Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Ciutat, Illes Balears i Pitiüses, Memòria històrica

‘Sa Feixina sí que tomba’, una iniciativa per a que es retiri el monument franquista

Publicat per dia 18 juliol 2016 – 14:04Cap comentari | 296 views
Share to Google Plus

Els partits del govern estaven d’acord en l’enderrocament del monument al Crucero Baleares, en el moment de governar ja no ha estat tant clar.

Per a l’enderrocament del monument de sa Feixina, avui migdia s’ha presentat, davant el monòlit la plataforma ‘Sa Feixina sí que tomba’, un compendi d’organitzacions, partits, sindicats i persones a títol individual.

Amb el hashtag #18JYoCondeno s’ha fet difusió de l’iniciativa. El dia elegit per a presentar la plataforma no és casual, el 18 de juliol del 36 fou quan el règim franquista va fer començar la guerra civil amb un cop d’estat, el franquisme usà aquest dia per fer apologia del “movimiento” (es regalaven pisos, es pagava una setmana de sou extra, es mostrava la força armamentista, etc). Al 2006, el Consell d’Europa declarà aquest dia com dia internacional de condemna del franquisme.

La plataforma ‘Sa Feixina sí que tomba’ denuncia públicament la vergonya de mantenir en peu el segon monument franquista més important de l’Estat Espanyol i de dilatar el procés per la seva demolició.

Ja són 35 entitats i al voltant de 300 persones, a títol individual, que donen suport a l’iniciativa.

sa feixina sí que tomba

Manifest:

Davant la lentitud i recent paralització del procés d’enderrocament del monument franquista de Sa Feixina, un grup de persones i organitzacions hem decidit crear una assemblea ciutadana que impulsi, per higiene democràtica, la desaparició dels nostres carrers d’aquest clar exemple d’exaltació feixista.

Entenem que una situació com aquesta és desconeguda als països democràtics del nostre entorn, on s’han mantingut els espais de repressió com a centres de memòria (tal és el cas dels camps d’extermini nazi), però on s’han retirat del carrer tots els elements arquitectònics d’exaltació feixista.

Consideram que per a conèixer aquesta etapa funesta de la nostra història recent podem recórrer a museus, biblioteques i aules escolars sense necessitat de conviure amb la simbologia que un règim criminal i antidemocràtic va posar als nostres carrers per a perpetuar-se.

És evident que el dany sociològic, polític i psicològic de 40 anys de dictadura és encara notable. Comptam amb una esquerra que quan governa ho fa acomplexada i amb una dreta que no té cap inconvenient en defensar la simbologia franquista evitant en nombroses ocasions condemnar de forma oberta la dictadura.

El feixisme, per altra banda, és viu encara als nostres dies. A l’Europa del segle XXI es reprodueixen diàriament en el carrer atacs d’aquest signe contra immigrants o persones d’altres ideologies. També és notori el creixement dels partits neofeixistes en vots elecció rere elecció. La connivència o contextualització de la seva simbologia (passada o present) no fa cap favor als valors d’una societat lliure i democràtica.

Tornant a Mallorca, observam amb preocupació i perplexitat com algunes organitzacions conservacionistes, en la seva defensa del monument de Sa Feixina, i sota l’argument d’un proteccionisme irracional, acaben caient en un revisionisme històric plagat d’inexactituds – o directament falsedats – per a justificar el que és injustificable.

Tots els informes seriosos neguen cap valor arquitectònic a un monument amb unes connotacions feixistes inqüestionables. La seva inauguració pel dictador en persona, amb tota la parafernàlia feixista de l’època i el fet que, encara avui, apareguin banderes falangistes en els actes dels seus defensors no deixa espai per al dubte.

És voluntat d’aquesta assemblea treballar per a la desaparició de l’espai públic d’aquesta indecència en pedra i recuperar el projecte arquitectònic inicial, que permetia la visió de la mar per part dels nins del veí col·legi Jaume I. Una escola construïda en temps de la República que els franquistes convertiren en quarter militar després de pegar el cop d’estat.

Com a ciutadans i ciudadanes pensam que és una vergonya mantenir un monument que exalta idees antidemocràtiques i també la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil i no estam disposats a acceptar-ho per més temps.

Demolició ja!

Sa Feixina Sí que Tomba - Assemblea Ciutadana

Entitats adherides: 

1. Assemblea Esquerra Unida Palma

2. Assemblea Popular de Porreres

3. Assemblea Soberanista de Mallorca

4. Associació Cultural Al-Mayurqa

5. Associació Memòria de Mallorca

6. Cap Endevant Plataforma Garantitzem les Pensions

7. CCOO Illes Balears

8. CGT Illes Balears

9. CNT Illes Balears

10. Comissió de la Dignitat

11. CUP Palma

12. Dalla Obrera

13. Detenidos 27E Plataforma

14. Esquerra Republicana Illes Balears

15. Esquerra Socialista Illes Balears

16. Federació de Associacions de Veïnats de Palma

17. Feministes en acció

18. Fòrum per la Memòria de Castelló 

19. Fòrum per la Memòria Eivissa i Formentera

20. Federación Estatal de Foros por la Memoria

21. Foro por la Memòria de Málaga 

22. La PAH Mallorca

23. Més Palma

24. Multidiversitats

25. Padrines i Padrins Flautes de Mallorca

26. Plataforma Solidaritat Grecia Balears

27. Podem Illes Balears 

28. Som Palma

29. STEI Intersindical 

30. Talaiot Rebel 

31. UGT Illes Balears

32. Unitat Cívica per la República de les Illes Balears 

33. Unió Sindical d’estudiants

34. Associació Memòria Històrica de Binissalem

35.  Associació de Veïns de Canamunt

36. Unió Obrera Balear

37. Joventut Rebel

38. Col·lectiu Memòria en Femení

39. Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.