Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Autodeterminació, Illes Balears i Pitiüses, Memòria històrica, Politiqueig

12 de setembre: res a celebrar

Publicat per dia 12 setembre 2012 – 14:521 Comentari | 390 views
Share to Google Plus

Avui han sortit els polítics a celebrar la “Diada de Mallorca”, una invenció de 1997 del Consell de Mallorca per commemorar el jurament fet per Jaume II l’any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca. Enguany, emperò, el PP s’ha quedat tot sol a l’hora de celebrar aquest acte purament institucional.

En canvi, la Diada més popular i amb més tradició a Mallorca és la Festa de l’Estendard, que té lloc el 31 de desembre. Ja fa uns 25 anys que diversos col·lectius celebren aquesta data, fent multitud d’actes arreu de l’illa. En aquests dies s’aprofita per reivindicar el dret a l’autodeterminació, dret reconegut a tots els pobles a la Carta Fundacional de l’ONU.

Compartim amb vosaltres el comunicat que ens ha fet arribar Arran Mallorca, els quals també han reivindicat unes pintades al centre de Palma contra la celebració.

Arran davant la celebració del 12 de setembre

Com cada any, les institucions polítiques de l’illa celebren, el dia 12 de Setembre, la autoproclamada “Diada de Mallorca”.

Una data que fou establerta l’any 1997 pel Consell de Mallorca, i que commemora el jurament de la “Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca” per part del rei Jaume II l’any 1276; això, en demostra el seu caràcter clarament regionalista, que pretén substituir la reivindicació nacional catalana de la nostra vertadera i històrica diada: el 31 de Desembre.

Des d’Arran volem fer notar que, malgrat els doblers i els esforços que el Govern haurà malgastat en la Diada Regionalista, aquesta no compta amb la participació popular i amb els segles d’història de celebració que sí té el 31 de Desembre.

Cal recordar que l’únic període de temps en el qual va diluir-se part el contingut de la Diada del 31 de Desembre, el qual ha estat revindicat i recuperat per l’Esquerra Independentista, tingué lloc durant el franquisme.

Per tant, rebutjam obertament aquest i altres intents d’esquarterar la nostra nació, i d’amagar la catalanitat de Mallorca amb falses diades i falsos símbols que només tenen com a objectiu enfortir l’espanyolisme: l’intent de fer encaixar la nostra illa a una Espanya que ens silencia i ens nega com a poble.

Cridam a la participació del jovent i del poble mallorquí a la manifestació que se celebrarà, com cada any, el dia 30 de Desembre; i a plantar cara a qui negui el marc nacional dels Països Catalans.

Mallorca, Països Catalans, 12 Sep 2012

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.