Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Corrupció, Difusió i pensament crític, Illes Balears i Pitiüses, Països Catalans

Accions contra l’espanyolisme de l’Eurocopa 2012

Publicat per dia 20 juny 2012 – 23:1014 Comentaris | 2.668 views

Accions contra l’espanyolisme de l’Eurocopa 2012

Share to Google Plus

Us passam aquest comunicat i imatges de la darrera acció realitzada per l’organització juvenil Maulets:

En el marc d’una campanya que es duu a terme arreu dels Països Catalans, l’assemblea de Maulets de Palma hem realitzat agitació contra empreses que promocionen l’espanyolisme amb motiu de l’Eurocopa 2012. Les accions han estat en forma de pintades contra empreses com Movistar i Carrefour. Anunciam així la nostra participació d’uns una campanya nacional contra l’espanyolisme que porten a terme les organitzacions juvenils de l’Esquerra Independentista Maulets i CAJEI.

A continuació, podeu llegir el text que s’ha consensuat en l’àmbit nacional:

Que no ens colin un gol: Els Països Catalans no som Espanya. Canya a l’ofensiva espanyolista!

Crisi, atur, reforma laboral, augment del 66% de les matrícules universitàries, retallada de drets socials, privatització dels serveis públics, rescat financer de 100.000 milions d’euros, etc. Tot això acompanyat d’un descrèdit de l’Estat espanyol en política internacional i en el sí de la UE, una estesa percepció d’un lideratge nefast de Rajoy al capdavant d’un executiu mediocre, d’una profunda crisi de valors i identitat espanyola, etc.
L’Estat espanyol fa aigües per totes bandes però sembla que una vegada més els líders polítics, mediàtics i empresarials han trobat la solució per mantenir la, cada vegada més sacsejada, pau social: La recepta màgica de l’entreteniment de masses del futbol mai falla, i menys quan disposes del cavall guanyador.

D’aquesta manera; caverna mediàtica, polítics i empresaris s’ajunten al voltant del que ha esdevingut un dels pals de paller de la identitat espanyola, la seva selecció de futbol. Així, setmanes abans de l’inici de l’Eurocopa 2012 ja van posar en marxa tota la seva maquinària propagandística inundant-nos amb productes, espots i promocions de tot tipus amb els colors i la imatge corporativa espanyola. Hores d’ara, ja de ple en la competició, la propaganda espanyolista és àmpliament
visible en comerços, carrers i demés llocs de socialització i és provable que així sigui fins a final de mes. L’estratègia és subtil i eficaç, però no per això menys evident als nostres ulls. Pretenen aprofitar l’èxit esportiu d’una selecció triomfadora per a dur a terme una estratègia d’ofensiva espanyolista. Així, són comuns els eslògans i espots publicitaris que pretenen vendre’ns la selecció com allò que elimina recels i tibantors i uneix a tots els espanyols, com allò que ens salvarà de la
crisi i tots els mals que pateix Espanya i sobretot com un motiu per sentir-nos orgullosos de ser espanyols. Un motiu per estar orgullosos d’Espanya envers el món, un àmbit on poder destacar i ser els millors. Per una vegada a la vida. I tot això ho estan fent també a casa nostra, als Països Catalans. Coneixen l’ampli rebuig que provoca en bona part del nostre territori aquests sentiments que ens pretenen imposar, per això la seva campanya aquí és més agressiva i contundent. Així ha de ser també la nostra resposta.
Utilitzant una estratègia subtil, com hem dit, pretenen avançar en l’opressió nacional del nostre poble en un moment històric on l’Esquerra Independentista, i l’ independentisme en general, està agafant un paper més rellevant en la societat i ha aconseguit fer del seu projecte polític un debat a l’ordre del dia als mitjans i al carrer. És en tot aquest context i amb l’excusa de l’Eurocopa que pretenen tornar a guanyar el terreny perdut. Venent-nos més amablement la identitat espanyola,
camuflant-nos-la en l’orgull de tindre el millor equip, en l’orgull de ser espanyols. Així, pretenen normalitzar, almenys durant aquest mes, la propaganda i material espanyolista a casa nostra. Així com generar uns sentiments i un clima propens perquè aquells favorables a la unitat d’Espanya que viuen a casa nostra visquin amb total normalitat l’esdeveniment esportiu lluint als seus balcons i bars banderes espanyoles i passejant-se tranquil·lament amb la samarreta de la selecció com si els Països Catalans fossin part de l’Estat espanyol.
Així doncs, davant d’aquests atacs a la nostra integritat com a poble, el jovent organitzat dels Països Catalans no podem restar impassibles. És per això que adoptem la ferma posició de plantar cara davant d’aquesta ofensiva disfressada de màrqueting corporatiu d’una selecció esportiva que no és més que una estratègia de dominació política com les que portem resistint des de fa 300 anys. Així, encetem aquesta dinàmica de treball que es basarà en l’agitació i l’autodefensa davant dels atacs les individualitats, empreses i polítics que pretenen imposar-nos una vegada més el seu sentiment de pertànyer a l’Estat Espanyol que en cap cas compartim i que, alhora, considerem contrari a les necessitats de les classes populars catalanes.

