror entre revolucionàries!

   • Andreu escrigué:

    A veure “31-D”, evidentment la meva critica ha estat dirigida en tot moment cap a la DATA, i no cap a un altra cosa. Gràcies per adonar-te. Que tu consideris aixó un “detall malaltís” es cosa teva. Les dates s’escullen amb un sentit i simbolismes concrets (abans dels 80, en els 80 i ara). Així els patriotes espanyols van escollir el 12 d’octubre com a “Fiesta Nacional” per unes raons ben clares i que no crec necessari explicar aqui.
    I si, continuo esperant arguments i només veig tancament i incomoditat, com si estigués tocant un tema “tabú”. I en lloc de raonaments el que llegeixo són absurdes elucubracions sobre la meva persona (que si no tenc capacitat per a entendre, que si també condemnaria altres dates, que si visc al meu món allunyat, allunyat…que si sembro la divisió entre llibertaris i independentistes que si…..) 
    Si qualcú vol debatir, amb voluntat de fer-ho constructivament i amb arguments, endevant. Si no, doncs cadascun que vagi a la seva i bon vent i barca nova. Encara que em sap greu la manca d’autocritica d’una bona part de l’EI, no augura res de bó.

    • 31D escrigué:

     Ara no et facis el suec, que tu has vengut amb mentides com que l’EI ret ofrena floral a Jaume I o amb que fer una marxa de torxes és de nazis…
     Això de “patriotes espanyols”, per començar no existeix ja que espanya no és cap nació, és un concepte imperialista artificial i l’espanyolisme és feixisme. Altra cosa és que estiguis insinuant l’equiparació de l’espanyolisme amb l’independentisme català. Esper que no sigui el cas, si és vera com dius abans que el teu únic problema amb la Diada és la data triada.
     La data triada si algo aconsegueix que si que és útil per l’esquerra és que desarma completament al gonellisme i espanyolisme quan neguen l’existència dels Països Catalans com a realitat cultural i nacional.

    • Blondie escrigué:

     None can doubt the vectiray of this article.

 • Andreu escrigué:

  “31-D” ja veig que a banda de no voler debatre amb raonaments, també et manca una mica d’educació cap a qui no opina com tu. Sobren expressions com “fer-se el suec” o  “mentides”, convindria que baixessis el to, es veu que parlar d’aquest tema t’incomoda. Ja ho diuen que “Qui té la cua de palla……”
  Mira, no sé perque faig l’esforç però t’explicaré el que volia dir i que tu (em temo que intencionadament) has tergiversat a conveniència:
  Quan he parlat d’ofrenes florals al Rei feudal, en cap moment m’he referit a l’EI en concret (aixó ho dius tu), sino a l’esquerra en el seu conjunt (allà hi ha ERC, PSM i d’altres posant corones). L’EI, em sembla a jo, no té el monopoli de l’etiqueta d’esquerres. O si?
  Per un altra banda negar l’existència dels patriotes espanyols em sembla ridícul i absurd. Existeixen i els pots trobar de tota mena, fins i tot d’esquerres. Un altra cosa es que ens agradi o no, i el que podem fer per canviar la situació.
  Si de qualque cosa m’ha servit aquest intercanvi d’opinions (malhauradament se m’ha negat la possibilitat de debat) es que tocar aquest tema no agrada gens ni mica a algunes persones i que aquestes reaccionan malament, fins i tot amb un punt d’agressivitat.  Ja ho vaig dir a un altre comentari, sembla un tema “tabú” i del que no es pot parlar. Em demano perquè.  Quan un està segur de les seves idees i de les seves decisions no té por a debatre al respecte.
  Des de una perspectiva d’esquerres escollir una data com aquesta em sembla una incoherència monumental i una gran errada. Però la negativa a acceptar la critica i debatre al respecte em sembla una errada encara més grossa i poc compatible amb les nostres idees. Ho trobo preocupant. Així anem malament.
   
