Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] La crisi, el racisme i la resposta dels moviments socials anticapitalistes

Publicat per dia 20 maig 2013 – 22:05Cap comentari | 219 views

[Opinió] La crisi, el racisme i la resposta dels moviments socials anticapitalistes

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

 

Fa 50 anys, quan el turisme començà a ser la locomotora econòmica de Mallorca, arribaren a l’illa les primeres onades d’immigrants provinents de les zones més pobres de la Península Ibèrica. Els empresaris mallorquins necessitaven molta d’obra per construir els hotels i per formar les plantilles una vegada posats a funcionar. De llavors, Mallorca no ha deixat de rebre treballadors de fora, idò durant aquests 50 anys l’economia no ha aturat de créixer, convertint-nos durant molt de temps en la regió de l’Estat espanyol amb la renda per capita més alta.

Aquesta impressionant creació de riquesa (de capital) inclús es va disparar encara més amb l’arribada de l’ona expansiva de la bombolla immobiliària, inflada per tot l’Estat per obra i gràcia dels governants, de la banca espanyola i estrangera (alemanya principalment) i amb el beneplàcit de les autoritats europees que acabaven d’estrenar l’euro.

Així les coses, a tot l’Estat (i a Mallorca) arribaren milers i milers d’immigrants de països pobres (en realitat explotats pels països rics) de l’Amèrica Llatina, del nord d’Àfrica i de l’Europa de l’est. Novament la construcció i l’hoteleria demandaven recursos humans. Però també el sector domèstic (dones de neteja, per cuidar a les persones majors, etc…) i el sector agrícola. Unes feines aquestes que molts joves mallorquins ja no feien perquè molts podien estudiar una carrera a la Universitat o triar treballs millors.

Però com es sap, la bombolla immobiliària, creditícia i hipotecària esclatà i amb ella el somni de les classes treballadores de formar part de la classe mitjana burgesa (casa en propietat, bon cotxe, viatges a la Rivera Maya, etc…).

I com també es preveia, la crisi no l’estan pagant els rics (els qui la provocaren) sinó les classes treballadores. L’atur, un fenomen que molts mallorquins desconeixien, s’ha estès arreu i pràcticament afecta a totes les famílies. A la vegada, els constants retalls en matèria social i assistencial han provocat un empobriment quasi general.

Davant aquesta situació, com ha reaccionat la gent?
La majoria ha optat per la resignació, per l’oportunisme i per seguir amb la crònica passivitat. Ni les manifestacions sectorials, ni les vagues generals poden contrarestar la força de les anomenades majories silencioses que tant legitimen al poder. A més, al greu problema de la resposta submisa i passiva de la gent s’hi ha afegit l’augment de la competitivitat entre les mateixes classes populars per aconseguir un lloc de feina o una major assistència social. Una competitivitat que la gran xenofòbia ja existent entre la gent d’aquí  ha provocat un augment brutal de les opinions racistes i discriminatòries, paradoxalment entre els més pobres. Així, s’ha fet quotidià sentir la fàcil i egoista cantarella de què aquesta crisi no es solucionarà fins que s’expulsi als immigrants, idò ells són els causants dels baixos salaris que els empresaris ofereixen, del col·lapse de la sanitat pública, de l’atur entre la gent autòctona i l’espanyola, de la falta de recursos assistencials o de la fallida dels petits comerciants.

Ja sabíem que el discurs racista i xenòfob agafaria força durant aquesta crisi. Però, davant aquesta amenaça, encara no reflectida al carrer exceptuant la patètica manifestació dels comerciants de la Platja de Palma i s’Arenal, els moviments socials poca cosa hem fet per contrarestar el racisme institucional, sistèmic i popular.

Desmuntar el discurs racista des d’una base teòrica és bastant fàcil degut a la poca consistència d’aquest. Però, quines són les solucions que propagam els moviments socials anticapitalistes?

  • L’expropiació de la riquesa robada per les classes altes. Un espoli brutal però que encara no s’ha pogut reflectir en dades concretes, llevat dels casos de corrupció jutjats i les ajudes sabudes a la banca i a les grans empreses per part de l’Estat.
  • El repartiment de la riquesa encaminat a la creació d’una economia col·lectivista i sostenible que aspiri a la igualtat social.
  • El combat a la ideologia neoliberal i burgesa introduïda dins les classes populars, així com a la incultura, a l’estupidesa i a l’alienació que promouen els mitjans de formació de masses.
  • El foment de la solidaritat i l’ajuda mútua entre tots i totes, sense distincions de cap mena.
  • L’auto-organització popular.

Aquestes solucions però, xoquen davant la crua realitat: la mínima força, la poca credibilitat, i la baixa popularitat i integritat de molts dels col·lectius que formam part d’això que en diuen moviments socials de caire anticapitalista.

Així, aquesta feblesa en l’acció, poc pot empènyer per contrarestar l’expansió de la lacra racista i xenòfoba i també per atenuar l’empobriment de la gent. A més, les nostres alternatives socials i econòmiques que hi ha en marxa encara estan en procés embrionari i d’experimentació.

Així i tot, hem d’enfortir i expandir la resposta teòrica a la crisi, a través de tots els mitjans possibles (contra-informatius i convencionals), de manifestacions, de campanyes de propaganda. També, hem d’intentar crear llaços amb la gent més pobre, tant immigrant com d’aquí  fomentant entre ells la cooperació i no la competitivitat i la seva activació en defensa dels seus drets socials i laborals. Finalment, hem d’intentar que les iniciatives d’economia alternativa que anam impulsant es consolidin, es donin a conèixer entre la gent i puguin suposar una sòlida opció de canvi i ruptura

Com es obvi, tot això dependrà de la implicació, de l’esforç, de la constància i d’un augment molt fort de la militància i participació en els col·lectius.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.