Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Art i cultura, Autodeterminació, Ciutat, Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses

L’OCB fa una crida a la ciutadania a participar a la Diada per la Llengua i a la Marxa per l’Educació

Publicat per dia 23 abril 2015 – 22:57Cap comentari | 271 views
Share to Google Plus

L’Obra Cultural Balear fa una crida a tota la ciutadania a participar a la Diada per la Llengua i l’Autogovern que tendrà lloc el proper dissabte, 25 d’abril, a les 19.00 hores, a la plaça Major de Palma sota el lema “Sí a la nostra llengua, a la cultura, al territori i als drets socials”. L’entitat demana a la ciutadania que surti una vegada més al carrer per fer arribar les seves demandes als nostres governants i recorda que hi ha motius de sobres per a la mobilització. L’OCB també s’adhereix a la Marxa per l’Educació que partirà el mateix dia, a les 10.00 hores, des d’Inca, i que arribarà a les 18.00 hores a la plaça d’Espanya de Palma, on els seus participants confluiran amb la Diada per la Llengua. L’entitat comparteix totes les reivindicacions de la comunitat educativa a favor d’una educació de qualitat i en català i fa una crida al conjunt de la ciutadania a participar-hi.

diadallenguagranL’OCB considera que hi ha motius més que suficients per tornar a sortir al carrer i recordar que en matèria de llengua els executius presidits per Bauzá, Salom i Isern han impulsat mesures regressives. Entre altres aspectes, ha eliminat les àrees i els recursos destinats a la promoció de la llengua pròpia. En fer-ho, ha anat contra l’Estatut d’Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística. Ha tancat Ràdio Televisió de Mallorca i ha castellanitzat IB3, amb l’eliminació de l’opció dual que permetia fer una tria de llengua entre català, castellà i versió original a les pel·lícules, sèries i documentals de producció aliena. Ha canviat, a través de la reforma de la Llei de Funció Pública, la Llei de Normalització Lingüística, per acabar amb el dret que tenim els ciutadans de Balears a ser entesos i atesos en català per part dels funcionaris, un fet d’una extrema gravetat que converteix Balears en l’únic lloc del món on els funcionaris no han d’entendre la llengua pròpia. El PP de Bauzá ha trencat el consens en matèria de llengua entre totes les forces polítiques que s’havia produït el 1986 amb la Llei de Normalització Lingüística, ha creat un problema on no n’hi havia cap i ha incomplit les seves promeses electorals de defensar el bilingüisme. A més, ha fet desaparèixer el 3/24 i el Canal 33, canals que representaven una oferta de qualitat i en la nostra llengua, per la negativa del Govern a trobar una solució tècnica per continuar-los veient. I, per damunt de tot, Bauzá ha demostrat odi i menyspreu manifestats contra un idioma que és patrimoni de tots els ciutadans de les Illes Balears i ha impulsat un retrocés dels drets lingüístics sense precedents en tot el període democràtic. Un menyspreu i un odi que fan més necessari que mai que la ciutadania surti al carrer per dir ben fort “Sí a la nostra llengua”.

En matèria de cultura el PP de Bauzá ha eliminat les àrees de Cultura i quasi tots dels ajuts destinats als sectors culturals, que han passat els quatre anys més difícils des dels franquisme. N’han estat víctimes les productores audiovisuals (amb el tancament de TV de Mallorca i de la reducció del pressupost d’IB3), el teatre, la dansa, la literatura, la música o l’art. A més, les Balears han sortit de l’Institut Ramon Llull, que donava suport al coneixement internacional dels artistes autòctons. El PP de Bauzá ha baixat el pressupost de l’Orquestra Simfònica de les Balears, fins al punt de fer-la inviable. Només la pressió popular ha salvat la Simfònica de la desaparició. Per això cal dir ben fort “Sí a la cultura”.

