Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia

[Opinió] Radiografia d’una ideologia. Que s’amaga rere el gonellisme?

Publicat per dia 2 març 2017 – 11:38Cap comentari | 628 views

[Opinió] Radiografia d’una ideologia. Que s’amaga rere el gonellisme?

Share to Google Plus

Des de la PAM [Plataforma Antifeixista Menorca], volem denunciar i fer pública la nostra opinió a través d’aquesta ponència escrita, per tal de donar a conèixer les actituds anticatalanistes -i també, encara que de manera encoberta, neofeixistes- que adopta i pretén difondre aquesta persona, al igual que els grupuscles polítics amb els quals es relaciona. Fem-ne difusió!

RADIOGRAFIA D’UNA IDEOLOGIA

En aquest vídeo veim com el personatge en qüestió, Cosme, fa una utilització política, molt pobra, de la història. Sincerament, les seves afirmacions són tan gratuïtes, desordenades i sobretot poc suggerents -afirma coses sense dir res en concret de forma ridícula- que no mereixen gaires més comentaris. Tothom qui ha llegit un poc d’història ja sigui de Menorca, Mallorca o de les Balears entendrà perquè defensen el Regne de Mallorca per damunt de tot -com si fos un ens que ha sorgit com un xampinyó-, depreciant la Corona d’Aragó, defensen una llengua pròpia, “mil·lenària” i anterior a la “catalana”. D’altra banda, les normatives ortogràfiques se les passen pel forro.

Analitzant més el perfil de Cosme, veiem com ataca continuament el procés català i el que és més greu, dient que és quelcom que va CONTRA els “balears”. Vegem que d’una expressió democràtica i lliure, donar suport a una causa democràtica, aquest subjecte n’extreu un odi i confrontació gens democràtic i gens saludable. Per si fos poc, si veieu les seves piulades tot d’una us adonareu que és el més nacionalista de tots, ja que diu defensar “lo nostro”, que som balears i espanyols, aferrant-se a un sentiment identitari excloent més pròxim al feixisme que res; lluny del sobiranisme mallorquinista o menorquinista, és una defensa aferrisada d’Espanya, i sobretot un atac constant i continu a Catalunya. De fet, és aquest el seu leit motiv, l’atac al català, que segons ell és un invent, i a Catalunya.

Ara bé, si miram altres vídeos o comparticions seves veurem més coses com per exemple aquest article http://www.diariobalear.es/?p=44383 en què defensa el judici contra Valtonyc i l’atac a la llibertat d’expressió que suposa aquest, titllant Valtonyc de criminal. Vergonyós i preocupant. Si es defensa l’empresonament d’una persona per una cançò, que cal esperar d’aquesta gent? En el fons, tot i acceptar-la per la conjuntura del present, no creuen ni en la democràcia ni el llibertat. Són només dos exemples. La veritat és que se’n podrien mostrar molts més, però cal no perdre de vista que no es tracta d’un fet aïllat, sinó que forma part d’un sector determinat. Com a darrer exemple, també hem pogut veure com critica, i posant-los tots al mateix sac, a “neocomunistes”, progres, independentistes…etc, tot recordant a l’”Anti-Espanya” de la guerra civil.

Amb tot el que hem pogut veure caldria identificar, senyalar i denunciar d’una vegada aquests sectors. Es tracta de l’extrema dreta d’arrel anticatalanista que utilitza un discurs revestit en la defensa de “lo nostro” però que no dubta en reafirmar-se com espanyols -ja sabem el cas que fa Espanya a les illes…- i en atacar la nostra unitat lingüística, tot defensant una llengua -no queda clar mai si es tracta de balear, baléà, mallorqui…?- que més que defensar el nostre sistema de comunicació és un atac, de vegades encobert, a tot allò que soni “català”.

Tanmateix, això que sempre diuen de defensar “lo nostro” recorda molt al lema de Plataforma per Catalunya “primer els de casa”, que pot sonar molt bé, ja que es tracta d’un refrany català que fa referència a la casa, la família, i qui no prioritza els de ca seva? Ara bé, com és sabut, darrera el lema de Plataforma per Catalunya el que s’amagava era un discurs feixista i excloent. Doncs bé, amb aquesta defensa de “lo notro”, que realment es basa més amb elements en negatiu, amb atacs i exclusions, sembla que també s’amaga darrera una ideologia neofeixista. Aprofiten una situació de crisi transversal per penetrar en el descontent amb un discurs emocional i identitari basat en la defensa de “lo nostro”, quan a l’hora de la veritat tots sabem de qui es rodegen, qui els subvenciona, i a quin partit pertanyen. És l’extrema dreta anticatalanista que es refugia en el PP -i ara també Ciutadans, potser perquè no tenen altre opció? Per qui no conegui el GAB (GRUPO d’Acció Balear) i la Fundacio Jaume III, cal dir que són les dues entitats més importants del Gonellisme (la negació del català i la defensa del “baléà”).

Així doncs, és hora d’anomenar a cada cosa pel seu nom.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.