Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Difusió i pensament crític, Països Catalans

Municipalisme i Dret a Decidir

Publicat per dia 4 febrer 2012 – 9:26Cap comentari | 208 views

Municipalisme i Dret a Decidir

Share to Google Plus

A CONTINUACIÓ, EXPOSEM UNA SÈRIE D’ARTICLES SOBRE EL MUNICIPALISME COM A FORMA DE TRANSFORMAR LA NOSTRA REALITAT.

(articles de Llibertat.cat)

 

La plataforma de regidors pel dret a decidir Avançam es reactiva

Ahir (en referència a dissabte passat), l’Auditori de Porreres va acollir l’assemblea  general la plataforma que va fixar els objectius i les  actuacions que s’han de dur a terme aquesta legislatura.
La Plataforma de regidors pel dret a decidir Avançam va aprovar el decàleg “Un  municipalisme més participatiu i sobirà”, que serà el full de ruta  d’Avançam en aquesta nova etapa.
Així mateix l’assemblea  va elegir una nova coordinadora que  estarà integrada per: Antoni Noguera de Palma, Mercè Bujosa de Bunyola,  Guillem Caldentey d’Artà, Guillem Crespí de Sa Pobla, Joan Ramon Mateu de Pollença, Gabriel Seguí de Banyabulfa i Liniu Siquier de Búger.
Avaçam compta ara amb 113 regidors davant dels 104 obtinguts en les  eleccions de 2007. Un increment que ha estat molt bé valorat per la  plataforma que incidirà decididament a aprofundir “els instruments de  participació democràtica, especialment en aquells centrats en l’àmbit  municipal i defensar el dret a decidir, com el dret de totes les  persones a prendre part activa en les preses de decisions”.
Les mocions que han presentat reclamant el reconeixement del dret a  decidir i el dret a l’autodeterminació i la redacció d’una llei sobre  consultes populars varen ser aprovades a quinze localitats: Inca, Petra,  Artà, Sineu, Alaró, Porreres, Felanitx, sa Pobla, Pollença, Bunyola,  Sencelles, Capdepera, Sant Joan, ses Salines i Montuïri. Regidors del PP  de part d’aquests municipis hi varen votar a favor, malgrat que la  direcció autonòmica de la formació havia manat que s’hi pronunciassin en  contra.
Avançam es va constituir a final de l’any 2009, un dia abans que més de 160 pobles d’arreu de Catalunya celebressin les consultes sobre la independència.
Llibertat.cat (dia 28/11/12)
L’Associació de Municipis per la Independència s’escampa com una taca d’oli

En la darrera setmana s’han sumat els municipis de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà); Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès);  Mieres i Argelaguer (Garrotxa); Olesa de Montserrat i Martorell (Baix LLobregat); Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) i La Roca del (Vallès Occidental)
El ple de Calonge i Sant Antoni es va adherir ahir a l’Associació de Municipis per la Independència, promoguda per la plataforma per l’autodeterminació i presentada pel govern de CiU i ERC, que van ser els únics que hi van donar suport.
El PP, CCSA i SAI –que va criticar que ERC es preocupés més per la independència de Catalunya que per la de Sant Antoni– es van abstenir. I els edils del PSC no van participar en la votació, segons van dir, molestos perquè el govern “s’apropiava” una iniciativa popular.
Sant Sadurní d’Anoia
A proposta d’una moció presentada pel grup municipal de CiU, el plenari de l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència.