En matèria d’ensenyament, si hi ha hagut una cosa invariable aquests anys han estat els atacs a l’educació de qualitat i en català, amb una sèrie de mesures amb pretensions populistes i bilingüistes que l’únic que volien era reduir l’ús de la nostra llengua. Tot això mentre l’ensenyament s’anava degradant víctima de retallades fetes sense criteri, resultat de la primera ocurrència que passava pel cap als gestors públics. El resultat d’aquest model ha estat el TIL, que imposava per decret -per tant, contra la llure elecció dels pares que pregonava el programa electoral del PP- un model de suposat trilingüisme amb un terç de les assignatures en català, un terç en castellà i un terç en anglès. El TIL derogava el Decret de Mínims, aprovat per un Govern del PP i que s’havia anat aplicant amb el consens dels docents i de les famílies. El TIL va provocar una mobilització social sense precedents, amb una vaga de tres setmanes i més de 100.000 manifestants. El Govern també ha obert expedients disciplinaris a diversos directors d’Institut i ha aprovat una Llei de Símbols que prohibeix l’exhibició de llaços a favor de la nostra llengua. A més, l’executiu ha fet una sèrie de retallades que han perjudicat la qualitat de l’ensenyament i que han suposat la pujada d’un 20% del nombre d’alumnes per grup i la no substitució de les baixes dels docents fins als 30 dies, l’eliminació dels programes de suport als alumnes amb dificultats d’aprenentatge i els d’acolliment escolar i lingüístic dels alumnes nouvinguts i la degradació dels centres d’ensenyament.

Per això l’entitat reitera la seva crida a participar a la Diada per la Llengua i l’Autogovern, convocada amb el lema “Sí a la nostra llengua, a la cultura, al territori i als drets socials”, i que retrà un homenatge a totes les mobilitzacions que han estat impulsades des de la societat civil durant els darrers quatre anys. El dissabte, 25 d’abril, a les 18.00 hores, a la plaça d’Espanya de Palma, representants de les entitats membres de la Comissió Organitzadora i d’altres que han destacat durant aquests quatre anys per la seva lluita (a favor de l’educació, de la sanitat, dels serveis socials, del territori, dels drets laborals, de l’habitatge digne, del dret a la memòria històrica, dels drets LGTBI o dels drets de les dones, entre molts d’altres), esperaran els participants a la Marxa per l’Educació per sortir en cercavila cap a la plaça Major, on a les 19.00 hores hi haurà l’acte central de la Diada, que consistirà en una aixecada col·lectiva de cartolines amb el lema de l’acte. Els diferents colors de les cartolines (verd, blanc, taronja, vermell, blau, lila i senyera) representaran les diferents mobilitzacions que han omplit els carrers i les places de Mallorca per reivindicar els nostres drets socials, democràtics i mediambientals.

El desenvolupament de la Diada serà el següent: a les 17.30 hores, a la plaça d’Espanya de Palma, començarà una Festa infantil amb el grup Cucorba. Posteriorment, a les 18.00 hores, a la plaça d’Espanya, hi haurà l’arribada de la Marxa per l’Educació, des d’on sortirà en cercavila cap a la plaça Major la pancarta de la Diada, acompanyada per representants de la societat civil. La pancarta arribarà a la plaça Major, on hi haurà les intervencions d’un representant de l’Assemblea de Docents, del còmic Miquel Àngel Llonovoy i del president de l’OCB, Jaume Mateu, que llegirà el manifest de la Diada “Sí a la nostra llengua, a la cultura, al territori i als drets socials”, on farà un homenatge a tots els col·lectius que s’han mobilitzat a favor dels drets democràtics. En aquest espai, a les 19.00 hores, està prevista l’acció reivindicativa, que consistirà en l’aixecada col·lectiva de cartolines de diferents colors (verd, blanc, taronja, vermell, blau, lila i senyera) representatius de les diferents mobilitzacions que han omplit els carrers i les places durant els darrers quatre anys. Per acabar l’acte, hi haurà una ballada popular a càrrec del grup Música Nostra.

11156113_10152689115586651_4668236700770158390_n

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.