Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Estat espanyol i el Món, Illes Balears i Pitiüses, Opinió, Publicació oberta

[Opinió] Alimentant el nostre racisme de cada dia

Publicat per dia 28 gener 2013 – 16:26Cap comentari | 229 views
Share to Google Plus

Aquesta notícia s’ha enviat mitjançant publicació oberta! Vos convidam a elaborar lliurement les vostres pròpies notícies. Basta que empleneu aquest formulari i no oblideu respectar la guia d’estil i revisar els principis, objectius i criteris de publicació del projecte contrainfo.cat.

Dilluns passat, 21 de gener de 2013, el diari Última Hora treia en portada, com a titular principal, la següent notícia: “Hasta 1.665 inmigrantes de Balears han recibido dinero para regresar a sus países”. En aquest enllaç han publicat la versió online i reduïda de l’article.

La forma lamentable en què es presenta el tema, lluny d’apropar-se a —a priori inexistent— l’objectivitat informativa dels mitjans burgesos, s’exposa amb un clar afany provocador. Afirma Jaume Botey, en un article publicat en el llibre No pasarán… aunque lleven trajes: la lucha contra la extrema derecha hoy (La Tempestad, 2010), que perquè el fenomen històric de les migracions es normalitzi allà on ocorri fa falta que es compleixin dues condicions: [1] que passi el temps i [2] que mentrestant no hi hagi provocadors. Última Hora es troba en aquest darrer grup.

El fet de ser publicat en portada com a titular principal (és realment el més important de la jornada?), de fer afirmacions sobre dades incoherents a la mateixa notícia i la forma en què es redacta tant el titular com la notícia (veure comentaris a continuació) no fa més que alimentar el fals rumor que procura la divisió social que afirma que “els immigrants reben moltes ajudes i diners de l’Estat”.

L’article de Mónica González, vull pensar que sense intenció, comet un error, com a mínim de coherència, en les dades exposades en la mateixa notícia. La dada errònia condiciona el titular i subtítol de la portada. El subtítol, per la seva banda, afirma que “des de l’inici de la crisi, 801 s’han acollit al programa per a estrangers amb dret a prestació per desocupació, la resta van poder marxar amb ajudes humanitàries de Creu Roja”. En el mateix gràfic s’especifica que 801 es refereix al nombre de sol·licituds presentades, essent el nombre real de persones a les quals se’ls hi hauria concedit l’ajuda de 683 (un 79,32% del total de sol·licituds presentades).

La dada esmentada en el subtítol (801) es refereix, per tant, a la suma de les sol·licituds que encara no han estat concedides (denegada, desistida, renúncia, incidència o pendent) que són 118 casos (o un 20,68% del total) més les 683 ja concedides. Totes aquestes en el marc del Pla d’Abonament Anticipat de la Prestació Contributiva per Desocupació a Estrangers (Apre) que aprova el Soib i que gestiona Creu Roja. Com bé es pot extreure del mateix nom del pla, els diners que es reben són una bestreta del que legalment ha de rebre el treballador o treballadora extracomunitària i que ha de ser utilitzat amb la finalitat de tornar al país d’origen. El rellevant aspecte que aquests diners correspon, segons el treballat, a la persona que ho rep, és omès en tot moment en l’article d’Última Hora.

Existeix un segon programa propi de Creu Roja que té el mateix objectiu. A aquest programa, anomenat Programa de Tornada Voluntària, s’han acollit des de 2008 un total de 251 persones, havent estat sol·licitat per 864. Això és, s’ha concedit a un 29,05% del total.

En definitiva, les sol·licituds realitzades en conjunt sumen 1665, de les quals han estat aprovades i s’han pogut acollir un total de 934 persones (un 56,09% del total de sol·licituds). Aquestes dades, extretes de la mateixa notícia d’Última Hora, desmenteixen el seu titular de portada que podem recordar:

“Hasta 1.665 inmigrantes de Balears han recibido dinero para regresar a sus países”

Han rebut diners de qui? De l’Estat? Els corresponia legalment? Tot això és igual. Els comentaris racistes, com no podia ser d’una altra manera, no es fan esperar en la versió online de la notícia i no són, en cap cas, filtrats per la moderació de la pàgina.

Última Hora, així com molts altres mitjans de masses i institucions de l’Estat, s’encarrega d’alimentar la cultura de la divisió per les diferents vies possibles: sexista, racista, xenòfoba, etc. Totes aquestes són molt oportunes per a la classe dirigent en aquests temps. Serveixen per construir estereotips útils per als interessos d’uns pocs. Com afirma Botey, ”l’immigrat, a més de la funció d’esclau, arribarà a ser l’estereotip, el culpable de totes les frustracions, inseguretats i intoleràncies de la nostra societat. Perquè a més de ser una persona física, serà un concepte, construcció mental convertida en símbol del perill i la inseguretat. I la nostra societat se salvaguardarà del perill estigmatitzant-ho i utilitzant tots els mitjans —econòmics, legals, policials, habitatges de plàstic i burla de la seva religió— perquè l’estereotip funcioni”.

Com es ve denunciant des de SOS Racisme i en projectes polítics i socials unitaris com el d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme a Catalunya, el racisme és la porta que s’obre per la qual entra un monstre molt major, tràgicament conegut a Europa: el feixisme.

Aligi Molina (@elindignado)
Article publicat al seu bloc elindignado.net

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.