Alhora, volem deixar clar que ens reafirmem en la construcció d’uns Països Catalans independents i socialistes ja que és l’única manera d’esdevenir un poble sobirà i sense opressions de cap tipus.

Ara i sempre, canya a l’espanyolisme!
Països Catalans, Independència i socialisme!
Coordinadora d’Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista (CAJEI)
Maulets, jovent independentista i revolucionari

14 Comentaris »

 • Fora la bandera espanyola! escrigué:

  Que no vos enganyin, la bandera espanyola és simbologia monàrquica i feixista, herència directa del règim de Franco i negació del nostre poble.
  A Mallorca, aquesta bandera als nostres carrers, és un insult a totes les víctimes que ens provocà l’espanyolisme feixista, no la podem tolerar!

 • RDR escrigué:

  ¡A LA MIERDA!! EL PATRIOSTISME.

 • RDR escrigué:

  ¡PATRIOTISME!
  SORRY

 • Jaume_OR escrigué:

  I ara, a quarts, s’enfronten els dos estats que ens neguen la identitat! Ni França, ni Espanya, Països Catalans!
  Per cert, el futbol no té perquè ser sempre l’opi del poble, aprofit per recomar dos llibres:
  - Història amb pilotes de Xavier Carmaniu Mainadés.
  - Futbol per la llibertat de Ramon Usall.

 • Pere escrigué:

  Molt bo aquest segon llibre, Jaume, “Futbol per la llibertat”, gran!

 • confós escrigué:

  Primerament, assenyalar que parlo des de, pràcticament, el desconeixement del pensament dels que defensen la independència dels Països Catalans des d’una òptica revolucionària i que la crítica que faré és en vistes d’iniciar un debat constructiu, no per discutir des de la trinxera dogmàtica de cadascú. Dono moltes voltes sobre aquest tema i no aconsegueixo assolir una conclusió/postura ferma.

  Estic d’acord amb que l’Estat espanyol està aprofitant l’èxit i lo mediàtic de l’esport per inculcar a la gent un sentiment patriòtic espanyol, no tinc cap dubte. A més, entenc que hi hagi un sentiment antiespanyolista (que francament comparteixo), el qual estan alimentant amb els atacs a la llengua i cultura catalanes. Entenc qui hagi un sentiment identitari que vulgui llevar-se de sobre l’opressió i els dictàmens d’un Estat que està castigant la seva identitat. Entenc que es s’anheli la independència.

  No obstant, no m’agrada ni un pèl la tàctica independentista de culpar a l’Estat espanyol de ser un mal gestor, la qual s’utilitza en molts de fronts: tant en el típic “Madrid ens roba” de l’esquerra parlamentària o el que fa aquesta organització autodenominada revolucionària assenyalant a l’Estat espanyol com a l’únic culpable de l’alarmant situació que patim i de les retallades que ens imposen com a única sortida. Centrant-me en el clar cas de Catalunya, on governa un partit nacionalista neoliberal: no estan fent el “sí, bwana” pràcticament a totes les retallades del PP? No pretenc posar a la mateixa altura a CIU, a ERC i els Maulets, sols estava creant el context per a les següents preguntes:
  Quines garanties tenim de que aconseguint la independència aconseguirem una vida més justa i millor? És que no existeix el nacionalisme parlamentari burgès? Com ens assegurem que el poder no cau en les seves mans i neix un nou Estat autoritari i repressor? I, la veritat, penso de manera molt similar front a un hipotètic Estat socialista: amb un poder molt centralitzat, es corre el risc d’esdevenir en un malson autoritari.

  Per a mi la independència amb l’Estat espanyol ens podria llevar el mal de l’opressió a la cultura catalana i la conquesta de la identitat com a poble. Però crec que no asseguraria llevar-nos de sobre els mals endèmics globals: el capitalisme i el seu còmplice, l’Estat. Ni esquivaríem l’autoritarisme en que pot derivar un Estat comunista. Per això, em sap greu, però no entenc aquesta forma de lluita. Crec amb els pobles i el seu autogovern, no amb cap tipus de pàtria ni d’Estat, ni espanyola ni catalana.

  Per la llibertat de tots els pobles i per la solidaritat entre ells!

