Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Criminalització i repressió, Defensa del català, Difusió i pensament crític, Drets bàsics, Economia alternativa, Lluita de carrer i acció directa, Mobilitat i territori, Països Catalans

[Crònica] Trobada per la Unitat Popular a Mallorca

Publicat per dia 24 octubre 2014 – 10:22Cap comentari | 261 views
Share to Google Plus

El dissabte 18 d’octubre es va realitzar la primera Trobada per la Unitat Popular a Mallorca. La trobada es realitzà a Sa Casa Llarga (Can Gazà) on Jaume Sastre s’hi establí durant la vaga de fam.

Més de 120 persones van fer acte de presència en una trobada que es va dividir, en tres debats durant la jornada matinal. Els debats foren: “La lluita al carrer. Reptes per al moviment popular”, un altre on es va aprofundir en “La lluita institucional. Crisis del sistema de partits i la democràcia participativa avui” i el tercer on es tractà “El moviment popular com a eina de construcció nacional”.

lluita_institucionalEls més matiners, van arribar a Sa Casa Llarga a les nou del matí. El primer que es trobaren fou una taula on s’acreditaven als assistents mitjançant unes targetetes, una per cada debat. Totes acreditades i amb el tiquet del dinar a la butxaca, aproximadament a les deu, començaren els debats simultàniament, el que feia impossible la participació a tots els debats. A cada debat hi havia un text introductori al mateix que ja s’havia fet públic dies abans, únicament per les xarxes socials, i els assistents el van poder llegir al moment.

En el debat “La lluita al carrer. Reptes per al moviment popular”. Hi van participar al voltant de trenta persones, entre elles quatre ponents: una representant de les Feministes Encausades; una altra de l’Ateneu de Felanitx, una persona de l’Assemblea de Docents i un sindicalista de la CGT. Cadascú parlà del seu àmbit. Amb els ponents es van obrir temes com la repressió, la descentralització de la lluita (Palma-centrisme), la autoorganització, la lluita sindical i la lluita dels docents. Els temes que llavors es tractaren al debat van ser la unitat de l’anti-capitalisme, l’acció, la repressió i la comunicació.

En el segon debat: “La lluita institucional. Crisis del sistema de partits i la democràcia participativa avui”. Aquest va ser el debat amb més afluència de gent, més de 50 persones hi foren presents. Com a l’anterior, a aquest debat també hi va haver ponents, representació del País Valèncià per part de les Candidatures Alternatives del Vallès, Isabel Vallet de la CUP-AE del principat, una  persona d’Alternativa per Pollença i un participant de Podem Mallorca.

Es van plantetjar dos debats diferenciats;

1r debat: La crisis del sistema de partits i la nova realitat social, es va fer una breu exposició inicial a càrrec de membres del grup promotor de la TUP i llavors es feren petits grups que contestaren les següents preguntes;

A- Com aconseguim que la deslegitimació del sistema de partits que ha sustentat fins ara el règim del 78 no es tradueixi en un simple transvassament de vots cap a altres partits reproductors de l’ordre, fins ara minoritaris, sinó en una explosió de la participació popular que desbordi el sistema?

B- Ens interessa aguditzar la crisi i deslegitimació de la forma-partit? Per què? Com s’hauria de fer?

C- Quin posicionament cal adoptar, des dels moviments populars i l’esquerra alternativa, davant l’aparició de candidatures electorals que pretenen aglutinar el descontentament existent? Quin posicionament cal adoptar des dels moviments populars i l’esquerra alternativa davant l’estratègia d’establir personatges amb referencialitat mediàtica?

2n debat: “Construïr alternatives des de perspectives diferents” tractat mitjançant una taula rodona integrada per les ponents i totes les persones que demanaven torn de paraula.

El tercer debat: “El moviment popular com a eina de construcció nacional”. Més de 25 persones es concentraren per debatre sobre la qüestió nacional que tant d’actualitat està en aquest moment. Com a tots els debats hi havia documentació previa , en el cas d’aquest eren dos documents: un era el debat en si, l’altre era una reflexió sobre els Països Catalans. Després de les participacions inicials, el debat derivà cap a la construcció nacional allunyada del debat identitari i el catalanisme conservador, es tractaren els temes mitjançant la resposta de diverses preguntes:

– Com podem expandir el marc referencial dels Països Catalans dins dels moviments populars?

– Quines són les línies de desenvolupament polític dels moviments populars que poden beneficiar més la construcció nacional?

– Quines iniciatives nacionals ja existents són prioritèries a desenvolupar a Mallorca i com?

– Quines iniciatives noves podem impulsar des de Mallorca que tenguin referència nacional?

Acabats tots els debats, fou moment de dinar i descansar. Ja es duien tres hores de feina, i a la tarda n’esperaven entre tres i quatre més que havien de servir per intentar extreure conclusions de la Trobada.

A les cinc es va realitzar la posada de totes les idees tractades durant el matí. Tots els debats del matí designaren un o unes portaveus per explicar les conclusions o, si més no, el que s’havia tractat. Després de la llegida i explicació de les conclusions s’obrí una bona llarga estona de torns de paraula per resoldre dubtes d’alguns aspectes que no havien quedat clars, per obrir nou fronts de debat que no s’havien tengut en compte o per generar altres propostes diferents a les del matí.

El major repte d’aquest final va ser no repetir-se, no tornar a debatre situacions que ja havien sigut tractades al matí, però sempre tenint en compte els diversos punts de vista que hi podria haver i que totes les opinions fossin escoltades i reflexionades. I la veritat que hem de donar l’enhorabona a les persones que van realitzar la tasca de moderació ja que van realitzar aquesta tasca amb molta intel·ligència, i molt més si tenim en compte la situació d’uan assemblea amb més d’un centenar de persones. Hi va haver molts temes de debat i si voleu seguir vos convidam a escoltar, que no tant veure, la gravació en directe que es va fer del debat multitudinari de la tarda. Recomanam escoltar la gravació de l’assemblea de la tarda que podeu trobar a partir de les 2 hores i 25 minuts.

La jornada no va poder tenir millor cloenda que amb l’actuació de les glossadores Mateu Xurí, Sebastià i Maribel Servera que delaitaren al públic amb el ritme de la cançó popular.

Feia falta realitzar un encontre com aquesta primera Trobada per la Unitat Popular,  en la que es varen poder debatre molts temes. Pot ésser no van sorgir iniciatives, projectes o accions concretes però sí que es van debatre línies generals d’actuació. Ara és el torn del grup promotor de fer un anàlisis de tot el que es va xerrar, treure les conclusions i aportar-les conjuntament amb les persones que participaren a la TUP i a la societat en general. Per millorar, aprendre, i qui sap si avançar.

A continuació podeu trobar una galeria amb imatges de la trobada:

 

Recomanam escoltar la gravació de l’assemblea de la tarda a partir de les 2 hores i 25 minuts.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.