Esquerra, desmarcant-se del seu soci de govern, hi va votar a favor, deixant entreveure que ells no havien presentat aquesta moció amb anterioritat, amb l’objectiu de sumar el suport d’altres partits, fent clara referència a CiU.
Dolors Montserrat, regidora del PP, va explicar la política “integradora i incloent d’Espanya” que té el seu partit. No obstant, va defensar que “la pertinença, el sentiment” o “la defensa” de Catalunya no es demostra sent més o menys independentista, ja que la gent del partit que ella representa pot arribar a ser “més catalanista” que persones d’altres partits. Montserrat va recordar que Sant Sadurní és Capital Mundial del Cava i que, només per això, “som mirats no només per Catalunya, sinó per Espanya i pel món”. La regidora del PP i vicepresidenta del Congrés espanyol va demanar al partit socialista que marqués el seu posicionament ja que, en temes com aquest, no si valen les ambigüitats.
Com a resposta, Susanna Mérida, es va reafirmar en la seva idea federal d’Espanya, tal i com havien aprovat feia poc en el Congrés del seu partit. La portaveu socialista va acabar sentenciant que associacions com aquesta només serveixen per “marejar la perdiu.
Mieres i Argelaguer
Aquest dos municipis han aprovat en els seus últims plens municipals, adherir-se a l’Associació de Municipis catalans per a la Independència, constituïda a finals de l’any passat. En tots dos casos, la decisió es va prendre amb el vistiplau, per unanimitat, a una moció en aquest sentit.
Olesa de Montserrat
El Casal Independentista i Popular d’Olesa de Montserrat va presentar una moció al Ple de l’Ajuntament d’Olesa per tal de que  municipi se sumès a l’Associació de Municipis per la Independència.
La moció fou aprovada pels vots a favor de: CIU, ERC, Bloc Olesà; Entesa dels Olesans, vots en contra PP i PxC i l’abstenció del PSC. Martorell
Martorell s’ha adherit a l’Associació de Municipis per la independència. La moció, presentada per ERC i ICV i que va sumar els vots de CiU, promou “defensar l’assoliment d’un estat propi, els drets nacionals que corresponen a la nació catalana i conscienciar a la ciutadania de la necessitat d’exercir el dret a l’autodeterminació del poble català”. CiU va insistir, però, que l’objectiu prioritari és aconseguir el pacte fiscal. El PP hi va votar en contra i el PSC es va abstenir. Santa Maria de Palautordera
Amb els vots favorables de CiU, GdP-ERC i de la CUP l’Ajuntament de Palau s’ha adherit a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
La CUP expressar que el fet que Palau hagi passat a formar part de l’AMI ha estat gràcies a totes i tots aquells que porten una vida lluitant per la independència del poble català. Gràcies a aquest esforç es va constituir Palaudecideix i va ser possible la consulta a Palau, i gràcies a l’esforç continuat de les i els independentistes d’arreu del país aquesta opció avui és majoritària.
El portaveu del grup municipal de la CUP  ha recordat que les i els independentistes de Palau no hem d’oblidar que la veu del carrer és imprescindible i alliberadora, que el clam popular és la nostra força. Cal que continuem organitzant-nos, mobilitzant-nos, manifestant-nos, que seguim lluitant, tibant i empenyent, avançant cap a la independència dels PPCC sense renunciar a res i sempre atens i vigilants, defensant el fruit del nostre treball. La Roca del Vallès El plenari celebrat ahir al vespre va decidir l’adhesió a l’AMI.
Lliberat.cat (dia 27/01/12)
Sant Celoni, tercer  municipi antimonàrquic

La moció presentada per la CUP va tenir el suport de tots els regidors de CiU, PSC i ICV-EUiA
El ple municipal de l’Ajuntament de Sant Celoni va aprovar aquest dijous  al vespre per unanimitat una moció que reclama l’abolició de la  monarquia espanyola. Gràcies als vots de la CUP, la formació que va  presentar la proposta, CiU, PSC i ICV-EUiA, va arribar a bon port un  text que declara Sant Celoni “moralment exclosa del domini de la  monarquia espanyola”; que expressar la voluntat de viure “en uns Països  Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania  popular i la igualtat entre ciutadans”; que demana excloure els símbols  monàrquics de les institucions municipals; i que sol·licita al Parlament  que iniciï els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei  al Congrés de reforma de la Constitució espanyola que contempli  l’abolició de la monarquia i permeti iniciar “un procés de separació de  la nació catalana i de qualsevol altre nació de l’Estat espanyol”. Si la  resposta de l’Estat a aquest últim punt és negativa, la moció aposta  per celebrar un referèndum d’independència.
La CUP va presentar la moció perquè considera que el Rei és un militar  que va jurar els principis fonamentals de la dictadura franquista, i  perquè el seu càrrec contravé les lleis d’igualtat, “atès que només pot  ser reemplaçat per un descendent mascle”. A més, la formació recorda que  no es pot efectuar cap control sobre els diners que lliuren els  ciutadans, mitjançant els pressuposts generals de l’Estat espanyol, al  Rei ni a la seva família.
El ple municipal també condemna els crims comessos per Fraga durant el franquisme
Aquesta no va ser l’única moció que va presentar la CUP i que va acabar  prosperant. I és que arran de la mort de Manuel Fraga, el ple va aprovar  un text (amb l’abstenció de CiU) que denuncia que l’exministre de  Franco i exdirigent del PP, “com moltes altres persones que van ocupar  càrrecs de responsabilitat durant el franquisme”, no hagi estat jutjat  ni condemnat per la seva responsabilitat en les actuacions d’aquest  règim. A més, la moció demana a la Fiscalia que procedeixi de forma  immediata “a la persecució davant els jutjats i tribunals pertinents de  totes aquelles persones que van ocupar càrrecs de responsabilitat durant  el franquisme per dilucidar les responsabilitats penals en les que  haguessin incorregut”. També reclama l’anul·lació dels processos  il·legals duts a terme pel franquisme, que van conduir a la tortura i  assassinat de ciutadanes catalans, i advocar per l’inici d’una autèntica  transició política, “que condueixi el poble català a un marc realment  democràtic pel que fa al reconeixement dels drets individuals i  col·lectius”, segons informa  Nació digital
Viladamat Viladamat fou el primer ajuntament que va aprovar  una moció d’aquestes   característiques. Va ser a proposta de l’equip de govern i hi van votar  a  favor els set regidors del consistori.
Posteriorment, el plenari de l’Ajuntament d’Arenys de Munt també va aprovar una moció en aquesta línia.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.