Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Conclusions constructives del fracàs d’unitat antifeixista a Mallorca

Publicat per dia 9 novembre 2015 – 8:522 Comentaris | 785 views

[Opinió] Conclusions constructives del fracàs d’unitat antifeixista a Mallorca

Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Fa un parell de dies tafanejava entre les publicacions d’aquest mateix  portal i, d’entre tots els articles i notícies, vaig trobar un escrit bastant oportú -i interessant- pel debat social que s’ha generat entorn a la qüestió del monument feixista de la Feixina. Això no només concerneix al mer enderrocament del vergonyant monument, atès que en aquest cas no passaria de ser la típica batussa de debat institucional -més preocupada en les formes teatrals i posades en escena que en tenir per referència l’arquetip del que pensa el carrer-, sinó que afecta a tots els àmbits de la societat civil en general. Un dels efectes que produeix és convidar a la reflexió sobre el panorama antifeixista a la nostra illa. I és d’això del que parla el susdit article titulat ”[Opinió] Alerta de violència xenòfoba, aporòfoba i homòfoba al vespre de Tots Sants”.

Doncs bé, tal com es diu en el text, no puc fer més que compartir la preocupació per la presència feixista: com fa qualsevol persona que es consideri part del moviment antifeixista, d’altra banda. Arran de la meva lectura del text del company, jo també he intentat treure una sèrie de conclusions sobre el desenvolupament de la unitat i fricció en la lluita contemporània contra el feixisme a Mallorca. Espero no ser massa pretensiós en la meva empresa, ja que no està en la meva naturalesa erigir-me com a alliçonador de cap militant de la illa i si m’apures de ningú, militants o no. Ara bé, cal ser honests, començant per realitzar l’auto-crítica col·lectiva pertinent, que de vegades l’optimisme i els desitjos substitueixen la realitat; perillós per quant ens fa trepitjar un fangar de difícil sortida.

No vaig a cridar a la unitat anti-feixista que es construeix ”convidant” als altres a ella. Ja es va provar i no va funcionar. Partits, organitzacions, individus, sindicats, aficions esportives, fins i tot col·lectius que van néixer com a intents de plataforma, ara va cadascun per compte propi i amb pocs -per no dir inexistents- llaços de coordinació, sens dubte fruit de l’errònia cultura d’unitat que patim. Per tant, deixem de xocar amb el mateix mur d’una vegada i enfoquem la qüestió d’una altra manera. És significatiu que, a dia d’avui, hi hagi una ”plataforma” –plataforma en un sentit nominal, no pas efectiu- antifeixista que no té cap relació -i no dic relació orgànica, no, cap ni una!- amb el col·lectiu que va boicotejar les flors de la Feixina l’altre dia, i viceversa. I no parlem de la resta de gent i grups sense referencialitat. Siguem seriosos.

En primer lloc, pense que caldria començar pel més bàsic. Treball conjunt en multitud de temes. Deixar els sectarismes, deixar les persones i les cares, deixar de mirar per l’interès immediat del teus i els meus, i mirem una mica per treballar el dia a dia als mateixos espais. No fa falta renunciar a res. No cal oblidar el teu programa polític, els teus objectius estratègics o la teva identitat com a persona. Podem seguir a destralades polítiques tranquil·lament, de fet és inevitable, tal vegada sa, però no exclou per això  treballar en temes puntuals o tàctics conjuntament.

En segon lloc, acceptar que tots som, ara mateix, antifeixistes. Per alguns, la coherència estarà de part d’uns, per altres serà més coherent qualsevol persona abans que els primers, i pels darrers, uns altres. I així infinitament per cada persona o grup que es declari en lluita contra el feixisme. No és cap contradicció ser així i defensar la unitat. Al cap i a la fi, tots pensem que tenim raó, car no defensaríem la nostra opinió si no ho penséssim. Fins i tot els relativistes pensen que tenen raó. Ser un anti-feixista a Mallorca és una condició, no una filiació política o la pertinença a aquest o aquell fracàs d’unitat anti-feixista. A lo manco ara mateix.

En tercer lloc, una nova cultura de la crítica. En una societat de contradiccions capitalistes és impossible que tots pensem igual. Tant de bo; en aquest cas no existirien les ideologies, la revolució estaria feta i la història hauria arribat a la seva fi. Però no. Tornem al món real. La diferència és un fet i la crítica un deure. Fins i tot la més agressiva i despietada. Fa falta no reaccionar davant elles com els gats davant l’aigua i no usar-ho d’excusa per a torpedejar el possible treball conjunt, doncs en qüestions com l’anti-feixisme o la solidaritat anti-repressiva no ens juguem la raó o la integritat de les nostres idees: Ens juguem la supervivència.

En fi, acabo ja. Ningú representa la unitat antifeixista i no s’aconseguirà partint de les eines tan tensades que ja existeixen. Costarà, costarà molt temps ser conscients de la unitat en la fricció, però tocarà fer-ho un dia. I, com diu l’article al que faig referència, es respondrà units a fets com la parafernàlia feixista de la Feixina en el dia de Tots Sants. La unitat serà sòlida. Però mentre segueixi buscant-se la unitat des de les eines mortes actuals seguirà demorant-se tot això. La meva opinió és clara, doncs: Treball i més treball, entre nosaltres i amb la gent no-polititzada. Una salutació antifeixista.

2 Comentaris »

  • jaume escrigué:

    Enlloc d’anar a cercar que els col·lectius locals els hi facin de crossa, o, en alguns casos, el que es pitjor, dedicar-se a fer expansió a pobles on la seva imatge i formes d’actuació són completament contraproduents, l’antifeixisme a Ciutat ha de comprendre que les línies d’actuació que han de seguir a Palma són diferents que les dels pobles. Les organitzacions i plataformes antifeixistes de la ciutat han de treballar internament, tal com fan els pobles, i deixar d’intentar centralitzar i monopolitzar el moviment.

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.