Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Art i cultura, Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Sineu

Segon intent fallit de fer callar Valtònyc per part de l’extrema dreta

Publicat per dia 24 març 2013 – 21:43Cap comentari | 306 views

Segon intent fallit de fer callar Valtònyc per part de l’extrema dreta

Share to Google Plus

Dissabte migdia saltava la notícia: el batle de Sineu, Pere Joan Jaume (PP), havia denunciat als mitjans una suposada “agressió” i greus insults del raper Valtònyc cap al secretari de les Nuevas Generaciones (NNGG) del PP de Sineu, Marc Álvarez Gelabert. Tot d’una l’acusació va començar a circular amb rapidesa i les xarxes socials treien fum. Els comentaris contra Valtònyc eren replicats per nombroses mostres de suport al raper que, al cap d’uns minuts, acusà de manipulació la versió dels fets que mitjans com EFE, El Mundo o Diario de Mallorca reproduïen.

Mentre des del PP s’afirmava que el jove de NNGG havia patit lesions físiques (que ningú no ha pogut mostrar encara) per part de Valtònyc, aquest es defensava avui donant una versió força distinta: simplement havia intervengut en una discussió entre un amic seu i el jove de NNGG.

Ben aviat es va veure molt clara la jugada: aprofitar una picabaralla entre joves per posar en marxa una nova campanya política i mediàtica contra Valtònyc i, de passada, transmetre una imatge cap a l’opinió pública que hi ha una persecució al carrer contra els membres del PP. Només així s’explica que fins i tot el president Bauzá realitzés unes declaracions com aquestes: “No podemos consentir que radicales como Valtònyc y compañía se dediquen  a apalear a jóvenes que lo único que hacen es defender los derechos y  las libertades de cada uno” [...] “Desde el Partido Popular exigimos castigos ejemplares y que esto no se vuelva a repetir [...]“. “Es verdaderamente lamentable que hechos como éste sigan produciéndose, pero sería incluso más grave que haya alguien que lo justifique”. “Esto  requiere de una condena total y absoluta no sólo de todos los partidos  políticos, sino de toda la sociedad en su conjunto, sin matices”.

“Radicales”, “apalear jóvenes”, “castigos ejemplares”, “condena total y absoluta”… tot plegat resulta molt familiar. No és la  primera vegada que institucions com el Círculo Balear o el PP de Sineu pretenen atacar i desprestigiar el jove cantant. El passat 22 d’agost, Valtònyc va ser detingut arran d’una denúncia interposada per Jorge Campos uns dies abans a causa de la lletra d’una cançó. El president de l’entitat d’extrema dreta Círculo Balear acusava Valtònyc de diverses  amenaces especialment en el tema titulat “Circo Balear”. Aquest episodi  anà acompanyat, com en aquest cas, d’una dura criminalització mediàtica per part d’alguns mitjans, sobretot d’El Mundo. El jove va ser posat en llibertat amb càrrecs d’injúries a la Corona i d’incitació a l’odi i a la violència racial i ideològica.

En aquest context cal tenir present, per tant, la provocació  que suposà la convidada a Sineu, ara fa uns mesos, al Círculo Balear a fer-hi una xerrada a càrrec de Román Piña Homs. Al  bell mig d’aquella polèmica el batle de la localitat va arribar a afirmar que “tant és el Círculo com l’OCB“, negant cap mena de matís a l’hora d’equiparar l’Obra amb una organització d’extrema dreta com la que presideix Jorge Campos.

El capvespre de dissabte, Marc Álvarez, el secretari de les NNGG de Sineu (autor de declaracions com “haurien d’haver deixat més republicans a les cunetes”), va interposar una denúncia a les dependències de la Guàrdia Civil. Això motivà la detenció de Valtònyc i la seva posada en llibertat, poc després, amb càrrecs de violència ideològica.

Així es tanca, provisionalment, aquest nou cas de dura criminalització política i mediàtica contra el raper Valtònyc, prou conegut per les seves lletres compromeses, directes i molt crítiques amb els sectors ultradretans. Durant aquests dies s’han produït moltes mostres de suport al raper, provinents de diversos àmbits polítics, artístics i socials, i que han aconseguit contrarrestar, una vegada més, la campanya de l’extrema dreta. És el cas d’Alerta Solidària i Endavant OSAN, que han emès un comunicat en el qual han volgut expressar la seva solidaritat amb Valtònyc i han posat de manifest el “brutal linxament de què està essent objecte  el jove”, és a dir, com la dreta més rància, novament, aprofita qualsevol fet per edificar tot un muntatge polític i mediàtic totalment desproporcionat. A més a més, apunta que l’èmfasi no s’ha posat en la  suposada picabaralla, sinó en la ideologia i el compromís polític que expressa musicalment el raper a fi de silenciar-lo. En aquest mateix  comunicat, els independentistes denuncien la vergonyosa actuació del Partit Popular, especialment el secretari de NNGG de Sineu, Marc Álvarez, el qual ha elogiat els crims del franquisme.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.