  • Jaume_OR escrigué:

   L’Esquerra Independentista, dins ella Maulets, sempre ha defensat que la independència ha d’anar acompanyada d’una ruptura social amb el capitalisme, són dues lluites que han d’anar lligades sí o sí. Per això fan una crida a la independència i el socialisme i es lluita per un país lliure, socialment just i antipatriarcal. A la declaració de principis de Maulets mateix (igualment a totes les organitzacions que formen part de l’EI) pots veure que la lluita per la llibertat nacional és intrínseca a la lluita per l’alliberament social: Clica’m.
   En quant a l’exaltació dels nacionalisme em ve molt bé citar Joan Fuster (un intel·lectual que postula una presa de posició nacional racional, «sense himnes, sense banderes, sense visques»): «Una nació només té la necessitat d’exaltar-se en nacionalisme quan es veu en perill davant les ambicions d’una altra nació. Som molts els homes del món que ens sentim nacionalistes perquè els altres no ens permeten deixar de ser-ho».

 • Pere 2 escrigué:

  Quin interessant debat que has obert. Jo som del mateix parer que en Confós. És més, tenc bastant clar que l’anticapitalisme no pot abordar-se des de l’estatolatria. Crec que només la lluita contra la destrucció de l’Estat és anticapitalista i per això tampoc comparteixo la compatibilitat entre socialisme i anticapitalisme. La revolució socialista, la que pregonen molts grups de l’EI, va lligada a la creació d’un nou estat i, per tant, d’un poder. De totes formes, això només és una manera de veure-ho i tenc molts companys a l’EI que crec que son veritables revolucionaris.
  Bé, aquí deixo la meva petita aportació. Gràcies per encetar el debat i gràcies a Contrainfo per possibilitar-ho.

 • un pragmàtic escrigué:

  Estau parlant de somnis meravellosos. Ara bé, donat el context actual, assolir la independència de Catalunya (ja ni te dic dels Països Catalans) em sembla una quimera bastant difícil. Imagina’t assolir la independència i un estat socialista lo enfora que ho veig. I si, a sobre, parlam d’acabar amb l’estat… aleshores estam parlant d’una lluita digna i preciosa però impossible a curt termini. Potser m’he aixecat excessivament pragmàtic, sí. Aquestes revoltes són molt boniques i hem de lluitar per elles amb totes les forces. Sí. Però, per l’amor de Déu, centrem-nos una temporada en fer fora el PP perquè ens estan matxacant lo que no està escrit… :P

 • pfffffutbolero escrigué:

  aquest tipus futbol espectacle és un altre opiaci.
  I em sembla una mica contradictori sol rebutjar una selecció i limitar el conflicte nomes a l’antiespanyolisme. Crec que em sembla més trist veure companyes a les que un NEGOCI com el Barça els sembla “més que un club” i ho senten com a part de la seva identitat. En aquests països catalans socialistes espero que desaparegués el futbol així interpretat …
  pas de futbol i de espanya. destesto les empreses capitalistes tant com als estats.

 • Pere 2 escrigué:

  L’antipeperitis com a lluita actual està de moda i potser sigui un error. Fer fora al PP per a què  si l’alternativa és el PSOE… la lluita no ha de perdre de vista la revolució.

 • Roc escrigué:

  El senzill fet que la  campanya CAJEI-Maulets provoqui aquest debat fa patent que l’ofensiva espanyolista és una realitat palpable que vivim quotidianament. En un context de crisi sistèmica on la sobirania de l’Estat espanyol és qüestionada com a país capitalista i alhora d’ofensiva uniformitzadora contra la llengua catalana, la Eurocopa serveix alhora per aguantar l’orgull nacional espanyol i per passar el corró espayolista als PPCC. Les classes dominants espanyoles (del centre i de la periferia) veuen com el sistema sorgit de la Transició (sistema de partits, monarquia, Esglèsia, unitat d’Espanya) està en entredit. El fi vernís democràtic s’està esquerdant. Per això assistim a un reagrupament entorn de la idea d’Espanya com a nació única, homogenea i capitalista.
  En aquest sentit les iniciatives, com aquesta, que s’oposin a aquest intent de les classes dominants espanyoles per revalidar el seu poder durant trenta anys més, hauria de ser benvingut. Que hagi gent que es perd en crítiques estètiques o possibilistes no ajuda a res. És legítim argumentar que la independència i el socialisme d’un estat anomenat Països Catalans és una utopia, però amb més motiu ho podriem dir de la destrucció de l’estat i la creació d’una societat anarquista en el context actual del Regne d’Espanya. En aquest sentit pretendre que un territori, que durant 300 anys no només no ha tingut una estructura estatal pròpia sinó que ha estat dominat per un estat invasor, es converteixi en la primera regió amb una societat anarquista del món occidental si que és una utopia.
  Així doncs tot el meu suport a la campanya del jovent de l’EI i a totes aquells que lluiten per la destrucció de l’Estat espanyol i l’alliberament dels pobles oprimits. 

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.