Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Ciutat, Defensa del català, Drets bàsics, Illes Balears i Pitiüses, Països Catalans

El clam a favor del català inunda els carrers de Ciutat

Publicat per dia 25 març 2012 – 22:122 Comentaris | 465 views

El clam a favor del català inunda els carrers de Ciutat

Share to Google Plus

Unes 50.000 persones, segons l’organització, han ocupat els carrers de Ciutat per fer front a la política lingüística repressiva del Govern de Bauzá en una manifestació històrica, sens dubte.

Una estelada gegant penjada d’un balcó del CSOA Sa Foneta ha donat la benvinguda als milers de persones que de mica en mica s’anaven acostant a la plaça d’Espanya. Tot i que la marxa ha començat ben passades les 18 h, no ha estat fins una hora més tard que han pogut sortir els darrers grups que quedaven concentrats a la plaça. I és que, mentre durava l’espera per iniciar la caminada, la gent aprofitava per comentar el col·lapse als vagons del tren o anava recorrent la plaça cercant les pancartes i cartells més originals i enginyosos (que n’eren molts), o gaudia del castell que han aixecat al bell mig de la plaça.

Un dels moments curiosos de la manifestació ha estat quan un activista s’ha enfilat a l’estàtua de Jaume I i l’hi ha col·locat una estelada. A banda dels tambors per la pau i les xeremies, sens dubte el grup més sorollós i combatiu ha estat el bloc encapçalat per la campanya A Mallorca en Català, que ha agrupat diverses organitzacions de l’esquerra independentista i de l’esquerra anticapitalista.

Les persones manifestants s’han solidaritzat amb Jaume Bonet, el jubilat en vaga de fam, i li han mostrat suport de diferents maneres: en càntics, al manifest final i també en una acció del SEPC i Maulets que ha consistit en una desplegada de pancarta i una encesa de torxa en les escales que pugen fins la Plaça Major. En aquest moment també s’han afegit a la defensa de la llengua les actrius i actors que estaven al Teatre Principal, que han sortit a les escales a saludar i a cantar “a Mallorca, en català!”. Una altra escena curiosa ha estat quan s’ha cantat L’estaca i La gallina diu que no des de la megafonia d’un dels cotxes que acompanyaven la marxa.

La manifestació ha acabat al Consolat de Mar, on ja no hi cabia ni una ànima i el president de l’Obra Cultural Balear ha llegit fins a 3 pics el manifest, ja que contínuament anava arribant gent i més gent. Nombrosos autobusos esperaven al Moll Vell a grups i grups de persones provinents de la part forana que tampoc no s’han volgut perdre la marxa en defensa de la nostra llengua.

2 Comentaris »

 • Un català escrigué:

  Està molt bé la manifestació i era necessària. Ara bé, avui és dilluns i el decret segueix vigent. Si realment volem defensar la nostra llengua s’ha de poder fer alguna cosa més que manifestar-se i votar el PSOE les pròximes eleccions, no? S’ha de començar a desobeir de manera massiva tot decret i normativa que limiti l’ús del català. Aquí vull veure si realment estimam la llengua i estam disposats a fer sacrificis per defensar-la. És o no és?

 • daltonicoIV escrigué:

  Molt d’acord amb “un català”. I més enllà de la desobediència civil, la paraula (i això ho deu saber Mªdel Mar Bonet) és acció, però la paraules sense fets polítics, és a dir, sense acció política, es queda curta en aquests moments de la història.

  És moment pels pobles rebels, és moment per mostrar la Dignitat dels Pobles Insurgents.

  Mobil·litzar 50.000 persones no és una tasca sencilla, per això hem d’agraïr la feina feta a les companyes de l’OCB i el Consell de la S.Civil.

  Tot i així, si volen tenir en compte les persones que lluitem des d’abaix, a l’esquerra (i que ens considerem fills del Moviment Zapatista), siria el moment d’obrir espais per l’ACCIÓ DIRECTA, per “no acabar” les manis amb un manifest i passejada, sino generar confluències i ocupacions d’espais on construir el contrapoder, teixir afinitats i solidaritats necessàries per seguir juntes i no lluitar soles.

  Per anar reflexionant:

  - Podia haver estat ahir (HI HAVIA FORÇA!) el CONSOLAT DE MAR.
  - Imagin un correu enviat des del despatx del president que digués:

  “El poble et suplanta la identitat. Ja no ets president”

  - Per altra banda: ha passat de moda el foc?

  Salut i vagageneral!

1 Pingbacks »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.