Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Corrupció, Criminalització i repressió, Defensa del català, Illes Balears i Pitiüses, Politiqueig, Publicació oberta

Trenta números del diari Palma Popular

Publicat per dia 16 abril 2013 – 8:101 Comentari | 422 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

BHrGyndCEAAjLQt.jpg:large

La cupuleta del PP està contentíssima a la terrassa del Guinness House del Parc de la Mar, amb aquest nou assoliment: un diari plenament pepero que arriba al número 30. Tota una proesa. I és que jo no en sabia res de l’existència d’aquest mitjà de comunicació (per dir-li qualque cosa), fins que ho he vist avui al Twitter del @ppbalears que condemnava no sé quina acció. Però això és més divertit.

I no me n’he pogut estar de veure la piulada del nostre president: “Molts d’anys al diari Palma Popular per la seva 30 edició.Una gran tasca feta gràcies a la col.laboració de tothom (sic.)” I és que no puc oblidar-me de totes les vegades que aquestes darreres setmanes el nostre Molt Honorable Senyor Bauzá ens ha fet saber que existeixen diverses modalitats lingüístiques a les Illes considerades pel president com a llengües i, sobretot, no oblidem-ho mai, que el mallorquí és una llengua molt diferent del català. El nostre president ha fet el que va dir que havia de fer, com demostra aquesta clara declaració d’intencions.

I com pensa fer aquests llibres? Idò El Mundo ja fa uns dies que ho avançà. Diu així: “También se descarta utilizar gramáticas alternativas, tal y como han apuntado algunas voces críticas. No cambiará la gramática sino que se adecuarán las expresiones y palabras a las variedades lingüísticas de las Islas (mallorquín, menorquín, ibicenco y formenterenc). Por ejemplo, se prefiere freula a maduixa.(sic.)” I en posa el següent exemple:

1366014119_0Ahà. Gramàtica intacte. Ahà. Ara és una qüestió bàsicament de vocabulari. D’acord. Ja ho veim…

Crec que el sr. Bauzá no es trobaria gaire bé si sabés que a Sitges hi ha un grup musical anomenat ‘Vànova’, que a Torreferrussa, Santa Perpètua de Mogoda, al Vallès Occidental, l’associació d’amics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge porta per nom ‘Miloca’, i bé, d’altres termes com ‘calabruix’, ‘llosca’, i més que no surten a l’exemple, com ‘padrí’, ‘berenar‘, ‘menescal‘,’camiseta‘, que s’acaparen com a paraules pròpies de les Illes, i resulta que estan escampades arreu del territori de parla catalana; i no exclusivament, ja que, mirau, un regal per als fal·laços arguments anticatalanistes: resulta que la paraula ‘chícharo‘ designa el fruit la planta Pisum sativum, que no és altra que la pesolera. Vés per on!
Coses de llengües, ja veus…58053_528653403844821_1006896377_n

D’altra banda, crec que el Sr. Bauzá se sentiria pitjor encara si sabés que tuda 70.000 euros, que la feina ja està feta:

A la imatge de la dreta, podeu veure fragments de llibres de text en els quals s’inclouen paraules usades a l’illa. Imatge extreta de la pàgina de Facebook Mallorquins en perill d’extinsió.

No sé si em fa més gràcia/plorera aquesta absurda situació o el subtítol de la notícia d’El Mundo: “El Institut d’Estudis Baleàrics plasmará la idiosincrasia de las Islas con palabras propias pero con la base del catalán estándar“. Que no passin pena aquests peperos que la idiosincràsia mallorquina ja està ben estesa: queixar-se poc, espanyolitzar-se i vendre la terra per quatre doblers, com deia aquella cançó d’Ocults.

Captura de 2013-04-15 20:53:25Així, Bauzá ha complit la seva promesa i farà allò que havia dit que havia de fer; ara bé, ho farà per als altres, no per a ell, sinó, explicau-me a mi com és que després de tan de predicar amb les modalitats balears, el nostre Molt Honorable Senyor President ens escriu amb l’article estàndard de la llengua catalana? Com és que no sala a les seves piulades de Twitter? Ara bé, a la foto, promocional, de portada d’aquesta mateixa xarxa social sí ho fa com podeu veure a la imatge de l’esquerre.

Qui tampoc utilitza l’article salat és Rafel Bosch, una mica més intel·ligent que el president, però igualment capdefava; bé, tan intel·ligent tampoc ho deu ser, o, simplement, un pessetero (en la seva versió actualitzada a l’euro), ja que després d’anunciar l’edició del llibres de text escolars en balear, admet no conèixer el concepte de llengua balear…

Com s’ho haurà pres això en Senyor Bauzá? Potser una altra esbroncada a Bosch?

Les esbroncades se les enduu també el president (que ja hi està acostumat). Mirau, sinó, aquest missatge de Facebook a la pàgina de Bauzá:

Sr. Bauzá y Bosch, si no van a hacer las cosas bien, no importa que las hagan. Es tan difícil de entender que NO queremos catalán, ni insular ni niño muerto, queremos nuestra lengua “SA LLENGO BALEAR”.
Por mi parte, se pueden ahorrar la subvención de 70.000 euros para unos libros FALSOS.
Ya está bien de tomarnos el pelo….!

Així, tothom d’acord.

En fi, bipolaritat lingüística, neurosis gramàtica, complex de castració filològica i cacau mental.

Ara record que parlàvem d’un diari. Es veu que aquest diari es diu Palma Popular; però no Palma de Mallorca Popular. Uf, que no hi han caigut, que se veu que ja no #ÉsPalma, ara és Palma de Mallorca, per no embullar la nostra estimada ciutat amb La Palma de Gran Canària i per sí embullar-la amb les Palma de Mallorca de Mèxic i Costa Rica:

A les Illes, des de fa uns mesos patim una política de no-m’ho-crec-ni-jo-i-passa’m-aquesta-llagosta.

Així doncs, enhorabona als 30 números d’aquest mediocre periòdic; molts d’anys també a les 30 mil pifiades del @ppbalears. Records

1 Comentari »

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.