Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Autodeterminació, Defensa del català, Economia alternativa, Feminisme, sexualitats i antipatriarcat, Illes Balears i Pitiüses, Publicació oberta

[Manifest] Construïm la Unitat Popular

Publicat per dia 26 desembre 2015 – 11:24Cap comentari | 229 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Manifest del Bloc per la Unitat Popular de la Diada de Mallorca 2015

Enguany es commemora que han passat tres-cents anys des que les tropes borbòniques arribaren a Mallorca per imposar el rei Felip cinquè i, amb ell, tota la seva estirp de borbons. Desembarcaren a Cala Llonga i es dedicaren a arrasar pobles superant la resistència que podia oferir la població local, no hi havia res a fer, l’ocupació era un fet. Però més enllà de commemoracions històriques el que reivindicam és la memòria de les classes populars mallorquines que el 1706 feren fora oficials borbònics, que arriscaven la seva vida per dur farina i pólvora a la Barcelona assetjada, que oferiren una resistència impossible contra la immensitat de l’exèrcit borbònic. També reivindicam la memòria dels micalets, que tot i que Mallorca ja havia caigut, continuaren essent el pitjor malson de l’invasor. Aquesta memòria i la de tantes i tantes lluites, és la que ens fa estar aquí i assenyalar ben clar que la Unitat Popular és el camí que hem de construir per fer de Mallorca un lloc on les mallorquines hi puguin viure, no només sobreviure.

bupV3_web2El projecte de la Unitat Popular no és una fórmula prefixada, sinó un futur per construir. I humilment, però amb tota la convicció, els col·lectius i organitzacions que formam el Bloc per la Unitat Popular posam damunt la taula el que pensam que han de ser els puntals d’aquest projecte, és a dir, les necessitats bàsiques de Mallorca:

En primer lloc, la necessitat de desenvolupar un sistema econòmic i social distint del capitalisme. El capitalisme és un sistema d’explotació que condemna a les classes populars a no aspirar a res més que a la supervivència. Que destrueix el territori sense cap contemplació. Que subordina les dones respecte dels homes. I que assegura el domini dels més rics damunt la majoria de la població. Les mallorquines necessitam construir un sistema que posi la importància central en el benestar de les persones, que protegeixi el territori com el més preuat dels béns que tenim, que asseguri la igualtat entre sexes i que acabi amb els privilegis d’uns pocs contra tota la resta.

En segon lloc, la necessitat de fer del feminisme un principi bàsic i inqüestionable de la societat. Els quantiosos feminicidis, la contrareforma de l’avortament, la desigualtat de salaris i la feminització de la pobresa, han posat damunt la taula una idea clara: el feminisme és més necessari que mai. Ha caigut el mite d’una societat més igualitària, d’uns homes més educats en la igualtat i d’una superació del patriarcat. Les dones l’hem fet caure, amb la seva lluita incansable. Hem tombat una contrareforma, un ministre i la mentida que el feminisme ja no era necessari. Però ara no ens hem de glorificar amb els èxits aconseguits, l’únic èxit que celebrarem és l’extinció del patriarcat. Perquè una societat només és lliure i digne, si les dones hi viuen amb llibertat i dignitat.

En tercer lloc, la necessitat d’un aprofundiment en la democràcia. No ens podem conformar amb un sistema que consisteix en votar cada quatre anys, no ens conformam amb un estat que nega drets i voluntats populars a cops de constitució, lleis i repressió i no ens conformarem amb petites reformes que el que fan és impedir un canvi radical. És necessari un canvi profund de les bases democràtiques, la societat està demandant poder participar de les decisions que es prenen, està demandant transparència, està demandant una democràcia real. La radicalitat democràtica és una exigència per a les institucions públiques, però no només per a aquestes: l’hem d’exercir en tots els àmbits de la vida, a les universitats, als sindicats, a les associacions de veïns, etc.

Finalment, la necessitat del reconeixement de la llengua i la cultura catalana com la pròpia de Mallorca. Seguirem treballant, així mateix, perquè els Països Catalans siguin l’espai de referència lingüístic, cultural, geogràfic i polític de la nostra illa i perquè aquests puguin accedir al dret d’autodeterminació, tal com han de poder fer tots els pobles del món.

Construïm la Unitat Popular perquè Mallorca tengui un futur digne.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.