Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Criminalització i repressió, Memòria històrica, Països Catalans

El documental ‘Operació Garzón’, en línia durant vint-i-quatre hores

Publicat per dia 25 juliol 2012 – 14:505 Comentaris | 474 views

El documental ‘Operació Garzón’, en línia durant vint-i-quatre hores

Share to Google Plus

Compartim amb vosaltres aquesta notícia de VilaWeb que presenta el documental ‘Operació Garzón’, el qual relata la repressió indiscriminada contra l’independentisme català durant els Jocs Olímpics de Barcelona, tot just el dia del vintè aniversari del seu inici.

Aprofiteu per visualitzar gratuïtament el documental ja que sols estarà disponible durant 24 hores!

Avui fa vint anys justos que van començar els Jocs Olímpics de Barcelona. Aquell estiu mateix una quarantena d’independentistes foren perseguits d’una manera indiscriminada sota l’acusació de pertànyer a Terra Lliure. El documental ‘Operació Garzón contra l’independentisme català‘, impulsat per Llibertat.cat, amb el suport d’entitats i associacions com Memòria Contra la Tortura i Alerta Solidària, vol recordar aquells fets. Avui, i durant vint-i-quatre hores, el documental es pot veure de franc en línia.

El jutge Baltasar Garzón va aprovar la incomunicació dels vint-i-cinc detinguts, i disset van denunciar tortures. Garzón no en va fer cas i va donar per bones les declaracions fetes sota tortura.

El dia de la presentació els promotors del documental van dir: ‘Garzón va vulnerar els drets humans amb l’Operació Garzón, com va sentenciar(pdf) el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg dotze anys després, condemnant l’estat espanyol per haver vulnerat l’article número 2 de la Convenció contra la Tortura pel fet d’haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments, tot i les proves existents. Però l’aparell polític i jurídic del moment, no ha segut mai, de moment, al banc dels acusats.’

El periodista David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils i autor del llibre ‘L’Operació Garzón’ (Llibres de l’Índex, 1997), va dir: ‘Hi ha pocs documentals tan necessaris com “Operació Garzón contra l’independentisme català”. És absolutament necessari i urgent, tant des del punt de vista informatiu, com històric, nacional i democràtic.’

Bassa va escriure que els fets del 92 i les conseqüències que van tenir sembla que s’haguessin oblidat: ‘Per això, lluitar contra aquest oblit és de justícia informativa, històrica, democràtica i nacional. Els antics ja deien que, la història, l’escriuen els vencedors. Això és tan cert com que el cel és blau. Però a vegades la història fa giragonses insospitades i un documental ben fet pot aconseguir que allò que el 1992 l’estat va assumir com una victòria sobre l’independentisme –vençut per la tortura i la por–, avui esdevingui una derrota.’

Font: http://www.vilaweb.cat/noticia/4030426/20120725/documental-operacio-garzon-linia-durant-vint-quatre-hores.html

L’Operació Garzón contra l’independentisme català – Documental sobre l’altra cara de Barcelona 92 from Llibertat.cat on Vimeo.
Documental íntegre sobre l’Operació Garzón que Llibertat.cat publica amb motiu del 20è aniversari de l’inici dels Jocs Olímpics.

Més informació: http://llibertat.cat/operacio-garzon-contra-lindependentisme-catala

Si no podeu veure el vídeo des d’aquí, visualitzeu-lo directament a Vimeo.

5 Comentaris »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.