Actualitat

Les notícies dels moviments socials de Mallorca

Opinió

Diferents articles de reflexió i anàlisi

Convocatòries

Agenda d'activitats dels moviments socials

Especials

Reportatges, guies i documents de temàtica variada

Participa-hi!

Som un projecte contrainformatiu autogestionat. Participa-hi!

Pàgina principal » Antifeixisme i xenofòbia, Corrupció, Criminalització i repressió, Illes Balears i Pitiüses, Lluita de carrer i acció directa, Memòria històrica, Sóller

La creu feixista de Sóller apareix pintada de vermell en una acció de sabotatge

Publicat per dia 11 abril 2013 – 12:081 Comentari | 400 views
Share to Google Plus

foto creu vermellaFa uns dies va aparèixer tota pintada de vermell la creu del camí de Far, que és símbol del feixisme. Acte seguit, el batle, Carlos Simarro, delcarà l’acció com un acte vandàlic que dóna mala imatge a Sóller i atribueix l’acció a l’organització Arran, que no ha expressat cap relació amb la pintada.

Davant d’aquest escenari, el Col·lectiu Albaïna ha volgut expressar la seva opinió no tan sols en relació amb la pintada de la creu, sinó que trasllada l’argumentació a la presència mateixa de monuments erigits com a símbols del feixisme que encara queden a racons de Mallorca.

S’ha de dir, a més, que la creu ha patit altre sabotatges en els darrers anys. La creu està dedicada al tinent franquista Lizasoaín, que va morir prop del far de Muleta durant els inicis de la Guerra Civil.

No la volem vermella, la volem enterra

Donada la notícia que la creu feixista del camí del Far del Port de Sóller ha aparegut pintada completament de vermell, des del Col·lectiu Albaïna aplaudim aquesta acció. Consideram però, que si ho ha fet gent d’alguna organització, ho hauria de reivindicar ja que no és res que s’hagi d’amagar.

Davant d’això, el batle Carlos Simarro, ha declarat a premsa que “a més de condemnar aquest fet, me molesta el dany que causen atemptats com aquest a la imatge del nostre municipi”. Des d’Albaïna consideram desafortunada la definició de “vàndals” i “d’acte vandàlic” que defineixen determinats mitjans de comunicació. Lamentam, també, que el mateix Simarro, quan va esser batle fa dues legislatures, ordenàs tornar a erigir la creu després que uns desconeguts la tombassin.

Per altra banda, no lamentam, sinó que ens avergonyeix la mala imatge que dóna el poble a tots els turistes i visitants, no que la pedra es pinti, sinó la presència de monuments feixistes amb total normalitat pels carrers, així com que en 35 anys de suposada democràcia cap consistori no s’hagi decidit a llevar-los. Finalment, ens avergonyeix també que un batle condemni el sabotatge, quan hauria d’ésser ell qui s’avergonyís de presumir de demòcrata i al mateix temps protegir els monuments feixistes.

Ens dol profundament que el monument feixista hagi de ser notícia perquè l’hagin pintat de vermell i no perquè d’una vegada per totes sigui retirat. No volem que es pugui pintar de vermell, no perquè “doni mala imatge”, sinó perquè ja no hi hagi motiu per fer-ho.

Ja és hora que s’apliqui la Llei de Memòria Històrica a Sóller on, a més d’aquesta creu, hem de suportar la presència del monument a “Los caídos por Dios y por la Patria” de la cèntrica Plaça d’Espanya.

Col·lectiu Albaïna
10 d’abril del 2013, Sóller

1 Comentari »

  • Jaume Rosselló escrigué:

    El que s’ha de fer és trabucar la creu i fer-la mil trocets…i cada trocet ficar-el dins cert lloc de l’anatomia humana de cada un dels feixistes que defensen l’existència d’aquests tipus de monument anti-democràtic…

Fes un comentari!

Fes un comentari o enllaça des del teu web. També pots subscriure´t a aquests comentaris via RSS.

Digues la teva

Gravatar activat. Gravatar.