   

  • 31D escrigué:

   Perfecte, t’has explicat pel que fa a l’ofrena floral…et record que et queda el comentari sobre les torxes i els nazis, per jo (i entenc que per tothom que passi per aquest espai) un insult molt pitjor que “fer-se el suec”…perque parlis després de maleducats i de tons massa alts.
   Igualment, dir que l’EI no te el monopoli de l’esquerra citant que ERC i PSM participen de l’ofrena…vaja, si hem de parlar d’ERC i PSM com a esquerra política seriosa ja t’ho faràs, però diria que a aquests s’els hi pot retreure mil coses abans que una ofrena floral a un rei medieval: renúncia a la transformació social, acceptació de l’status quo, suport als sindicats grocs, crítica reiterada a l’ús de l’acció directa, etc, etc. Si són esquerra, el terme hauria d’anar amb moltes cometes.
   Pel que fa al debat de l’ús del terme “patriotisme” per referir-se als partidaris de l’imperialisme espanyol, insistesc, això implica partir de la premissa d’acceptar que espanya és una nació, o de no posicionar-se en el debat. Concreta la teva postura doncs, i cap por a debatre.
   Va ser un error la tria de la Diada? No ho sé, no estic segur, però he exposat un argument (si, és el que se fa als debats, altra cosa és que tu ho ignoris) a favor de que sigui aquest dia, el 31D.

 • Andreu escrigué:

  A veure, “31-D”, veig que tens la pell massa fina. Si et prens la molestia de tornar a llegir el meu primer comentari, veuràs que demano imaginació i coherència a l’hora de fer les reivindicacions i comento que les marxes amb torxes les inventaren (com es ben constatable) els nazis. Si d’aixó interpretes que estic insultant als manifestants de Soller, llavors fest-ho mirar, perque així no hi ha debat posible.
  Sobre si ERC i el PSM i les seves politiques “esquerranes” podriem fer un altre debat, pero no em desviis la conversació, si no t’importa. Et recordo que aquest no es el debat i que aquests partits eren també convocants d’aquesta manifestació que tu defenses i són ferms defensors d’aquesta commemoració, el mateix que tu, vaja. Es evident que en aquest tema no estau tan enfora.
  Et recordo que el besó d’aquest debat es si aquesta data es o no apropiada per a fer reivindicacions d’esquerres, (ho dic perque parles de moltes coses manco d’aquesta) i aqui la teva màxima aportació es aquesta: “No ho sé, no estic segur”. Aixó és un argument? A jo em sembla més una fugida del debat. Per enèssima vegada.
   

  • 31D escrigué:

    
   1. Les marxes de torxes no les vàren inventar els nazis. La humanitat les fa d’ençà que s’inventaren les marxes, les torxes, i les societats començaren a tenir comportaments culturals determinats. Punt. Si et vols excusar diguent que era un comentari innocent la referència als nazis, disculpa acceptada.
    
   2. He dit un argument, que és que la data 31D desarma ideològicament als qui neguen que Mallorca sigui part dels Països Catalans (gonellisme-espanyolisme). Aquesta és, si li vols dir així, “màxima”, aportació. L’he posat fa dos missatges.

   • Andreu escrigué:

    1.   “31-D”: Les marxes polítiques amb torxes són un invent nazi. Ja veig que et costa acceptar-ho i necessites remuntar-te al plistocè, en el primer moment que un Homo neanderthalenssis va agafar la primera branca ardent, per justificar-ho.
    2.    Si per ” desarmar ideològicament als qui neguen que Mallorca sigui part dels Països Catalans” cal celebrar  (des de una esquerra revolucionària) una conquesta feudal, militar i religiosa que va acabar amb un altre poble i un altra cultura, doncs, que vols que et digui…..millor trobar altres formes més coherents amb les nostres idees, no trobes?
     

 • hula hula escrigué:

  Andreu, acab d’entrar a la web i veig que tens MOLT poca feina.
  Tant et treu de polleguera el tema? Te lleva la son? És un tema tant important..?
  Si dedicàssim tanta estona a les coses importants…

  • Andreu escrigué:

   “hulla hulla”, t’informo que l’estratègia d’atacar-me a jo en lloc de donar arguments al debat ja ha estat utilitzada repetidament a algunes opinions anteriors. Ja que arribes tard i MOLT malament, al manco posa-li un poquet d’imaginació. Si vols aportar qualque cosa intel.ligent al debat, doncs endevant, si no, no perdis el temps i veste’n  a viure aquesta vida “TAN important” que tens.

 • Janelle escrigué:

  The answer of an expetr. Good to hear from you.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.